Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ervin}☆
Asalet, açılmasından hiç hoşlanmadığım bir konuydu. Nüfus artışı nedeniyle insanların birbirlerinden ayrılması yetmeyince, bir de asalet derecelerine ayrıldığı bir sistemde piramidin en tepesinde doğan şanslı azınlıktandım. Dört ayrı dereceye ayrılan asiller arasında, yürütme ve yargı işleriyle uğraşan bir ailede birinci derece olarak doğup,asker olmayı seçerek dördüncü dereceye gerileyen kızdım. İkinci derecedeki bilim insanlarının, üçteki sermaye sahiplerinin, sanatkârların ve diğer meslek gruplarının bile daha altında görülen dördüncü seviye bir askerdim. Herkes tarafımdan saygı duyulan ancak dış savaşlar dışında iç işlerinde söz sahibi olmayan, düzeni sorgulamayan..
Sayfa 14 - Parola YayınlarıKitabı okuyor
2232
Nüfus artışı sebebiyle Çin'den sonra Türkiye'de hiyerarşik düzene geçti..
Sayfa 6 - Parola YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 124 - Pegasus YayınlarıKitabı okuyor
"Bugünün hızlı nüfus artışı yüksek doğurganlıkla değil, uzun ömürle alakalı. Yani dünyada çok daha fazla yetişkin insan var. Bu sebeple düşen doğurganlıkla hızlı nüfus artışını aynı anda yaşamaktayız." Wolfgang Fengler
Sayfa 29 - Mundi KitapKitabı okudu
Halbuki batının yaşam tarzına baktığımız zaman, fuhuş ve zina hayatını görüyoruz, su gibi akan içkili, uyuşturuculu hayatı görüyoruz, evlilik dışı bir hayatı, homoseksuel bir yaşantı tarzını görüyoruz, aile bağları zayıflamış, nüfus artışı durma noktasına gelmiş bir hayatı görüyoruz, inançsızlık girdabına düşmüş, tüketim çılgınlığı ile kendini tatmine çalışan bir hayatı görüyoruz.
Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı? ...yiyecek üretimi nüfus yoğunluğu artışına yol açabilir, çünkü avcılık ve yiyecek toplayıcılığına göre yiyecek üretiminde dönüm başı kullanılabilir kalori ortalaması daha yüksektir. Öte yandan nüfus yoğunluğu Pleyistosen Bölüm'ün sonlarında, insanların yaban yiyecekleri toplama ve işleme konusunda geliştirdiği yöntemler sayesinde zaten yavaş yavaş artmaktaydı. Nüfus yoğunlukları arttıkça yiyecek üretimi daha fazla rağbet gördü, çünkü böylece bütün bu insanları doyuracak yiyecek artışı sağlanabiliyordu. Yavaş yavaş nüfus yoğunluğunun artması daha fazla yi- yecek elde etme gereksinimi doğurdu, bilmeden yiyecek üretimi girişiminde bulunanlar bu girişimlerinin ödülünü aldılar. İnsanlar bir kez yiyecek üretmeye başlayıp yerleşik düzene geçince çocuk doğumlarının arası kısalabilir, nüfus daha da artabilir, yiyecek gereksinimi daha da çoğalabilirdi. Yiyecek üretimiyle nüfus yoğunluğu arasındaki bu iki yönlü ilişki, yiyecek üretimiyle dönüm başına elde edilen kalori miktarı artarken, avcı/yiyecek toplayıcıların yerini alan yiyecek üreticilerinin niçin daha çok beslenme sorunu yaşadıklarını açıklar.
