Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ben,benden bir şey isterken kalbi benden başkasında olan kulumun duasını kabul etmem."
“Sebep ve tabiat kanununa ne kadar çok önem verilirse, ilahi iradeye o kadar az ehemmiyet verilir. Sebep ile ilahi irade arasında ters orantı vardır.” (Kuşeyri Risalesi)
Sayfa 136
Reklam
Hepsine niyet edelim ⚘️
Şâfiî mezhebinin büyük alimlerinden İbn Hacer el-Heytemi'nin şöyle dediği nakledilir: "Dört temel eser vardır ki, kendisine kâmil mürşid bulamayan bir kimse, bu eserleri okuyup içindekilerle usülünce amel etse, mürşid ihtiyacını görmüş, kemale ermiş olur. Bu eserler şunlardır: •Ebû Talib-i Mekkî'nin Kûtü'l-Kulûb adlı eseri, •İmam el-Kuşeyri'nin Risalesi, •İmam el-Gazâlî'nin lhyâsı, •Sühreverdî'nin Avârifü'l-Maârif'i.
Hakîm-i Tirmizıye 'Halkın sıfatı nedir?’ diye sorulunca o şöyle demiştir: ‘Apaçık bir âcizlik içinde iken büyük davalara kalkışmak... (Kuşeyrî Risalesi, Abdülkerim Kuşeyrî).
Nahşebi'nin Tesellisi: Süfiyi hiçbir şey bulandırmaz,aksine her şey onunla duru hâle gelir. (Kuşeyri Risalesi'nden)
Sayfa 35 - Akış TesellisiKitabı okudu
Kuşkusuz güzel sabır, toplumda musibetin başına geldiği kişinin kim olduğunun bilinmemesidir. Sabredenler ve Şükredenler, 84, Ayrca. Kuşeyri Risalesi, Kurtubi, El-Camiu li-Ahkami'l-Kur'n
Reklam
Ebu Abdurrahman Es-Sülemi
"Ünlü Kuşeyrî Risalesi'nin yazarı Ebu'l-Kâsım el-Kuşeyrî'nin ve Hatib el-Bağdâdî'nin hocasıdır. Ayrıca kendisinin meşhur talebeleri arasında Muhammed bin İsmail Tiflisî, Abdullah bin Yusuf Cüveynî, tanınmış hadisçi Beyhakî, Ebu Said Ebu'l-Hayr ve Ebu Nuaym Isfahanî gibi pek çok ünlü şahsiyeti sayabiliriz.
Cüneyd..
Tevhid, kıdemi hadesten (ezelî olanı fânî ve yaratılmış olandan) ayırmak ve fert haline getirmektir.
Sayfa 83 - dergah
Nahşebî
"Sufiyi hiçbir şey bulandırmaz, aksine her şey onunla duru hale gelir. (Kuşeyri Risalesi'nden).
Reklam
Aramak -ki hiç nihayete ermez- rızaya mâni değil ya! Nitekim rıza da her şeyde ve her seviyede tekrar aranabilecek bir şeydir. İlk defa Kuşeyri Risalesi'nde okuduğumuz, ardından vird-i zebanımız olan "aramakla bulunmaz ve fakat bulanlar ancak arayanlardır" kelâm-ı kibârı böyle bir zamanda hatırlanmaz mı?
Bişr-i Hafi buyurdu : «Allah'dan olan korku bir melektir.Ancak mütteki bir kimsenin kalbinde durur.»
Sayfa 178
527 syf.
10/10 puan verdi
·
57 günde okudu
Hem inceleme hem özet ...
Kuşeyri, eserini dört bölüme ayırmıştır. Birinci bölümde 83 tane mutasavvıfın görüşlerini şeriata uydukları ölçüde kıymet vererek anlatmıştır. İkinci bölümde tasavvufun umumi ıstılahlarını tefsir etmiş ve anlaşılması için izahlar yapmıştır. Üçüncü bölümde tasavvuf ehlinin makam ve hallerini anlatmış, bunu yaparken ayet ve hadisle anlatıma başlamış ve ardından o konuda güvenilir mutasavvıfların görüşlerini sıralamıştır. Dördüncü bölümde müritlerin uyması gereken hususları şeriata uygun bir şekilde açıklamıştır. Bu eser, Kuşeyri'den önceki tasavvufi hayatın özeti olarak görülmektedir. Bu eserin yanında Kimyayı Saadet adlı eserden istifade etmenizi şiddetle tavsiye ederim. Eserde zaman zaman anlayamadığınız noktalar olacaksa da genel itibariyle verilmek istenen mesajları anlayabileceksiniz Allah'ın izniyle. Geniş bir zamana yayarak tefekkür içerisinde okumak eserden istifadenizi arttıracaktır. Dergah Yayınları tarafından basılan Süleyman Uludağ tarafından hazırlanan baskıyı okumanızı tavsiye ediyorum. Çünkü Süleyman Uludağ tarafından Kuşeyri'nin hayatı ve eseri hakkında güzel bir giriş bölümü hazırlanmış. Keyifli Okumalar.
Kuşeyri Risalesi
Kuşeyri RisalesiAbdülkerim Kuşeyri · Dergah Yayınları · 2000204 okunma
1.056 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.