Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
… padişahın mutlak otoritesi, tüm imparatorluk çatısını tutan kilit taşıdır; 1574-1623 döneminde bu temel kural etkisini yitirmiştir. Tek ve mutlak padişah otoritesinin gevşemesi ile beraber, 17. yüzyılda geleneksel yapıda meydana gelen temel değişiklikler şunlardır: 1.Şehzadelerin sancağa gönderilmesi yönetimin kalkması, harem’de bir daire de hapis tutulmasına dayanan kafes sistemi sonucu tipik Osmanlı padişahının kaybolması. 2. III.Murat (1574-1595) döneminde padişah, harem kadınlarına bağımlı hale düşmüştür. Sultan Murad üzerinde nüfus sahibi kadınlar başta, Valide Sultan Nurbanu, onun ölümünden sonra padişahın hasekisi Venedikli Safiye, padişahın kız kardeşi Sokollu’nun eşi Esma Sultan ve padişaha cariyeler sunan Canfeda Hatun, haremin başı valide sultanlar padişahlar üzerinde hakim hatunlar olmuş, genel politika da ağır basan bir rol sahibi olmuşlardır.
Sayfa 47 - Osmanlı Padişahı, PadişahlıkKitabı okudu
544 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Veba Geceleri
Yıl 1901 , sekiz sene sonra devrik hükümdar olacağından habersiz bir padişah ve yıllarca saraya hapsettirdigi kardeşi bir diğer devrik hükümdar 5. Murat. Babalarıyla birlikte sarayda hapis hayatı yaşayan üç kız kardeş üç sultan . En küçükleri Pakize sultan diğer ablaları gibi amcası Abdülhamid tarafından bir doktorla evlendirilir. Kısa süre
Veba Geceleri
Veba GeceleriOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 20216,7bin okunma
Reklam
408 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Şimdi arkanıza yaslanın ve gözlerinizi kapatın,birlikte bir hayal kuracağız.Tarihin en uzun süreli imparatorluğu internet çağına denk düşerse neler olur bi düşünelim. Osmanlı imparatorluğu yıkılmamış olsun ve Ortadoğu bütün petrol kaynakları ile birlikte imparatorluğun hakimiyeti altında olsun.Sınırsız imkanların gölgesinde 18 yaşında ergen bir
İmparatora Veda
İmparatora VedaAziz Gökdemir · İthaki Yayınları · 202321 okunma
408 syf.
·
Puan vermedi
Bazı kitapları gördüğümde, hakkında bilgim olmasa bile kanım kaynar bir anda. "İmparatora Veda"yı gördüğümde de böyle hissettim. Yanılmamışım.  Hiç düşündünüz mü eğer 1. Dünya Savaşını Osmanlı ve Almanya cephesi kazansaydı ne olurdu? Philip K. Dick'in Yüksek Şatodaki Adam kitabından sonra bunu düşünmüştüm. Peki ya yine kaybetseydik
İmparatora Veda
İmparatora VedaAziz Gökdemir · İthaki Yayınları · 202321 okunma
Bilimin ve değişimin gerisinde kalmak..
Birinci Dünya Savaşi, Osmanli Imparatorluğu'nun sonunu getirdi. Onceki iki yüzyilda Bati'da yaşanan bilimsel atilima, siyasal ve sosyal aydinlanmaya ayak uyduramayan Osmanli imparatorluğu, son dönemlerinde bazi islahat girişimlerinde bulunmuş olsa da yikilmaktan kurtulamadi. Osmanli'nin yikilişi 1920'leri bulmuş olsa da çöküş çoktan başlamişti. Bunda, eskiden hocalar eşliğinde bilim, dil, sanat, kültür eğitimi alan şehzadelerin ilerleyen dönemlerde kafes arkasinda yetiştirilmeye başlanmasinin da önemli etkisi vardir. Fatih Sultan Mehmet'in bilgisi, görgüsü, dünya görüşüyle son dönem padişahlarinin bilgisi, görgüsü ve dünya görüşü arasinda dağlar kadar fark vardi. Benzer bir durum devletin bütün kurumlarina yansimişti. Medreseler bozulmuş, Enderun sistemi kalkmiş, yeniçeri birliğini kaybetmişti. 9 Ocak 1853'te Rus Çar Nikolay, St. Petersburg sarayinda düzenlenen bir gecede Ingiliz Büyükelçisi George H. Seymour'a Osmanli'nin, Avrupa'nin hasta adami olduğunu ve bu durumdan ingiltere ile birlikte yararlanarak Osmanli'yi ele geçirmeleri gerektiğini anlatmişti. Oysa bu sirada Ingiltere, Osmanli'nin da- gilmasini ve boğazlarin Rusya'nin eline geçmesini istemiyordu. Yani Osmanli'nin durumu aslinda yikilişindan 70 yil kadar önce Avrupa'nin hasta adami" benzetmesiyle tanimlaniyor, topraklarinin nasil paylaşilacağinin hesaplari yapiliyordu.
