Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Suheyb b. Sinân er-Rûmî -radıyallahu anh-'dan merfû olarak rivayet edildiğine göre, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur: «Mü’minin hayranlık verici bir hali vardır ki, onun her işi hayırdır. Bu hal, müminden başka hiç kimsede bulunmaz. Eğer bir genişliğe (nimete) kavuşursa şükreder ve bu onun için bir hayır olur. Eğer bir darlığa (musibete) uğrarsa sabreder ve bu da onun için bir hayır olur.» (Sahih Hadis -->Müslim rivayet etmiştir.)
Ebû Yahya Suheyb b. Sinân (r)'dan rivayet edildiğine göre Resûlullah (s) şöyle buyurdu: "Mü'minin durumuna hayret doğrusu! Çünkü onun her durumu kendisi için bir hayır sebebidir. Böyle bir özellik sadece mü'min içindir: Eğer sevindirici bir durumla karşılaşırsa, şükreder; bu onun için hayır olur. Eğer üzücü bir durumla karşılaşırsa sabreder; bu da onun için hayır olur."
Sayfa 41 - Müslim, Zühd 64Kitabı okuyor
Reklam
SÜHEYB b. SİNAN "Kazancı Karlı İnsan
Süheyb'in hayatı birçok büyük olay ve meziyetlerle doluydu. Bu meziyetlerini bilen Ömer b. Hattab onu mü'minlere namaz kıldırması için seçmişti. Hz. Ömer, namaz kıldırırken hançerlenip yaralanınca, Süheyb'in insanlara sabah namazını kıldırmasını emretti. Son nefesini verirken de en son vasiyeti şu olmuştu: "Namazı insanlara Süheyb kıldırsın."
SÜHEYB b. SİNAN "Kazancı Karlı İnsan
Son derece comertti. Beytülmaldan olan gelirinin tamamını infak ederdi. Muhtaçları sürekli gözetirdi. Fakire, yetime, esire sirf Allah sevgisi için yemek yedirirdi. Onun bu eli açıklığı Hz. Ömer'in dikkatini çekmiş ve şöyle demişti: "O kadar çok yemek yediriyorsun ki, israf ediyorsun." Süheyb cevaben: "Allah Resûlü'nden "En hayırlınız çok yemek yedirendir." diye işittim" dedi.
SÜHEYB b. SİNAN "Kazancı Karlı İnsan
O, yüklendiği davaya tam olarak sarılmış, altına girdiği sorumluluğun bilincine ermişti. Şu sözleri bu durumuna tanıklık eder: "Allah Resûlü nerede bulunduysa ben de orada bulun dum. Nerede bir biat olduysa katıldım, biat ettim. İlk gazveden son gazveye kadar bütün gazvelerde Allah Resûlü'nün yanında yer aldım. Ne zaman ki mü'minler önden gelecek bir tehlikeden korktular, önlerine siper oldum. Ne zaman ki arkalarından gelecek bir tehlikeden korktular, arkalarına siper oldum. Allah Resûlü'nü hiçbir zaman düşmanla yüz yüze bırakmadım. Orada mutlaka siper olarak ben bulundum. Bu durum, Allah Resûlü, Rabbi'ne kavuşana dek sürdü."
SÜHEYB b. SİNAN "Kazancı Karlı İnsan
Erkam'ın evinin dış dünya ile alâkayı kesen ağaç kapı eşiğini atlayıp geçmek, mücerret bir eşiği geçip içeri girmek an- lamını taşımıyordu. Bilakis bütün dünyayı bir tarafa bırakıp, başka bir dünyaya geçiş anlamını ifade ediyordu. Dini, ahlâkı, töresi ve düzeni ile bütün bir eski yaşantıyı atıp, yeni bir din, ahlâk, töre ve düzen ile yepyeni bir yaşama adım atmaktı. Eşikten geçmek, maddî anlamda her ne kadar küçük bir adım atmak olarak görülse de, mâna aleminde çok büyük bir adımdı. Fakirler, garipler, düşkünler açısından bu adım, büyük fedakârlıkları göze almayı gerektiriyordu.
