Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

samed botan

samed botan
@samednr
Lê çavdêr be, bêdeng be, kêm darizîne û gelekî bipirse. https://1000kitap.com/yazar/platon
Sabitlenmiş gönderi
Ger lu'luê mensûrî ji nezmê tu dixwazî! Wer şi'rê "Melê" bin, te bi Şirazî çi hacet?
Reklam
Keç û kurên ku hene li Botan Belkî li tevahiya Kurdistan Her kesê bi ciwanî navdar e Li deftera me bi cih û war e Bi qasî li şar yên xweşik hene Hemî rû bi rû me ew dîtine
Agir e evîn ten çiyayê Tûr Dil jî ew dara pir agir û nûr Sîng çiradank e pirîsk çira ye Can zeyta wê ye fitîl cefa ye Dil şûşe ye ew çira di nav e Raz di her alî wê de belav e Ji ser ta piyan ew tev seranser Bi wî agirî şewitîn dilber

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
samed botan
Bir kitabı okumaya başladı
Mem û Zîn
Mem û ZînEhmedê Xanî
9.2/10 · 2.207 okunma
256 syf.
·
Puan vermedi
İçimizdeki Şeytan
İçimizdeki ŞeytanSabahattin Ali
8.3/10 · 171,1bin okunma
Reklam
samed botan
Bir kitabı yarım bıraktı
Böyle Söyledi Zerdüşt
Böyle Söyledi ZerdüştFriedrich Nietzsche
8.4/10 · 37,6bin okunma
Ayrıca, Osmanlı'nın "Kürdü Kürde vurdurma" yöntemide devreye sokulmuş, Hamidiye Alayları'nın benzeri olan "Korucu­luk" sistemi yürürlüge konmuştu. "Ücretli askerligi" andıran bu sistemin korucuları arasında eski sabıkalılar yer alıyordu. Evleri, köyleri ateşe verilenler ise, bunun nedenini, "koruculugu kabul et­medigimiz için" diye açıklıyorlardı.
Ankara, isyanı yaratıp besleyen, büyüten sorunları ağzına al­mıyor, dillendirenleri cezalandırarak susturuyor; dönemin Genel­ kurmay Başkanı Doğan Güreş'in "düşük yoğunluklu" dediği sa­vaş için bütün olanakları seferber ediyor, ama kestirmeden gide­rek olayları "terörizm" diye niteliyordu. Bu Osmanlı'dan kalma bir tanımlamaydı. Ama tanımın içinde "nedenler" yoktu. Osmanlı ve devamının dilinde Kürt hare­ ketleri "eşkıyalık"tı. Şimdi, "eşkıya" dünyadaki genel tanıma uy­gun hale getirilmiş ve "terörist" olmuştu. Olaylar da, dış kaynak­lı "terörizm" olmuştu. "Terörü bastırma"nın dışında ise teşhis ve sorunların tedavisi diye bir resmi görüş, plan, program yoktu. Oysa sorunu yaratan ve birbirinin devamı nedenler vardı.
Reklam
Osmanlıdan beri tek­ rarlanan geleneksel söylem ve alışkanlıkla hareketi, "iç ve dış düşmanların oyunu" diye nitelendiriyor, çözümü yine şiddette arıyordu. Ankara'nın bu dille konuştuğu süreçte, Ferit Melen, Mehmet Ali Birand'a şöyle diyordu: "Işte bugünlere, bu hatalar sonucunda geldik. Kürtlerin istek­leri; adam yerine konmak, insan muamelesi görmek, dayak ye­memek, küçük düşürülmemek ve pastadan pay alabilmek. Kürt sorunu, bizim doğurduğumuz ve şimdi altından kalkamayacak duruma getirdiğimiz bir sorundur."
Melen, Mehmet Ali Birand'ın Apo ve PKK adındaki kitabın­ da, Türkiye Cumhuriyeti'nin Kürt politikasını şöyle anlatıyordu: "lsyanlar çok kanlı bastırıldı. Ardından da, 1950'lere kadar büyük bir baskı dönemi yaşandı. Jandarma kimseye gözünü açtırmazdı. Oraların her şeyi jandarma onbaşısıydı. Zaten Güney­ doğu Anadolu yasak bölge durumuna düşmüştü. Kimseler giremez, kimseler geçemezdi. Kürtler, sırtları Anadolu'ya dönük yaşarlardı. Doğu geri plan­da kalıyordu. Özellikle eğitim konusunda büyük hata yapıldı. Hiç unutmam, Fevzi Çakmak (Genelkurmay Başkanı) 'Ne oku­lu?' demiş. 'Biz cahiliyle başa çıkamıyoruz. Okumuşuyla hiç baş edemeyiz.' Zaten Türkiye'nin genelinde eğitim zayıftı. Bu bölgeye hiç gel­medi. Devletin söylenmeyen politikası, 'zenginleşmesinler, oku­masınlar' şeklindeydi. Örneğin, askerde yüksek rütbeye pek çı­kartılmazlar, devlet dairelerinde belirli bir düzeyin üstüne kati­yen çıkartılmazlardı. Zira devlet korkardı. Yine en büyük hatamız, Kürtleri sadece susturmak için çaba harcamamızdı. Sürgünler, hapisler, dayak ve baskı... Siyasi partiler, askerin baskısını pek sevmemekle birlikte, göz yumuyorlardı. Zira kendilerinin hiçbir politikaları yoktu. Dev­ letin de bir politikası yoktu. Sadece askerlerin politikaları vardı. O da baskı ve gerektikçe dayak..."
İsmet İnönü’nün “Kılavuz kitapçık", rejisöre fazla iş bırakmayan usta bir yaza­rın senaryosunu andırıyordu. Kitapçıkta yakma işi ayrıntılı biçimde tarif ediliyor ve şöyle deniliyordu: "Damlar, taş ve topraktan ibaret olup, yalnız tavan ve direk­ leri ve ağaç dalları vardır. Bunları yakmak güçtür. Ancak dam üstünden bir kısım toprak atılarak, ağaçlar meydana çıkarılır. Toplanacak odun ve çalılar burada yakılmak suretiyle bina ate­ şe verilir. Kapısından içeriye odunlar yığılarak, ateşleme suretiy­le genişletilir.
304 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.