Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Orhan Gazi düzenli bir askerî teşkilat kurdu, Osmanlı Devleti'nin ilk parasını bastırdı; fethettiği yerlere adalet ve idari işler için kadılar, askeri işler için subaşılar tayin etti. Şehir, kasaba ve hatta köylerde camiler, mescitler, hamamlar, hanlar, medreseler kurdu. Zamanında Osmanlı Beyliği halkı o kadar varlıklı ve rahattı ki, tarihçiler, "Zekât verecek fakir kalmamıştı" diye yazarlar.
Sayfa 30 - Nesil Yayınları, 15. Baskı, Nisan 2008Kitabı okuyor
Reklam
Kara Tigin İznik ve Sinop doğrultusunda fetihler yaparken Çaka Bey İzmir'e doğru akınların başına geçmiş ve İzmir'i fethedecek ilk Türk İzmir Beyliği'ni kurmuştur. (1081-1092)
Ankara'nın Fethi
Ankara eretnaoğulları beyliği'ne ait şehirlerden biriydi. Eretna beyliği'ndeki karışıklıkları fırsat bilen Orhan Gazi'nin büyük oğlu Süleyman paşa 1354'te Ankara'yı Osmanlı topraklarına kattı.
Bursa'nın Fethi
Osmangazi bursa'yı 1300'lerden itibaren ablukaya almıştı. babasının hastalığı yüzünden 1324'ten sonra beyliğin idaresini ele alan Orhan Gazi, bursa'yı sıkıştırmaya devam etti. Başka çaresi kalmayan Bursa yöneticileri 6 nisan 1326'da şehri Osmanlılara teslim ettiler. Bursa'nın fethi ile Osmanlı beyliği'nin merkezi yenişehir'den, Bursa'ya nakledildi.
İlk Başkent
Osmanlı beyliği'nin ilk merkezi, Eskişehir'e 7 kilometre uzaklıkta Sarp bir tepe üzerinde bulunan ve Bugün mevcut olmayan karacahisar kalesidir. Osmangazi'de fiilen bir Gazi Bey durumuna yükselmişti. 1299'da beyliğin merkezi yeni fethedilen Bilecik'e ardından da Yenişehir fethedildiğinde buraya kaldırıldı. Bursa 1326'da fethedilinceye kadar yeni şehir Osmanlı beyliği'nin merkezi olarak kaldı.
Reklam
Türklerin Anadolu'ya Gelişi
Türkiye Selçukluları 1243'teki Kösedağ Savaşı'ndan sonra zayıflayıp, Moğol kontrol altına girdiler. iç Anadolu'ya Moğol aşiretlerinin yerleşmesi sonucu bölgedeki Türkmenlerin bir kısmı Batı Anadolu'ya doğru göç ettiler. bu gelişmeler üzerine Batı Anadolu'da Germiyan, menteşe, Hamid, karesi ve Aydın gibi beylikler kuruldu. bu beylikler, Batı Anadolu'yu türkleştirdiler. Osmanlı beyliği de bu dönemde ortaya çıktı.
1861 yılında, Osmanlı hakimiyetindeki özerk bir hanedan olan Tunus Beyliği tarafından kabul edilen anayasa, bir İslam ülkesine ait ilk anayasadır. Bu anayasa 1864 yılında kaldırılmıştır.
Çaka Bey İzmir'i fethederek ilk Türk İzmir Beyliği'ni kurmuştur.
Sayfa 21 - Kronik KitapKitabı okuyor
Osmanlı Beyliği başta Bizans dışında kimseyle kavga etmedi. Çünkü anladılar ki küçük bir beyliği ancak Bizans’la kavga etmek selamete götürür.
Reklam
"Bir başka alevi beyliği de Sarı Saltuklular Beyliği'dir. Bu beyliği kuran pir ve dervişler Osmanlı'nın balkanlarda yayılmasının önünü açmıştır. Osmanlı'dan önce Alevilerle tanışan Balkan toplumları çok kısa sürede alevi türkmen boylarını benimsemiş ve sarı saltuk dede bakanların bir çok ülkesinde bugün de faaliyetine devam eden cemevleri ve dergahlar açmıştır."