198 syf.
·
Puan vermedi
Osmanlı toplumunun farklı bir yönü. Eserde çok küçük bir yaşta kendinden 20-30 yaş büyük paşalarla, ağalarla evlenen birkaç kadının dul kalınca yaşadığı cinsel maceralar dönemin taşlama ustalarının şiirlerinden ve anlatılarından yola çıkılarak hikayeleştiriliyor. Elbette Reşad Ekrem tarzı meddahlığı da unutmamak gerek. Fuhuş antik çağlardan beri
Kafes Arkası Günahkarları
Kafes Arkası GünahkarlarıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201843 okunma
Reklam
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Halil İnalcık'ın tarih alanındaki 18 yazısından oluşan kitap, eşsiz bir bilgi kaynağı. Kitabın başında Anadolu'daki Türkler hakkında genel bilgiler verip Osmanlı tarihine değinmeye başlıyor Halil İnalcık. Kuruluşundan başlayarak 17. yüzyıldaki Osmanlı'ya kadar yaşananları bölüm bölüm anlatıyor. Bu kitabı okuyunca Osmanlı'nın "duraklama" bölümüne nasıl kolayca geçtiğini daha rahat anladım. Liyakat ortadan kalkmış, kanuna uymama normalleşmiş, giderler gelirlerin altında kalmış, halkın sorunlarına sırt çevilmiş, özellikle 1. Ahmet Dönemi'nde şeyhülislamın yetkileri arttırılmış yani din ve devlet işleri karıştırılmaya başlanmış, iktidar hırsıyla padişahlar tahttan indirilip 7 yaşında çocuklar tahta çıkarılmış, yine iktidar hırsı nedeniyle şehzadeler tahttaki kardeşleri tarafından boğdurulmuş. Beni özellikle şaşırtan o dönem kafes sistemi olmasına rağmen yani padişah kardeşlerinin, şehzadelerin sarayda özel bir bölmede tutulmasına rağmen kendinden bir yaş küçük kardeşini "Ben seferdeyken aklına taht gelir belki." kuruntusuyla boğdurtan ama kendi de tahttan erkenden indirilip Yedikule Zindanları'na kapatılarak bir süre sonra öldürülen Genç Osman oldu. Bir anekdot daha paylaşayım: Yavuz Sultan Selim döneminde şeyhülislam bir idam kararına karışmak ister ama Yavuz "Bu örfi yani devlet kararıdır." diyerek şeyhlülislamın devlet işine karışmasına mani olur. Demek ki o da din ve devlet işlerinin ayrı olduğunun farkındaymış. Daha çok ayrıntı var ama kitabı okuyup öğrenmenizde yarar var. Keyifli okumalar dilerim.
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve Gerçekler
Osmanlı Tarihinde Efsaneler ve GerçeklerHalil İnalcık · Kronik Kitap · 20171,690 okunma
II. Bayezid, vezirlerin desteğiyle yeniçerilerin ileri sürdükleri koşulları kabul ederek tahta oturduğunda, kardeşi Cem (Cemşâh) culûsu tanımamış, sultanlığını ilân etmiş, Bursa'da gümüş sikke bastırmış, ülke iki Osmanlı sultanının mücadelesiyle bölünme tehlikesiyle karşılaşmıştır. Kafes sistemi geldiğinde böyle bir durum söz konusu olamazdı. Pâdişâh Kafes'ten çıkarılıp tahta oturtulurdu..
