Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Voltaire'in Kandid'inde Martin, "Teori üretmeyi bırakıp çalışalım" der, "yaşamı katlanılır kılmanın tek yolu budur."
Sayfa 37 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okuyor
Voltaire, 1756 yılında kaleme aldığı "Essai sur l'histoire générale et sur les mœurs et l'esprit des nations" (Milletlerin Ruh ve Ahlâk ve Umumi Tarihi Üzerine Denemeler) başlıklı eserinde Boulainvillier ile benzeri vurgular yapıyor ve Hz. Muhammed'i -Konfuçius ve Zerdüştün yanında- dünyanın üç büyük kanun koyucusu olarak övüyordu. Övgüsü şu hükmüyle zirve yapıyordu: Hiç şüphesiz o, çok büyük bir adamdı; [...] bir fatih, bir kanun koyucu, bir dünya hükümdarı ve genel kanaate göre, bir insanın dünyada oynayabileceği en büyük rolü oynamış manevî bir önderdi.
Reklam
Voltaire, düşünce özgürlüğünü ve anayasalı rejimi savunur ve sorar: "En iyi devlet hangisidir?" Şöyle yanıtlar: "İçinde yalnız kanunlara boyun eğilen devlet!" Arkasından da ekler: "Ancak, böyle bir ülke yok yeryüzünde!"
Sayfa 148 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Voltaire
"Bizi mutlu kılan şey şartlardan çok, ruhumuzdur."
Sayfa 17 - Şule YayınlarıKitabı okuyor
Halktan saklanması gereken doğrular vardır, diyenler kaygılanmasınlar hiç; bir şey okumaz halk; haftanın altı günü çalışır yedinci günü de meyhaneye gider.
Sayfa 146 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
... gerçekçi ve pratik bir anlayışla sunulan eser, insanın, aklıyla dini, politikayı ve ahlakı denetleyerek boş inançlardan kendisini kurtarabilirse, dünyayı değiştirmede nasıl yetenekli olabileceğini göstermek ister
Sayfa 141 - Cem Yayınevi / 1. Bası, İstanbul, Eylül 1994Kitabı okuyor
Reklam
%25 (33/131)
·
Puan vermedi
Selamlar. Kitabı bitirdim bugün. Daha önce de dayanamayıp kitap hakkında eleştiri yazmıştım. Tekrar edeyim kitap hayatın anlamını arıyor aslında. Hayat nedir? Mutluluk nedir? İnsan-Toplum sorguları beraberinde candide adındaki kahramanımızın maceraları. Candide bir soylu ve hayatı hep lüks içinde sarayda geçmiş kendisi papazın oğlu. Fakat aşkından saraydan oldugu bir sevdiceği var. Öldüğünü düşünüyor. Beraberinde hayatını anlam arayışına sürüklüyor. Oradan oraya, her yeri görüyor. Asla bulunmadığı yerleri, asla görmediği insanları ve hayatları, barbarları, yeri gelince hoşgörü, yeri geldiğinde kaba kuvveti, varlığa doymayan açgözlü hükümdarları, bununla birlikte malda mülkte hiç gözü olmayan ve huzur içinde yaşayan hükümdarı... O mütevazi hükümdarın şehri çok dikkatimi çekti de hatta candide'nin orada kalmasını istedim. Ama kitabın ilerleyen saflarında ölmediğini fark ettiği sevgilisi için o dünyadan feragat etti. Halbuki sevdiği kız, cunegonde onu bırakıp lüks içinde yaşamak icin başkasıyla olmayı tercih etti. Sonucunda bitap düşmüş ve güzelliğini yitirmis olsa da Candide onu bırakmadı. Saraydan atıldı, Abisini karşısına aldı, maceradan maceraya savruldu sirf onunla bir hayat sürebilmek ugruna. Değer miydi bilemem. Kitabın sonunda açık bir spoiler olmasın ama hayatın mekaniğini bulabilecek diyebilirim.
Candide
CandideVoltaire · Karbon Kitaplar · 20175,1bin okunma
Voltaire, daha o zaman dinlerden söz ederken "eğer Tanrı insanı yaratmış idiyse de, insan bu iyiliğin altında kalmamış borcunu fazlasıyla ödemiştir" diyordu.
Siz de keyfini çıkarın ve her bir yolcuyu kendi hikâyesini anlatmaya teşvik edin. Eğer hayatını sık sık lanetlemeyen, kendi kendine sık sık insanların en bedbahtı olduğunu söylemeyen tek bir tane bulursanız da beni baş aşağı denize atıverin.
Sayfa 60 - Can yayınlarıKitabı okuyor
Yüz defa kendimi öldürmek istedim ama hayatı hâlâ seviyordum. Bu gülünç zaaf belki de en uğursuz eğilimlerimizden biridir; zira her an fırlatıp atmak istediğiniz bir yükü sürekli taşımaya devam etmeyi istemekten daha ahmakça ne olabilir ki?
Sayfa 59 - Can yayınlarıKitabı okuyor
Reklam
"İnsanlar doğayı biraz olsun bozmuş olsa gerek," diyordu Jacques, "zira kurt doğmadıkları halde kurt olmuşlar. Tanrı onlara ne yirmi dörtlük toplar ne de süngüler verdiği halde birbirlerini yok etmek için süngüler, toplar yapmışlar.
Sayfa 30 - Can yayınlarıKitabı okuyor
İnsanın her zaman güldüğü doğru mudur?Doğrudur,ama acı acı...
Voltaire, Yaşayanlara saygı borçluyuz az çok," diyor... " ölenlere tek borcumuz kalmıştır: Hakikat." İslamiyet, "Ölülerinizi hayırla yadediniz" buyurmaktadır, ölülerinizi yani sizden olanları. Yaşayanları yöneten ölülerdir. Demek ki, öldürülmesi gereken ölüler de var.
Sayfa 130
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.