Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Eğer birisi kendisinden nefret ediyorsa, diğerinde kendini kaybetmeyi isteyebilir: o zaman diğeri tarafından yutulmuş olma kendisinden bir kaçıştır. Mevcut vakada korkulan, her an korkulacak bir olasılıktır. Sonra gösterilecektir ki , böyle olmakla beraber, bir " an" en çok korkulan ve gayretle kaçılmaya çalışılan, en çok aranan olarak değişebilir .
·
Puan vermedi
Freud’u daha önce hiç anlamaya çalışmamış olanlar ya da çalışıp da anlamamış olanlar için öneriyorum. Çünkü bir hayli temel; genel bir izlenim ve bilgi sahibi olmak için bire bir. Okumadan evvel şu bakış aşısında olmanızı temenni ederim: kitap biraz bilgileri, çarpıtmaya müsait şekilde ele almış. Dolayısıyla Freud’u biraz yanlış anlayabilirsiniz. Eleştirel bir bakış açısıyla okumanızı ve başka kaynakları da değerlendirmenizi tavsiye ederim.
Freud’u Anlamak
Freud’u AnlamakMichael D. Kahn · Koridor Yayıncılık · 202240 okunma
Reklam
Bir insan olarak diğeriyle ilişkide olabilmesi için birinin kendi kimliğinin sağlam bir duyumu gereklidir. Aksi takdirde, herhangi bir ve her ilişki bireyi kimliğini kaybetmekle tehdit eder. Bunun aldığı bir form yutulmadır. Bunda, birey, herhangi biriyle veya şeyle hatta kendisiyle olan o tür bir ilişkinlikten korkar çünkü kendi otonomisinin dengeliliği konusundaki şüphesi, herhangi bir ilişkide otonomi ve kimliğini kaybedebileceği düşüncesiyle onu korkuya maruz bırakır.
Şizofren çaresizdir, basitçe ümitsizdir. Bir insan olarak, Tanrı Baba veya Tanrının Annesi veya başka bir insan tarafından sevildiğini söyleyen hiçbir şizofrene rastlamamışımdır.
Konuşanın bilincimiz olduğunu zannederiz, oysa bilincimiz sadece meram edendir.
Sayfa 105Kitabı okudu
Peki bulunduğumuz çağda kendimizi ve dünyayı tanıdığımıza olan güvenimizi sarsan kimlerdir? Herhalde böyle bir liste yapsak Darwin Marx ve Einstein başı çekerdi. Ama geçtiğimiz yüzyıl bağlamında Freud’un olmadığı bir düşünce tarihini düşünmek dahi mümkün değildir. Zira bildiğimizi sandığımız her şeye şüpheyle yaklaşmayı, bileceklerimize dair merakımızı asla yitirmemeyi bize öğreten, Freud olmuştur.
Reklam
“Yılların tecrübesi bana bilinçdışının bilgeliğine saygı duymayı öğretti.”
Sayfa 178 - Michael D. Kahn
Psikanaliz iş başında :D
Bir insan, hemen her zaman aynı şekilde üşütüp hastalanır, yani hastalanması için, belirli türde bir kadına âşık olması çok doğaldır, zaten bu, yaygın bir türdür.
Şizoid terimi, hayat tecrübesi bütününün iki ana yola ayrıldığı bireye gönderme yapar; ilk olarak, dünyasıyla ilişkisinde bir kopukluk ve ikincisi, kendisiyle ilişkisinde bir karışıklık vardır. Bu tür bir kişi kendisini diğerleri "ile birlikte" veya bu dünyada "evde" hissetmez, tersine, çaresiz bir yalnızlık ve soyutlanmışlık içinde olduğunu hisseder; dahası kendisin, bütün bir kişi olarak değil de, belki de bir bedenle ince bir şekilde bağlanmış bir zihin, iki veya daha çok benlik gibi çeşitli yollarla "parçalanmış" olarak tecrübe eder.
KAREN D. HORNEY : BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
Alman asıllı bir doktor olan Horney psikanlitik ekolü benimsemiş ancak sonrasında katı Freudcu görüşlere karşı çıkarak kendi psikanaliz kuramını kurmuştur.
