Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sosyal karşılaştırmayı iki yönde yapıyoruz: Kendimizden duruma düşme üstün olanlarla ve daha aşağı konumda olanlarla. Aşağı yönde yaptığımız karşılaştırmalar kendimizi iyi hissetmemizi sağlayabilirken, aynı zamanda kendimizin de aynı ihtimalinin olduğu yargısına kapılarak olumsuz yönde etkilenebiliyoruz. Yukarı yöndeki karşılaştırmalar da doğru şekilde yapıldığı takdirde kendimizi geliştirmek için motivasyon sağlayabiliyor. Ancak, bu kıyaslamayla kendimizin şanssız ve adaletsiz bir hayat sürdüğümüzü düşünerek yine olumsuz duygular geliştirebiliyoruz. Çağımızın toplanma alanı olan sosyal ağlarda bu durum daha bir vahim hal almış vaziyettedir. Malum, hiç kimse salya sümük ağlarken, eşiyle kavga ederken, şöyle taze ekmeği eliyle ikiye bölüp bir parçasını kuru fasulyeye banarken Instagram'da hikâye atmıyor. Hal böyle olunca, takip eden kişilerde bir imrenme, kıskanma, haset gibi duygular baş gösteriyor. İnsan genellikle sadece yukarı yönde kıyaslama yaptığı zaman da depresyon belirtisi, beden memnuniyetsizliği, özgüvenin düşmesi gibi birçok olumsuz duygu ile baş başa kalıyor. Başarılı psikanalist Erik Erikson insan gelişimini sekiz aşamada tanımlıyor: Temel Güvene Karşı Güvensizlik (0-2 Yaş) 2. Özerkliğe Karşı Kuşku ve Utanç (2-3 Yaş) 3. Girişimciliğe Karşı Suçluluk (4-6 Yaş) 4. Başarıya Karşı Aşağılık (Yetersizlik) (6-12 Yaş) 5. Kimlik Kazanımına Karşı Rol Kargaşası (12-18 Yaş) 6. Yakınlığa Karşı Yalıtılmışlık veya Uzaklık (18-30 Yaş) 7. Üretkenliği Karşı Durgunluk (30-60 Yaş) 8. Benlik Bütünlüğüne karşı Umutsuzluk (60 Yaş-Ölüm)
Sayfa 48 - DestekKitabı okudu
İnsan, kendi sorunlarının failinin başta kendisi olduğunu kavramadıkça değişmek için motivasyon bulamaz. Irvin D. Yalom
Sayfa 223Kitabı okudu
Reklam
Sanat Psikolojisinin Önündeki 10 Güzergah
Sanata psikolojik açıdan bakmanın, onu psikolojinin bir araştırma konusu yapmanın, hatta sanattan beslenen bir psikoloji yaratmanın ve psikoloji bilgisine dayalı olarak sanatçılara önerilerde bulunmanın birkaç yolu bulunuyor. Bunlar, sanatın alt dallarına göre (örneğin, resim, film, tiyatro vd.) gibi, psikolojinin alt dallarına göre de (sosyal,
Eleştirel ve Alternatif Eğitim: Sınavlar, Çokkültürlülük ve Diğer Sorunlar
1. Giriş Türkiye’nin eğitim sisteminde, sorunlar açısından yok yok. Böyle olunca, toplumun tepkisizliğine şaşmamak gerekiyor. ‘Okulsuz toplum’ tartışmaları açısından bakarsak (bkz. Baker, 2006; İllich, 2006), kapitalist okullar, toplumsal benzeştirme (asimilasyon) rolünü başarıyla gerçekleştirmektedirler. Okullar, geçmişte, toplumsal mücadelenin
Motivasyon 2.0, itaat isterken Motivasyon 3.0 ise sorumluluk üstlenmeyi gerektirir. Ustalık ancak bu şekilde doğar.
Reklam
Son asrın büyük ressamlarını düşünün. Pablo Picasso, Georgia O'Keeffe ve Jackson Pollock gibi isimleri. Bizlerin aksine Motivasyon 2.0 asla onların işletim sistemi olmadı. Kimse onlara şöyle demedi: Sen şu tarz bir resim yapacaksın. Saat tam sekiz buçukta çalışmaya başlayacaksın. Seninle çalışmasını istediğimiz kişilerle resimleri boyayacaksın. Resimlerini işte böyle yapacaksın. Çok komik ve saçma bir durum olurdu. Ama biliyor musunuz? Sizin için de o kadar komik ve saçma bir şey bu. İster musluk tamir edin, ister market işletin, araba satın veya ders planı oluşturun, siz de ben de büyük bir ressam kadar çok özerkliğe ihtiyaç duyarız.
2.Getiri : Alışkanlık takibi çekicidir.
En etkili motivasyon ilerlemedir. İlerleme kaydettiğimize dair bir işaret aldığımızda o yolda devam etmeye daha fazla motive oluruz.
Sayfa 212Kitabı okudu
İlginç bir motivasyon :)
Ne görürsen kendini görürsün Göz hakkın geçti bana Öldüremem artık kendimi.
Sayfa 294Kitabı okudu
167 öğeden 91 ile 100 arasındakiler gösteriliyor.