Reklam
SÜHEYB b. SİNAN "Kazancı Karlı İnsan
Ammâr b. Yasir onunla karşılaşmasını şöyle anlatır: Saheyb b. Sinan'a Erkam'ın evinin kapısında rastladım. "Ne arıyorsun burada?" dedim. "Sen ne anyorsun?" diye cevap verdi. "Muhammed'in yanına girip söylediklerini dinlemek istiyorum" dedim. "Ben de aynı şeyi yapmak istiyorum." dedi. Allah Resülü'nün yanına girdik, bize İslâm'ı anlattı, biz de orada müslüman olduk. Onunla birlikte akşama kadar kaldık. Bu işi gizli tutma kararıyla oradan ayrıldık."
Suheyb b. Sinan er-Rumi (r.a) diyor ki: “Hz. Ömer Müslüman olunca İslâm ortaya çıktı. İnsanlar İslâm’a açıkça davet edildi. Beytullah’ın etrafında halkalar halinde oturduk. Beytullah’ı tavaf ettik. Bize şiddetle muamele edenlerden intikamımızı aldık. Yaptıkları şeylerden bazılarına cevap verdik. “
Sayfa 111Kitabı okudu
Suheyb b. Sinan (r.a.)'dan. Şöyle demiştir: "Rasûlüllah (s.a.v.): Müminin durumuna hayret edilir doğrusu. Çünkü onun her durumu iyidir/ hayırdır. Bu durum ise sadece mümin içindir. Şöyle ki, eğer mümine genişlik gelirse buna şükreder bu da onun için iyi/hayır olur. Eğer darlık gelirse buna sabreder bu da onun için iyi/hayır olur." buyurdu."
Sayfa 41 - Hadisi Müslim rivayet etmiştir.Kitabı okudu
Suheyb b. Sinan (r.a.)'dan. Şöyle demiştir: "Rasûlüllah (s.a.v.): "Müminin durumuna hayret edilir doğrusu. Çünkü onun her durumu iyidir/ hayırdır. Bu durum ise sadece mümin içindir. Şöyle ki, eğer mümine genişlik gelirse buna şükreder bu da onun için iyi/hayır olur. Eğer darlık gelirse buna sabreder bu da onun için iyi/hayır olur." buyurdu."
Reklam
Hz. Ebû Bekir'in Davetiyle Müslüman Olanlar
Hz. Ebû Bekir'in daveti üzerine ilk Müslümanlar arasında yer alan sahabiler şu zatlardır: Osman b. Affân, Zübeyr b. Avvȧm, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkâs, Talha b. Ubeydullah. Bunların ardından İslam'a girenler sahabeler: Ebû Ubeyde b. Cerrah, Ebû Seleme (Abdullah b. Abdülesed), Erkam b. Ebü'l-Erkam, Osman b. Maz'ûn ve kardeşleri Kudâme, Abdullah, Ubeyde b. Hâris, Said b. Zeyd ve hanımı Fâtıma binti Hattâb, Esmâ binti Ebû Bekir, Âişe binti Ebû Bekir, Habbâb b. Eret, Umeyr b. Ebû Vakkâs, Abdullah b. Me'sûd, Mes'ud b. Rebîa, Selîd b. Amr ve kardeşi Hâtıb b. Amr, Ayyâş b. Ebû Rebîa ve hanımı Esmâ binti Selâme, Huneys b. Huzâfe, Amir b. Rebîa, Amir b. Fuheyre, Anz b. Vail, Abdullah b. Cahş, Süheyb b. Sinân, Ammâr b. Yâsir. (Allah cümlesinden razı olsun!)
27. Ebû Yahya Suheyb b. Sinân'dan (ra) rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle demiştir: Müminin durumu ne hoştur! Her hali kendisi için hayırlıdır. Bu durum yalnız müminlere mahsustur. Başına sevinilecek bir hal geldiğinde şükreder; bu onun icin hayır olur. Başına sıkıntı gelecek olursa ona da sabreder; bu da onun için hayır olur.
Ebu Yahya Suheyb b. Sinan(r.a)anlatıyor: Resulullah(s.a.v)buyurdular ki; "Hayret şu müminin işine! Zira her şeyi kendisi için hayırlıdır. Bu ayrıcalık yalnızca mümin için geçerlidir. Şöyle ki Ona sevindirici bir şey isabet edip şükretse bu kendisi için hayır olur. Üzücü bir şey isabet etse ve sabretse; bu da kendisi için hayır olur.
Sayfa 50
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.