Acaba bu neyin işareti diye soracaktı belki de bana, ama fazla konuştuğunu, kendi derdiyle dünyayı fazla işgal ettiğini birden hissediveren vatandaşlarımızın kapıldığı o çaresiz ve hüzünlü sessizliğe kaptırmıştı kendini. Bu sefer, sessizliğin uzun bir süre bozulmayacağını bilerek karşılıklı sustuk.
Bizim görüşümüz, Allah'ın yarattiklarından dilediklerini öne alıp dilediklerini geride bırakabildiğini kabul etmektir. Allah dilerse bir şeyi sebep olarak yaratabilir, dilerse onu sebep yapmayabilir, fakat Allah (sebep olmasını) dilemiştir. Fakat bilgisinde bir şeyi ancak belirttiğimiz gibi (bir sebeple) yaratacağını takdir etmiştir.
Binaenaleyh (bir şey nasıl gerçekleşmiş ise) bundan başka bir tarzda olması imkânsızdır, çünkü bilinenin aksine bir şeyin meydana gelmesi mümkün değildir. Bu sebeple Kalem ve Levha'nın (diğer varlıkların yaratılışında) sebep olması hakkında sustuk.
Zamanı dondurma yeteneği olan bir ressamın yağlıboya tablosu gibi kalakaldık. İkimiz de konuşmadık bir süre. Konuşamadık. Beş dakika? On dakika? Bilmiyorum.