Sayfa 60 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Pâdişahın mutlak otoritesi, tüm imparatorluk çatısını tutan kilit taşıdır; 1574–1623 döneminde bu temel kural etkisini yitirmiştir. Tek ve mutlak pâdişah otoritesinin gevşemesiyle beraber, 17. yüzyılda geleneksel yapıda meydana gelen temel değişiklikler şunlardır: I. Şehzâdelerin sancağa gönderilmesi yönteminin kalkması; haremde bir dairede hapis tutulmasına dayanan kafes sistemi sonucu tipik Osmanlı pâdişahının kaybolması. II. III. Murad (1574–1595) döneminde pâdişah, harem kadınlarına bağımlı hale düşmüştür. Sultan Murad üzerinde nüfuz sahibi kadınlar başta, Vâlide Sultan Nûrbânû, onun ölümünden sonra pâdişahın hâsekisi Venedikli Safiye, pâdişahın kız kardeşi Sokollu’nun eşi Esmâ Sultan ve pâdişaha câriyeler sunan Canfedâ Hatun, haremin başı vâlide sultanlar pâdişahlar üzerinde hâkim hatunlar olmuş, genel politikada ağır basan bir rol sahibi olmuşlardır (Tagallüb-i Nisvân).
Sayfa 47 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Biraz özet
1).Osmanlı’da Sancak sistemini başlatan ORHAN GAZİ‘dir. 2).Osmanlı Devleti’nde sancak sistemiyle ilk kez tahta çıkan I. MURAT‘tır. 3).Sancak sistemini yasallaştıran padişah II. MEHMET‘tir. 4).Sancak sistemiyle, sancak usulüyle tahta çıkan son padişah III. MEHMET‘tir. 5).Sancak sistemini ve sancağa çıkma usülünü kaldıran padişahta III. MEHMET‘tir. 6).Osmanlı Devleti’nde sancak sistemi kalktıktan sonra, sancak sistemine dahil olmadan tahta çıkan padişah I. AHMET‘tir. Not: III. MEHMET sancağa çıkma usulünü kaldırdı. Yani I. AHMET sancağa çıkmadan (Kafes sistemi) tahta çıkan ilk padişah sonrasında ise I. AHMET "Ekber ve erşet" sistemini getirdi.
Reklam
Valide Sultan Makamı
Valide Sultan makamı 600 yıllık Osmanlı tarihinde sayılı kadına nasip olmuş, kudretli, meşakkatli, göz alıcı ve bir o kadar da sorumluluk gerektiren bir makamdır. Nasip olursa kendilerinden tek tek de bahsedeceğim Valide Sultanların aksine bu yazımda makamın kendisinden bahsetmek istedim. Hazırsanız başlıyorum. Oğlu tahta çıkan kadınefendinin,
256 syf.
5/10 puan verdi
Yazar kendi düşüncesine göre devlet-i ali osman'ın bekası için bu katliamları hakli gördüğünü aciklamış olsa da benim vicdanım hiç bir gerekçeyle henüz suç işlememiş, isyan etmemiş, günahsız bir bebeğin veya çocuğun katliamını haklı cikaramayacağını söylüyor. Nitekim kafes sistemi ile buna son veren I. Ahmet de benimle aynı vicdana sahipmiş ki bu katliama son vermiş. Ruhuna rahmet olsun.
Osmanlı'da Şehzade Katli
Osmanlı'da Şehzade KatliYavuz Bahadıroğlu · Nesil Yayınları · 2014319 okunma
Osmanlı kafes sistemi
Hanedanda erkek kitlığının doğması üzerine dini liderler bu kitle idamlarının doğru olup olmadığını tartişmaya başlamışlardı. Bundan sonra padişahın yakin erkek akrabalarının bir kafese kapatılmasına karar verildi. Kafes, sultanın bir numaralı sarayı Topkapının dördüncü avlusunda apartman dairesine benzeyen küçük bölmelerden biriydi. Mehmet 6 yaşında padişah olmuştur ama 1617 ile 1839 arasında hüküm sürmüş on beş padisahın hepsi tahta çağrılmayı, mermer balkonu Haliç'e ve Boğaz'a bakan bu küçük dünyalarında bekleyip durmuşlardı.
Sayfa 37 - Sabah KitaplarıKitabı okudu
21 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.