Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ben anladım ki Kur'an'ın anlaşılması kurtuluşa, Kur'andan gaflet ise helake götürür. Arşı ötesinden, yedi kat göklerden bizzat Allah konuştuğu için; Allah'ın kelamını dinledikleri zaman yer ve gök ehli eriyip aksa veya tamamı cansız düşüp ölseler, bu onların hakkıdır ve çok görülmemelidir. Kur'an'ı yüce Allah vahyettiği ve söze olan sevgi söyleyene olan sevgi gereği olduğu için, Kur'an'ı vahyeden Allah'ı yüceltme duygusu göğsünü kapladığı zaman, Allah'a saygının bir gereği olarak senin nazarında artık O'nun kelamı ve bu kelamı anlamaktan daha yüce, asil, yararlı, tatlı ve daha leziz hiçbir şey bulunmamalıdır."
306 syf.
10/10 puan verdi
·
47 günde okudu
Kitap, sayın Onat' ın Türkiye'nin Sesi Radyosu' nda yaptığı dini programlarının kitap formatındaki halidir. Vefatından sonra basılmıştir. Din deyince, Kur'an'ı Kerim deyince hep zor anlaşılması zor mevzularmis, anlamak için bir bilene ihtiyacımız var gibi düşünüyoruz. Hasan Onat Kur'an-ı Kerim ' in hepimize geldiğini ve her bir insanın onu anlama yetisine sahip olacağını vurguluyor. Kitapta dine dair temel mevzular üzerinde durulup, yine bu konular anlaşılır bir şekilde anlatılıyor. Kitabı bitirdiğimde şöyle düşündüm: aslında herşey çok basit, karmasiklastiran, temelden sapıp detaylarda boğulan , boğulmak isteyen bizleriz.
Din Anlayışımız Üzerine Denemeler
Din Anlayışımız Üzerine DenemelerHasan Onat · Fecr Yayınları · 20232 okunma
Reklam
İslam'ı iyi anlayabilmek için öncelikle nübüvvet kavramını ve Hz. Muhammed'in peygamberliğinin, Kur'an'a göre konumunu iyi bilmek gerekmektedir. Peygamberlik kavramını ve Hz. Muhammed'in peygamberliğini iyi anlayabilirsek, İslam dinini sağlıklı bir şekilde anlayabilme imkânına kavuşmuş oluruz. Hz. Peygamber'i tanımaksızın İslam'ı iyi anlayabilmek, doğrusu zordur. Hz. Peygamber'i yanlış tanıdığımız ve yanlış anladığımız zaman, dinin anlaşılması ve yaşanması, peygamberlik ve kavramı ve Hz. Muhammed'in peygamberliği doğru anlaşılamaz.
"Tefsire duyulan ihtiyaç, Kur'an'ın çok anlamlılığı ve bazı ayetlerin anlaşılması güç olması nedeniyle ortaya çıkmıştır."
Sayfa 21 - İstanbul YayıneviKitabı okudu
İnsanın Allah'ı Görmesi Hakkında
İnsanın ahirette Allah'ı görmesi mümkündür. Kur'an ve sünnet bunu ispat etmiştir. O gün (bazı) yüzler parıl parıldır. Rabbine bakmaktadır.[Kıyamet 22-23] Cennet ehli cennete girdiğinde, Allah onlara şöyle seslenir: Arttırmamızı istediğiniz bir şey var mı?Derler ki;(Daha ne isteyelim)yüzlerimizi ağarttın, bizi cennete soktun,ateşten
Syf :278-279Kitabı okuyor
Alimlerimiz, Kur'an-ı Kerim'in anlaşılması için ayetlerin nüzul sebeplerinin bilinmesini şart koşmuşlardır. Bu da ancak hadis-i şeriflerden öğrenilebilir. Ayrıca müberra kitabımızın doğru anlaşılabilmesi için mükemmel bir Arapça bilgisi bile yeterli değilken, nasıl olur da tercümeler ve mealler yeterli olabilir? Bu minvalde Fahr-i Âlem'in (s.a.v), İbn Abbas (r.a) için "Allah'ım, onu dinde fakih kıl ve ona Kur'an'ın tevilini öğret" (Ahmed b. Hanbel, 1/266) mealindeki duası da, bu hususta yalnız Arapçanın bilinmesinin yeterli olmadığını gösterir.
Sayfa 6 - Dr. S. Yakup ElhüseyniKitabı okudu
Reklam
Müslümanların ürettiği kültüre kültür olarak bakıldığı sürece hiçbir beis yoktur. Kültürsüz medeniyet olmaz. Fakat o 'kültür' dine dâhil edilip dinleştiğinde, âdet ibadetleşir, atalar putlaşır, bidat imanlaşır, taklit kutsallaşır, beşeri olan ilahi olana karışır ve din yozlaşır. Bu sorunun çözümü Kur'an'ın layıkıyla anlaşılması ve yaşanmasına bağlıdır
Kur'ân, Kıyam kitabıdır!
