Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Beynimiz temelde "duygusal bir zihni" yönetir (yahut ona aracılık eder). Yani duygular esastır ve mantıklı gerekçeler daha sonra gelir. Motivasyon dediğimiz sürdürülebilir yönlendirici zihin gücü de temelde duygulardan doğar. Bir insanı mantık yoluyla ne kadar tartışılmaz derecede ikna ederseniz edin, o insanın duygusal devrelerinde gerekli değişiklikler oluşmadığı takdirde davranışlarının değişmesi çok zordur. Motivasyon "neden"lere bağlıdır.
NEDEN YAZIYORUM Mensur koşuk olarak kaleme aldığım eserlerimi paylaştığım bir site neden yazdığım ile ilgili bir yazı talep etti. Çok ilginç cümleler kurmuşum. Paylaşmak istedim. Hayatta nefes almak kadar önemlidir yazmak.. Yazmakta ki tek amacım yaşadığım toplumun ve insanlığın kulağına aydınlığı fısıldayan metinler bırakmaktır. Yazın
Reklam
Duyguların egemenliği: Akıl ve mantık terkedilir, duygular ve içgüdüler öne geçerler. Nitekim geniş kitlelerin böylesine yay-gın bir biçimde etkilenebilir ve yönlendirilebilir olmalarının nedeni de, akıllari yerine, hislerini kullanmayı tercih etmeleridir.
Sezgi
Sezgi, hakikat ya da gerçeğin, bir akıl yürütme sürecinden bağımsız olarak, doğrudan algılanmasıdır. Sezgi, belirsizlik için alan tutma kabiliyetimiz ve içgüdü, deneyim, inanç ve mantık dahil bilgi ve içgörü geliştirdiğimiz birçok yola güvenmeye istekliliğimizdir.
Bu gece bir karar gecesiydi. Bu gece bir sorgulama, ölçme biçme, tartma gecesiydi. Bu gece duygular konuşacak, mantık konuşacaktı ve bu gecenin sonunda belki de hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı...
"Anne babalarına şaşırıyorum. Aşk evliliği diyorlar." "Aşk mı? Ne çığdışı düşünceler! Bu zamanda kim aşkı konuşur ki?" "Ne yapalım? Eski aptalca moda geçmiyor." "Bu modayı takip edenler için kötü...Biliyorum mutlu evlilikler sadece mantık evlilikleridir."
Sayfa 191Kitabı okudu
Reklam
BİLİNÇ: Bireyin tanıdığı ve farkında olduğu zihin yapısıdır. Yaşamın ilk anlarından itibaren oluşmaya başlayan bu yapının gelişmesi ruhsal işlevlerle sağlanmaktadır. DÜŞÜNME İŞLEVİ: Düşünceler arasında bağlantı kurarak genel bir kavrama ulaşma ya da soruna çözüm getirmeyi ve olayların anlaşılması işlevini içermektedir. HİSSETME İŞLEVİ: Bir düşüncenin olumlu ya da olumsuz duygular oluşturmasına göre o düşünceyi kabul ya da reddetme yani değerlendirme işlevini içermektedir. DUYU İŞLEVİ: Duyu organlarının uyarılması sonucu algılanan duyuları içerir. SEZGİ İŞLEVİ: Bir düşünce ya da duygu katkısı olmaksızın o andaki yaşantının insanda oluşturduğu izlemini tanımlayan sezi işlevinin ortaya çıkabilmesi için yargılama ve mantık gerekli değildir.
Duygular tam da mantık yürütmemizi ve düşünmemizi baltaladıkları veya onlara kısa devrede yaptırdıkları için büyük önem taşır
Kıskançlığın ne kadar hayvanca, fakat aynı zamanda ne kadar insancıl bir duygu olduğunu ilk defa anlıyor, mantık tanımayan bu köpürüşün, hiç değilse yarı yarıya güçsüzlükten, umutsuzluğun verdiği acıdan başka bir şey olmadığını seziyordu.
Sayfa 389Kitabı okudu
595 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.