Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dünya derya, insanlar bu denizde yolcu, gemi takva, ahiret ise sahildir. Ebû Yakub Nehrecûrî(k.s)
Sayfa 38 - Semerkand Basın Yayın DağıtımKitabı okudu
Söze ey insanlar diye başlayan Muhammed kadınlar da insan
Ey nâs! Kadınların haklarını gözetmenizi ve bu konuda Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz kadınları Allah’ın emâneti olarak aldınız. Onların nâmus ve ismetlerini Allah adına söz vererek helâl edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerindeki haklarınız, âile nâmusu ve şerefinizi kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer onlar sizden izinsiz râzı olmadığınız kimseleri âile yuvanıza alırlarsa, onları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları ise, örfe göre her türlü (meşru ihtiyaçlarını), yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir. 388
Reklam
Böyle şeyler üzüyor beni :/
Kur'an'da geçen "nâs" sözcüğü genellikle "Araplar" (ve hatta "Kureyş") anlamındadır. İslam bilginleri "tüm insanlar" anlamına gelen sözcüklerin Muhammed'den sonraki dönemlerde, sırf Araptan gayrı toplumlara İslamı kabul ettirebilmek için eklenmiş olduğunu söylerler. (Turan Dursun bu bilginlerden biridir)
Sayfa 31 - Kaynak Yayınları Birinci Basım Şubat 2006Kitabı okudu
Şifa Ayetleri
İkaz: Şifâ âyetleri her seferinde (6) şifa ayetinin tamamını okumak şartı ile sabah ve akşam yedişer defa okunacaktır Türkçe Anlamları: Kovulmuş şeytânın şerrinden Allâh’a sığınıyorum. Rahmân ve Rahîm olan Allâh’ın adıyla. Mü’minlerin kalblerini ferâhlatsın. (Tevbe s., Âyet: 14) Gönüllerde olan dertlere, bir şifâdır. (Yûnus s., Âyet: 57) Onların (arıların) karınlarından renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar. Onda insânlar için bir şifâ vardır. (Nahl s., Âyet: 69) Biz Kur’ân’dan öyle bir şey indiriyoruz ki O, Mü’minler için şifâ ve rahmettir. (İsrâ s., Âyet: 82) Hastalandığım zaman O, bana şifâ verendir. (Şu‘arâ s., Âyet: 80) Deki; O îmân edenleriçin doğru yolu gösteren bir kılâvuz ve şifâdır. (Fussilet s., Âyet: 44) E‘ûzu bi’llâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm. Bi’smi’llâhi’r-rahmâni’r-rahîm. Ve yeşfi sudûre kavmin Mü’minîn. (Tevbe s., Âyet: 14) Ve şifâun li-mâ fî’s-sudûr. (Yûnus s., Âyet: 57) Yahrucu min butûnihâ şarâbun muhtelifun elvênuhu fîhi şifâun li’n-nâs. (Nahl s., Âyet: 69) Ve nünezzilü mine’l-Kur’âni mâ hüve şifâun ve rahmetün li’l-Mü’minîn. (İsrâ s., Âyet: 82) Ve izâ maridtü fe hüve yeşfîn. (Şuarâ s., Âyet: 80) Kul hüve li’llezîne âmenû hüden ve şifâ’. (Fussilet s., Âyet: 44
Kur'an öyle bir kitaptır ki "Allah" adıyla başlar ve "nas/insanlar" kelimesiyle son bulur. Semavî bir kitaptır. Ancak bugünün Müslümanlarının sandığının ve gayri müslimlerin yaptığı kıyasın aksine, üzerinde durduğu konular daha çok tabiat, hayat, bilgi, bilinç, izzet, kudret, ilericilik, başarı ve cihat ile ilgilidir. Öyle bir kitap ki surelerinin yetmişten fazlası ismini insanî meselelerden almıştır. Otuz sureden fazlası da adını maddî oluşumlardan almıştır. İbadetlerden adını alan sadece iki sure mevcuttur. O da hac ve namazla ilgili!
Kur’an öyle bir kitaptır ki “Allah” adıyla başlar ve “Nas/İnsanlar” kelimesiyle son bulur.
Reklam
Peygamber Efendimiz bu iki sûreyi(Felâk, Nâs) her gün düzenli olarak yatmadan önce okuyarak Allah"a sığınmayı prensip edinmişti.Ayrıca bu iki sûre hakkında, “İnsanlar bu iki duadan daha faziletli başka bir dua ile Allah"a sığınmış olmazlar.” (N5431, N5443 Nesâî, İstiâze, 1.) buyurmuş ve her namazdan sonra okunmasını tavsiye etmişti.(T2903 Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân, 12.)
Sayfa 496Kitabı okudu
Mushaf, 'Bismillah' diyerek Allah'ın adıyla başlar. İnsanlar manasında 'nas' kelimesiyle sonlanır.
Sayfa 376Kitabı okudu
"nâs" kelimesinin "insan" kelimesinin çoğulu olduğunu, kökeninin de "nisyân" oldu ğunu söyler. "Nisyân" unutkanlık demektir. İnsanoğlu tabiatı gereği unutkandır. Allah (cc), insanlardan henüz onlar bu dünyaya gönderilmeden önce söz almıştı, fakat insanlar bu sözü unuttu. "Ey bir Rabbi ve Sahib'i olduğunu unutan insanlar! O'na döneceğinizi ve O'na karşı olan sorumluluklarınızı yerine getirmeniz gerektiğini kendinize hatırlatın."
Cenab-ı Hak: «Verdiğim nimetleri, üzerinizde görmek isterim. buyuruyor. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) de bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: «Elbiselerinizi güzel diktiriniz ve nakil vasıtalarınızı ıslah ediniz. Ta ki nâs (insanlar) arasında bir benek kadar temiz ve nazif olasınız.>>> Hadis'teki «nakil vasıtalarınızı da ıslah ediniz.>>> sözü, en muteber nakil vasıtası olan «konuşmalarınızı, sözlerinizi ıslah ediniz. Sözleri naklederken dikkatli olunuz. Güzel söz söyleyiniz. manâsına kullanılmıştır.
Reklam
Nâs Sûresi 1,2,3,4,5,6. Ayetler
“de ki:” Bakın, ey insanlar! “Sığınırım ben; insanların Rabb’ine;” “İnsanların” mutlak “Hükümdarına!” “insanların İlâhına!” “O sinsi şeytanın şerrinden ki, insanların kalbine” kötü düşünceler “fısıldayıp durur.” Zannedildiği gibi onlar sadece (cin şeytanlarından) ibaret değildir: bu şeytanlığı yapanlar “Hem cinlerden hem insanlardan”dır.
"Küntüm hayra ümmetin uhricet li'n nâs " ("Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz.") -Âl-i İmran/ 3:110
340 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.