Fatih'in İlk Hükümdarlığı
İkinci Murad çok savaşçı bir kişiliğe sahip olmamasına rağ­ men hükümdarlık dönemi devamlı savaşlarla geçmişti. 1440'a kadar Sırbistan ve Eflak hakimiyeti için Macaristan'la yapılan savaşlarda büyük başarılar kazanılmıştı. Ancak ı440'ta Belg­rad kuşatmasındaki başarısızlıktan sonra, arka arkaya mağlu­biyetler alındı. Haçlı kuvvetleri Hunyadi idaresinde kazandık­ları başarılarla Edirne'yi tehdit edecek duruma geldiler. İkinci Murad istila ordusunu Balkan geçitlerinde 24 Kasım 1443'teki Zlatica Savaşı'yla zorla durdurabildi. Durumun kötüye gittiğini gören padişah, bu tarihten itibaren barış siyasetine geri döndü. Bu tarihlerde büyük oğlu Alaeddin'in ölümü İkinci Murad'ı bunalıma soktu. Kapıkulları ile Türk beyleri arasında devlet makamlarına ve siyasetine hakim olma mücadelesi de hüküm­darı yıpratmıştı. Ömrünün son yıllarını savaştan uzak geçir­mek ve hayattaki tek oğlu Mehmed'in hükümdarlığını garan­tiye almak için Karaman Beyliği ile Balkanlar'daki devletlere bazı toprak tavizleri vererek tahtı 12 yaşındaki oğluna bıra­kıp, Manisa'ya çekildi.
Osman Gazi
Osmanlı Beyliği'nin kurucusudur. 1258 tarihinde Söğüt'te doğmuştur. Ertuğrul Bey'in üç oğlundan biridir. Osman Gazi'nin dedesi Süleyman Şah'tır. Asıl adı Otman'dır. "Ot" kelimesi eski Türkçe'de "ateş", "man" da "adam" anlamına gelmektedir. Osman Bey Osman Gazi olarak da anılır.
Sayfa 127Kitabı okudu
Osmanlı Tarihinde İlkler
Para bağımsızlık alametlerinin en önemlilerinden biridir. İlk Osmanlı parası 1327'de Orhan Gazi tarafından akçe ismiyle bastırıldı. Akçe gümüşten bastırılmış bir paraydı ve ismini de basıldığı madenden almıştı. İznik'in fethinden sonra burada bir imaret yapan Orhan Gazi bir de medrese kurdu. Davud-ı Kayseri de buranın ilk müderrisi oldu. ... Orhan Gazi devrinde Osmanlı Beyliği'ni diğer Anadolu bey­liklerinden ayıran icraatlardan biri de askeri bir teşkilatın ku­rulmasıdır. Osmanlı Beyliği'nin askeri gücü başlangıçta diğer Anadolu beylikleri gibi aşiret kuvvetlerinden oluşuyordu. Or­han Gazi devrinde Vezir Alaeddin Paşa ve Çandarlı Kara Ha­lil tarafından Türk köylülerinden vergi muafiyeti ve seferde günde iki akçe maaş verilmesi karşılığında yaya ve müsellem(süvari) adı altında bir askeri teşkilat oluşturuldu. Orhan Gazi devrinde devlet idaresinde vezir adı verilen bir görevlinin ortaya çıkmasından sonra Divan-ı Hümayun örgüt­lenmesi de gerçekleşti. Nitekim 1330'lu yılların başında Anado­lu'yu gezen meşhur Arap seyyahı İbn Battuta, Orhan Gazi'nin Türkmen beylerinin önde gelenlerinden biri olduğunu, devamlı faaliyette olan büyük bir askeri gücünün bulunduğunu söyler.
Rumeli Fatihi'nin Vefatı
Osman Gazi'nin son yıllarında Orhan Gazi'nin fetihleri sürdürmesi gibi Orhan Gazi'nin son yıllarında da büyük oğlu Süleyman Paşa zaferden zafere koşuyordu. Ancak Türkler'i Rumeli'ye geçiren ve fethedilen yerlere bilinçli bir şekilde Türkmenler'i getirip, yerleştirerek büyük bir imparatorluğun temellerinin atılmasını sağlayan Süleyman Paşa 1357'de bir av kazasında vefat etti. Süleyman Paşa, ölmeden önce Bola­yır'a gömülmesini ve gazilerin Rumeli'yi terketmemelerini va­siyet etmişti. 1357'de Süleyman Paşa'nın ani ölümüyle birlikte kardeşi Halil'in Foça korsanları tarafından kaçırılması da Osmanlı Beyliği'ni sarstı ve Rumeli'de fetihleri duraklattı.
658 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.