Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
- Roland Barthes
"I have known the body of my mother, sick and then dying."
e-kitap olarak okuyorum.
Medyanın ne menem bir gerçeklik yarattığı ve kişileri nelere inandırdığı sorusu 1950'lerden itibaren bu iki çerçevede de sorgulanır. Roland Barthes (1990) her görsel imajın mitolojik düzlemde anlam ifade ettiğini söyler. Örneğin bir popüler derginin kapağında yayımlanan genç siyah bir askerin Fransız bayrağını selamladığı fotoğrafın anlamı Fransa tarihine, ülkenin emperyalist geçmişine ve o tarihte yaşadığı sıkıntılara atıfta bulunmuş olur. Barthes'a göre burjuva toplumlarda, ulus-devlete ve tüketime dair mitolojiler medya marifetiyle bu şekilde üretilir. Burjuva ideolojisi, anonim bir şekilde ve sık sık kişilerin gündelik hayatlarına uzanır ama kendini önemsizmiş gibi saklar; böylece normalleşir ve doğallaşır.
Reklam
“Her yaşam öyküsü adını söylemeye cesaret edemeyen bir romandır.”
O günden altmış yıl sonra bu sefer annem beni değil, ben annemi kaybettim. Aniden öldü, acı çekmedi, 82 yaşındaydı, bu dünyada artık yetim kalmıştım. Onun ardından güzel bir mektup yazdım. Bu mektubu kilisede tabutunun başında okudum. "Zor bir hayatın sonuna gelip aramızdan ayrıldığın bugün, sana çok güzel geçirdiğimiz eski anneler günlerinde yaptığım gibi son bir kez hoş sözler söylemek istiyorum. Bizimle, ailenle gurur duyduğunu biliyorum; bugün ise çocukların ve torunların, senin gibi bir anneleri ve büyükanneleri olduğu için çok gurur duyduklarını herkesin duyabileceği kadar yüksek bir sesle söylüyorlar. Son çıkan kitaplar, gösterime yeni girmiş filmler üzerine seninle konuşmak o kadar zevkliydi ki... Zihnin ve ufkun o kadar genişti ki artık bir parçası olmadığın çağımızı anlamakta hiç zorlanmadın,damarların yaşlansa da fikirlerin hiç yaşlanmadı. Senin sayende belki bizlerin de birer aptal olarak ölmeyeceğini ümit ediyorum. Roland Barthes annesinin ölümünden sonra, 10 Mayıs 1978 tarihinde şöyle yazmıştı: "Anneciğimin ölümüyle içine düştüğüm yalnızlık, onun hiç katkısı olmadığı alanlarda, çalışma alanlarımda tek başıma bırakıyor beni. Bu alanlarla ilgili saldırıları (yaralayıcı sözleri), kendimi eskiye göre daha yalnız, daha terk edilmiş olarak çok kötü biçimde hissetmeden okuyamıyorum [...]
Sayfa 134Kitabı okudu
Göstergebilimci Fransız düşünür Roland Barthes' a göre her şey, tarihin belirleyici ağırlığını silmeyi amaçlamaktadır. Bura­da amaç; kitlelerin, özdeşliğin yüzeyine tutunarak tarihsel ya­bancılaşmanın farklılıklarını/yanlışlıklarını görmeyi sağlayan yönünü duygusallıkla engellenmesidir.
Sayfa 64 - Ayrıntı Yayınları, 2013, 1.Baskı.Kitabı okudu
Roland Barthes bir dostuna duygunun silinip gideceğini ancak yasın kalacağını söylemişti. Dostu şöyle cevap verdi: Hayır, duygular geri gelir, bekle ve gör. Duygular geri gelir.
Sayfa 171
Reklam
"Bir daha asla" ölümsüzün sözüdür. ROLAND BARTHES Yas Günlüğü
Roland Barthes (1915-1980) “Günümüzde Mit”ten
Göstergebilim bir biçimler bilimidir, çünkü anlamları içeriklerinden ayrı olarak inceler. Bu tür biçimsel bir bilimin sınırları ve zorunluluğuyla ilgili bir şey söylemek isterim. Jdanov, "gezegenimizin küresel yapısından" bahseden filozof Aleksandrov’la dalga geçti. "Şu ana dek," dedi Jdanov, "sadece biçimin küresel
Sayfa 737
Roland Barthes bir dostuna duygunun silinip gideceğini ancak yasın kalacağını söylemişti. Dostu şöyle cevap verdi: Hayır, duygular geri gelir, bekle ve gör. Duygular geri gelir.
Sayfa 171 - Siren Yayınları
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.