Kur’ân, Allah yolunda Ayakta duranların oturanlardan üstün olduğunu söyler. Müminlerden -özür sahibi olanlar dışında- oturanlarla malları ve canlarıyle Allah yolunda cihad edenler bir olmaz. Allah, malları ve canları ile cihad edenleri, derece bakımından oturanlardan üstün kıldı. (4 Nisa 95) Kur’ân, Hz. Süleyman peygamberin ayakta, hayırlı bir
Hz. Aişe validemiz, Kur`an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in sũnnetini en iyi bilen ve anlayan sahabilerin başında geliyordu. Zekası, anlayış kabiliyeti, öğrenme arzusu, kuvvetli hafızası, aşk ve imanı sayesinde çok iyi yetişmiş biriydi. Kur'an tefsiri yanında, sùnnet-i nebeviyyeyi nakil ve şerh etmekle kalmamış, onun doğru anlaşılması hususunda ilmi tenkit zihniyetini ortaya koymuştu.
Fatiha
Bismillahirrahmânirrahîm: “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla” anlamına gelir. Hamd ise “şükür” demektir. Surenin devamında geçen bir kavram bulunmaktadır. Bugünkü Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tercümesinde bu kavram aşağıda sizlerin de görmüş olduğunuz gibi “hesap ve ceza gününün maliki (sahibi)” olarak aktarılmıştır. Ancak bu ne yazık ki
Reklam
İslam'ın hükümlerini tanımada Kur'an-ı Kerim ve sahih sünnet, her Müslümanın başvuracağı kaynaklardır. Kur'an-ı Kerim, herhangi bir zorlama ya da sapma olmaksızın, Arap dili kaidelerine göre anlaşılır. Sünnetin anlaşılması ise, güvenilir hadis ravilerine dayanır.
Başlamadan önce, bir hususu daha belirtmeliyiz. Artık net olarak anlaşılması gerekir ki Kur'ân, kendisini Allah'ın (cc) Arapça vahyettiği kelâm olarak tarif eder. Dilinin ve sedasının güzelliği başka lisanlarda taklit edilemez. Netice olarak ne Kur'ân'ın başka bir dile olan tercümesine tam manasıyla “Kur'ân, ne de tek bir âyetinin tercümesine ayet” denilebilir. Bu kitapta “Kur'ân buyurur ki..." veya "âyet der ki...” dediğimizde, bunun kısaltıcı bir konuşma usulü olduğu akılda tutulmalıdır. Kur'ân'ın ister İngilizceye ister Türkçeye ister başka bir dile tercümesi Kur'ân'ın dengi olamaz; sadece manalarının kısıdlı bir yansımasından ibarettir,
İslamcıların söylemesine göre J. Cousteau adında Fransız bilgini, Cebelitarık Boğazı’nda birleşen Akdeniz ile Okyanus’u incelerken bu iki denizdeki sıcaklığın ve tuzluluğun farklı olduğunu, buna rağmen birbirlerine karışmadıklarını görmüş, daha sonra kendisine Kur’an’da, Rahman ve Furkan surelerinde sözü edilen iki denizle ilgili ayetler okununca, “Modern ilmin 14 asır geriden takip ettiği Kur’an, ben şahadet ederim ki Allah kelamıdır” diyerek Müslüman olmuştur. Ancak, gerçek bu değildir; çünkü, ne J. Cousteau bu şekilde konuşarak Müslüman olmuştur ne de Kur’an’da denizden söz eden ayetlerin fizik, jeoloji vd... gibi ilimlerle ilgisi vardır. Şu bakımdan ki, bir kere J. Cousteau Müslüman olarak değil, ömrü boyunca hiç değiştirmediği Hıristiyan dininde ölmüştür. Öte yandan Kur’an’da sözü edilen iki denizden ne anlaşılması gerektiği konusu bugüne kadar çözümlenmiş değildir: kimi yorumculara göre iki denizden amaç, Şab Denizi’nde Nil ya da Basra Körfezi’nde Dicle veya Fırat nehirleridir; bununla beraber “iki deniz” deyiminin “Müslüman’lar ve “kafir’ler anlamına geldiğini söyleyenler de vardır; zira Kur’an’ın Furkan Suresi’nde Tanrı’nın Muhammed’e hitaben, kafirlerle savaşması için şöyle dediği yazılıdır: “(Ey Muhammed!) Mademki yalnız seni gönderdik, o halde kafirlere itaat eyleme ve bununla (Kur’an’la) onlara karşı cihat et! Birinin suyu tatlı ve susuzluğu giderici, diğerininki tuzlu ve acı iki denizi salıveren ve aralarına bir engel, aşılmaz bir sınır koyan odur” (Furkan Suresi, ayet 52-53)
116 syf.
10/10 puan verdi
Sümer Dini ve anlaşılması üzerine
Kitap günümüz dinlerinin kökenini anlamak açısından kült bir eserdir. En basitinden cami minarelerinin tepesindeki alem adı verilen hilalin bile tarihini ve kökeninin Sümer'deki yerini ve semavi dinlere geçiş sürecini anlamak için okuyabilirsiniz. Bu verebileceğim en basit örnekti kitap Sümer Dini'nindeki olayların, bayramların, ritüellerin çeşitli adet ve gelenek göreneklerin önce Yahudiliğe nasıl tesir ettiğini ve beraberinde İslam ve Hıristiyanlığa nasıl etki ettiğini tarihsel bir zemine oturtarak ve bu olayların Sümer kroniklerindeki kökenlerini göstererek çok net bir şekilde
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
açıklamaktadır. Kısacası Sami kavimlerinin mitoloji ve günümüzde hala devam eden mitolojilerinin benim nezdimce disipline edilmiş sistematik bir hukuka dayanan devamlılığı diyebileceğimiz dinlerinin anlaşılması için okunması gereken başlıca eserlerden biridir.
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki KökeniMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20064,147 okunma
530 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.