Reklam
Direnç analizi ve gerçek
Genç adam, psikanaliz koçbaşı değildir. Darbe ardına darbe indirerek yorgun egoların yırtık pırtık haldeki teslim bayraklarını çekmesini beklemek değil yaptığımız.
Sayfa 130
"Epey önemli bir şey söylüyorsunuz. Yani sizce ışıkları kapatıktan sonra başlayan çarpıntımın nedeni, ölüm kaygısı mı? "Evet, aynen öyle düşünüyorum. Siyah kuşun olduğu kâbusunda ışıkların kararmasını hatırlıyor musun? Karanlık, kişinin kendi ölümünü fark etmesi için gereken zemini hazırlar. Yeri gelmişken, yapbozun bir diğer parçasıyla ilgili bir şey daha söylemek istiyorum. Cinsel uyarılman..." Bir defada çok fazla şey söylediğimin farkındaydım ama bir kez başlamışken artık kendimi durduramıyordum. "Seksi, ölümün canlı rakibi olarak görmüşümdür hep. Zaten orgazm, yaşamın başlıca kıvılcımı değil midir? Ölümle ilgili korkuları nötrlemek için cinsel duyguların alevlendiği pek çok durum biliyorum. Bence kâbusunun sonundaki güçlü ereksiyona yol açan da bu koruyucu süreçti. Ayrıca bu durum yatmadan önce mastürbasyon yapmanı da açıklıyor. Mastürbasyon sayesinde ölüm kaygısını kovuşturarak kendini teskin ediyorsun." #irvindyalom #günübirlikhayatlar #psikanaliz
415 syf.
·
Puan vermedi
1800 sonları Viyana’sında o dönemde gerçekten yaşamış olan; Freud, Nietzsche, Breuer, Salome gibi psikoloji ve felsefe öncülerinin kesişen hayatlarından bahseden yarı kurgu yarı gerçek bir roman kendisi. Dışarıdan başarılı, zengin, mutlu gibi görünse de memnuniyetsizliklere, saplantılara ve melankolilere hapis bir ruha sahip doktorumuz Josef Breuer’i merkeze alıyor kitap. O zaman henüz kitapları keşfedilememiş, ismi henüz bir şeyler çağrıştırmayan; şimdilerde ise hepimizin bildiği filozof Nietzsche , doktorumuzun kliniğine hasta olarak adım attığı andan itibaren Dr. Breuer’deki ve Nietzsche’deki karşılıklı değişimlere, etkileşimlere felsefi ve psikolojik açıdan şahit oluyoruz. Dr. Breuer bir yandan bu “Konuşma terapilerinden” yakın arkadaşı Sigmund Freud’a bahsediyor. İşte böyle böyle Psikanaliz, felsefenin de ışığında bu büyük adamların ellerinde filizlenmeye başlıyor. Varoluşsal bunalımlar her insan tarafından ara ara yaşanır. Peki ya bu bunalımlara kulak vermeden geçmeli mi, yoksa her şeyi mahvetme pahasına sarılmalı mı? “Kendi alevinle yakmaya hazır olmalısın kendini: Önce kül olmadan nasıl yeni olabilirsin ki?” diyor Nietzsche. O halde sizi, kendinizi bir nebze de olsa kül edeceğiniz ve umarız ki yenileneceğiniz bir kitaba davet ediyorum. “Yanında birileri olsa da insan daima yalnız ölür.” “Yaşarken yaşa! İnsan hayatını tükettiği zaman ölürse ölüm dehşetini kaybeder. Eğer insan doğru zamanda yaşamazsa, o zaman asla doğru zamanda ölemez.” “Ah şu melankoli… insanın içinde gerçekten boğulabileceği bir deniz var mıdır?”
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202352,1bin okunma
Kitabın bu bölümü gerçekten çok komik :D
- Bitmiyor mu? dedi. - Hayır, dedim. Yeni başladık. Dün ilk dersi aldım. - Ne dersi? Delirdin mi? - Bayağı ders işte. Psikanaliz öğreniyorum!
Kısır döngüyü kırmana yardım etmemin tek yolu bir şeylerin olmasına neden olan şeyin senin içinde olup olmadığına odaklanmaktır.
640 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.