Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hayat imtihanında cevherden olabilmek için terbiye ateşinde yanmak gerekir. Madendeki cevherin cüruftan ayrılması için nasıl ki güçlü bir ateş gerekli ise, hayat yolculuğundaki imtihanlar da böyle ağır bir mahiyet arz edebilir.
Sayfa 71 - Haliç Üniversitesi YayınlarıKitabı okuyor
Din, bütün duygularımızla hareketlerimizle ve bütün varlığımıza sindirilmesi gerekli bir kültürdür, bir aşıdır, damarlarımızda dolaşan ve insanlarla temasımızda kendini gösteren bir cevherdir. Sadece Kur'an'ın ezbere okunması, mâbeddeki saygısız merasim, Hac ticaretleri, cehennem ve azap tehditleri dinin dairesi dışındadırlar.
Sayfa 188 - Dergâh yayınları 41. Baskı Aralık 2021Kitabı okudu
Reklam
Doğa ve onun muhteşem görüntüsü olan Toprak Ana, biz ağaçları kestiğimizde ya da değerli cevherleri çıkarmak için onu iliğine kadar sömürdüğümüzde bile ayakta kalmayı sürdürdü. Bugün gezegenimizdeki çok artmasına, petrol ve madenleri kolayca çıkarmak için yeni yeni teknikler geliştirmemize, yalnızca orman ve akarsuları değil yaşamın bütün temel
Sayfa 28 - DharmaKitabı okudu
Hurdacı madendeki cevherden milyonlarca dolar kazandı, çünkü vazgeçmeden önce bir uzmanın yardımını almayı düşünebilmişti.
Bu kelamları ancak Hak âşkından sarhoş olmuş olanlar söyler
(Ey Müslümanlar tedbirimiz nedir? Ben kendimi bilmiyorum. Ne Hristiyan, ne Yahudi, ne Mecusi ne de Müslümanım. Ne sudanım, ne rüzgârdan, ne ateşten, ne arştanım, ne yerdenim ne cevherden ne madendenim Ne dünyadan ne ukbadan ne cehennem ne cennetten, ne Âdem'den ne Havvadan ne Rıdvan cennetindenim. Mekânım İâ-mekân olsun, nişanım bi-nişan olsun. Ne tenim var ne de ruhum var, ben cananın canıyım. O evveldir, o ahirdir, o zahirdir o batındır, “yâ hü” ve “yâ ben'den başka bir şey bilmiyorum. Şimdi ey Şems-i Tebrizi bu âlemde öyle mestim ki mestlikten ve harabarlıktan başka dermanım yoktur.|
Hurdacı madendeki cevherden milyonlarca dolar kazandı, çünkü vazgeçmeden önce bir uzmanın yardımını almayı düşünebilmişti.
Sayfa 17 - Altın Kitaplar yayıneviKitabı okudu
Reklam
din bir imtihandır. ilahî teklifler, yani Cenâb-ı Hakk’ın insana yüklediği mükellefiyetler, yüksek ruhlar ile bayağı ruhların müsabaka meydanında birbirinden ayrılması için bir tecrübedir. nasıl ki, elmasla kömür, altınla toprak birbirinden ayrılsın diye bir madene ateş veriliyor. aynen öyle de, bu imtihan meydanında ilahî teklifler, insanın kabiliyetlerinin madenindeki yüksek cevherler ile süflî vasıfların birbirinden ayrılması için bir tecrübedir ve bir müsabakaya sevktir.
Sayfa 285Kitabı okudu
Din bir imtihandır.İlahî teklifler, yani Cenâb-ı Hakk’ın insana yüklediği mükellefiyetler, yüksek ruhlar ile bayağı ruhların müsabaka meydanında birbirinden ayrılması için bir tecrübedir. Nasıl ki, elmasla kömür, altınla toprak birbirinden ayrılsın diye bir madene ateş veriliyor. Aynen öyle de, bu imtihan meydanında ilahî teklifler, insanın kabiliyetlerinin madenindeki yüksek cevherler ile süflî vasıfların birbirinden ayrılması için bir tecrübedir ve bir müsabakaya sevktir.
Yirminci Söz
Hem Hazret-i Musa aleyhisselâmın bir mu’cizesini beyan eden فَقُلْنَا اضْرِبْ بِعَصَاكَ الْحَجَرَ فَانْفَجَرَتْ مِنْهُ اثْنَتَا عَشْرَةَ عَيْنًا …اِلٰى اٰخِرِ Bu âyet işaret ediyor ki zemin tahtında gizli olan rahmet hazinelerinden basit âletlerle istifade edilebilir. Hattâ taş gibi bir sert yerde, bir asâ ile âb-ı hayat celbedilebilir. İşte şu
“Din, bütün duygularımızla hareketlerimize ve bütün varlığımıza sindirilmesi gerekli bir kültürdür, bir aşıdır, damarlarımızda dolaşan ve insanlarla temasımızda kendini gösteren bir cevherdir. Sadece kur’ân’ın ezbere okunması, mâbeddeki saygısız merasim, hac ticaretleri, cehennem ve azap tehditleri dinin dairesinin dışındadırlar.”
Reklam
Bilindiği gibi İslam filozoflari, önceki Meşşâîler gibi, cismanî varlıktaki hareket ve değişimi, aklî varlıktaki sürekliliği açıklamak için Tanrı dışındaki her şeyin gayesi olduğunu düşünmüşlerdir. Onlara göre her şey, bir gayeye sahiptir ve ona ulaşmak için çaba sarf eder. Bu dünyada madenlerden insanlara yükselen hiyerarşide her bir nesnenin