Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sokrates’e, seyahat onu hiç değiştirmedi, demişler. O da, Çok doğal, çünkü kendimi de beraberimde götürdüm demiş.
Sokakta birisi Sokrates’e hakaret etmiş, bir de tekme atmış. Sokrates hiç aldırmadan yürüyüp gitmiş. Durumu görenler niye bir tepki göstermediğini sormuşlar. O da, ‘Bir eşek beni ısırsa onu dava mı etmeliyim sizce?’ demiş.”
Reklam
"Aramızdan Sokrates’e benzer biri çıksa, pek azımız değer verirdi ona."
Sokratese biri hakkında şöyle derler: “Seyahat onu hiç değiştirmedi.” “Tabii ki değiştirmez” der Sokrates. “Çünkü kendisini de beraberinde götürmüştür.”
Sokrates’e farklı bir yorum!
Bildiği bazı şeyler vardı; ama onları bir türlü hatırlayamazdı.
Devlet ve Sokrates
Sokratese göre devleti yönetenler filozoflar olmalı. Filozof ise temelden belirli bir disiplinle yetişen aslında devlet yönetimini zül olarak gorsede bunu bir borç olarak yapmak zorunda olan kişidir. Eğitiminin temelinde beden eğitimi, müzik, matematik ve geometri yer almalı. Beden eğitimini anladıkta müzik ne ola diyecekseniz aslında bir bebekle ilk iletişime geçiş sekillerimizdendir müzik. Ninnileri düşünün mesela . Öyle her müziğe de izin vermez Sokrates. Matematik içinse matematiği iyi olan diğer bilimlerde zaten başarılı olur diye açıklar. Daha kapsamlı bilgi için Platonun Devlet kitabına bakınız.
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
·
32 günde okudu
“Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” diyen Sokrates’e kulak verirsek Cahil hoca’nın da kapı eşiğine varmış oluruz. Çünkü Joseph Jacotot ve onun yolundan giden her Cahil Hoca bilgiyi öğreten değil bilginin daha doğrusu hakikatin peşinde olandır. O da öğrenci gibi bilgiye ulaşmaya taliptir fakat yol göstermez, yolculuğa eşlik eder. Bu şekilde özgürleşerek özgürleştirme yolunda bir rehber olur. Hangi koşulda ve yaşam standardında olursa olsun insanların eşit zekaya sahip olduğunu farklılıkların zekanın tezahüründe ortaya çıktığını savunan Jacotot ‘Evrensel Eğitim’ adını verdiği düşüncesinde çoğu zaman yalnız kalır öğrencilerinin başarısı görenleri hayrete düşürse da bu felsefenin sürekliliğine inanan kimseler bulamaz bulsa bile ses getirecek gelişmeler olmaz, kısık bir seda ile yoluna devam eder. Kitabın sonunda yazar Jacques Ranciere’ de bu durumu şu sözlerle ifade ederek kitaba son verir. “Kurucu bunu öngörmüştü: Evrensel eğitim tutunamayacaktı. Ama, diye eklemişti, ölmeyecekti de.”
Cahil Hoca
Cahil HocaJacques Ranciere · Metis Yayıncılık · 20142,278 okunma
Karısının huysuzluğunu bilen gençlerden biri bir gün Sokrates’e evlilikle ilgili bir soru sordu. Soru şuydu: “Bir insan evlenmeli midir, evlenmemeli midir?” Sokrates gülerek yanıt verdi: ”Hangisini yaparsan yap, pişman olacaksın.”
Sokrates’e birisi için, “Seyahat onu değiştirmedi.” demişler. O da, “ Çok doğal, çünkü kendisini de beraber götürmüştür.” demiş. Gerçekten de insan yer değiştirmekle beraber eğer içindekilerini, dertlerini, kaygılarını geldiği yerde bırakmıyorsa o değişikliğin pek bir faydası olmamaktadır. Ülke değiştirmekle kıskançlık, cimrilik, kararsızlık, korku, tutku bizi bırakmaz. Önemli olan sıkıntılarımızı, olumsuzluklarımızı zihnimizden atmamız, içimizden çıkarmamızdır yoksa onları da bizimle birlikte taşırsak ne mekan değiştirmenin faydası olur ne de herhangi bir yolculuk bizi ferahlatır.
Düşünce tarihinin temel taşlarından biri olan Sokrates’e izafe edilen bir diyaloğa göre; büyük bilge öğrencilerinden "insan nedir?" sorusuna cevap vermelerini ister. Öğrenciler, hocalarının sorusunu garipserler. "Bunu bilmeyecek ne var; iki ayaklı ve tüysüz bir canlıdır" yanıtını verirler. Bu cevap büyük bilgeyi şaşırttığı kadar kızdırır da. Ertesi gün Sokrates, elinde tüyleri yolunmuş bir tavukla öğrencilerinin karşısına çıkar ve onlara belki de hayatlarının en önemli dersini verir. Yanında getirdiği tüysüz tavuğu havaya kaldırarak şöyle der: "Demek ki insan, böyle bir şey!"
Sayfa 13 - Kronik Yayıncılık 6.BaskıKitabı okudu
Reklam
Sokrates ve sakal
Bir gün Sokrates’e, “Neden sakallarını kesmiyorsun?” diye sorarlar. Sokrates “Bilinmeyenden korkar insan” der, “Neyle karşılaşacağımı bilmiyorum!”
Sokrates’e atfedilen bir hikayedir: Huysuz bir kişi için , “seyahat adamı hiç değiştirmedi; gitti geldi ama yine aynı aksi, lanet adam” dediler. “Gayet tabi “ diyor, Sokrates, ”kendisini de beraber götürdü.”
372 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Platon’un Devlet’i Siyaset Felsefesi içerisinde önemli ütopyalardan biri. Ancak Civitas Solis, Nova Atlantis gibi diğer ütopyalardan ayrılan yanı, önemli ölçüde eğitici bir metin olarak da karşımıza çıkması. Platon bu metni, hocası Sokrates ve halkın arasındaki diyaloglar şeklinde kurgulayarak, 10 bölüm halinde yazmış. Bu açıdan biraz
Devlet
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201926,7bin okunma
Montaigne göre Aşk;"Aşk dediğimiz şey, arzulanan bir varlıkta bulacağımız tada susamaktan başka bir şey değildir, gibi geliyor bana. Venüs’ün bize verdiği şey nihayet bir boşalma hazzı değil mi? Tıpkı tabiatın başka taraflarımızın boşalmasına kattığı haz gibi. Bu haz ölçüsüzlük yahut hayâsızlık yüzünden kötülük haline geliyor.Sokrates’e göre aşk, güzelliğin aracılığıyla çoğalma arzusudur."
“Sokrates’e birisi için,seyahat onu hiç değiştirmedi,demişler.O da:Gayet tabii, çünkü kendisini de beraber götürmüştür, demiş.”
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.