Reklam
Son on yıllarda dünyanın genelde ciddi bir nüfus patlaması sorunuyla karşı karşıya olduğu kabul edilmiştir. Kontrolsüz nüfus artışı kıt kaynakları zamanından önce tüketecek ve çevreyi mahvedecektir. Artan nüfus daha çok gıda, enerji ve diğer kaynaklara ihtiyaç duyacak, bunun sonucunda küresel ısınına ve diğer çevre felaketleri artacaktır. Nüfus artışı konu­ sunda bütün ülkeler hemfikirdir. Fakat bu model artık geçerliliğini yitirmiş, ileri sanayi ül­ kelerinde bazı değişimler yaşanmaya başlamıştır. İnsan ömrü uzamıştır ve doğum oranı da düştüğü için, emekli olan yaşlı­ lann yerine yeterli sayıda genç yetişmiyor. Bu sorun Avrupa ve Japonya'da halen yaşanmaktadır. Fakat yaşlanan nüfus buzdağının sadece görünen tepesidir, gelecek olan nüfus pat­ lamasının getirdiği ilk sorundur.
Benim söylediğim şey, mevcut yolumuzun kolaylıkla yıkım getirecek bir formül olduğu. Sınırlı bir ortam ve sınırlı kaynakları bulunan bir sistemde nufüs artışı, üstel bir gelişim demektir. Son, aniden gelecek. Yaşacağımız tecrübe, benzinin yavaş yavaş bitmesi gibi olmayacak… uçurumdan aşağı arabayla düşmek gibi olacak.
Sayfa 271Kitabı okudu
Darwin iktisatçı Thomas Robert Malthus'un (1766-1834) meşhur eseri Nüfus İlkesi Üzerine Bir Deneme'yi okudu. Bu eserinde Malthus, insanların geometrik bir şekilde arttıklarını (yani 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256...) buna mu- kabil yiyecek miktarının sadece aritmetik olarak çoğalabileceğini (yani 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ...) göstermişti. Yani nüfus artışı, kontrolsuz bir şekilde olduğu takdirde sürdürülebilir olamazdı ve eninde sonunda bireyler arasında yiyecek için bir çatışmanın çıkması kaçınılmazdı. Darwin bunun doğada bireyler arasında bir mücadeleye yol açacağını, bu mücadelede de tesadüfen daha iyi özellikler geliştirebilmiş bireylerin kazanacağını, sadece onların yavrularının ya- şam hakkı olabileceğini anladı. Bu şekilde bir hayvan topluluğunda nüfusun karakter değiştirmesi, yani evrilmesi kaçınılmaz olacaktı. İşte bu mekanizmaya, bugün doğal seçme diyoruz.
Sayfa 146 - İnkılab KitabeviKitabı okudu
Yoğun yiyecek üretimi ile toplumsal karmaşıklık birbirlerini ateşlediler, birbirlerini hızlandırdılar. Yani, nüfus artışı toplumsal karmaşıklığa yol açar, daha sonra tartışacağımız düzenekler aracılığıyla, toplumsal karmaşıklık da yoğun yiyecek üretimine ve giderek nüfus artışına.
Reklam
Sorular
Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimini zorladı yoksa yiyecek üretime mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 124
260 syf.
7/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Hayat her şeye rağmen yaşamaya değer mi?
❝Kendi varoluşumuza engel olmak için artık çok geç fakat gelecek nesillerin varoluşuna engel olmak için hala zamanımız var. Yeni insanları dünyaya getirmek ahlaki açı­dan sorunlu.❞ Dünya bu kadar berbatken çocuk yapmak gerçekten mantıklı ya da etik mi? Yoktan birini var edip ona varoluşun ağır yükünü ve sorumluğunu vermeye hakkımız var
Keşke Hiç Olmasaydık
Keşke Hiç OlmasaydıkDavid Benatar · Doğu Batı Yayınları · 2018207 okunma
İnsanoğlunun yaşam serüveni
Dünyada yeterli kanıtların mevcut olduğu her yerde arkeologlar nüfus artışının yiyecek üretiminin ortaya çıkışıyla ilişkisini gösteren kanıtlar bulmuşlardır. Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu, çok tartışılan yumurta-tavuk sorusudur. Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 124Kitabı okudu
Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu çok tartışılan, yumurta-tavuk sorusudur: Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
959 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.