Savaşı zenginler çıkarır fakirler ölür..
"15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkan Yunan ordusunda da Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Milletin hayatı tehlikeye maruz kalmadıkça savaş bir cinayettir' sözünü doğrularcasına işgale karşı olan askerler vardır. Savaşın, sömürgeci sermayenin oyunu olduğunu söyleyen komünist düşüncedeki askerler 'Zito İ Epanastasis(Yaşasın İsyan)' başlığında bir bildirim yayınlarlar. Bildiride yer alan şu sözler , işgalci ve savaşçı politikaların arkasındaki gerçeği gözler önüne serer, 'Yeni yılın ilk günü, burada, yukarıda(İzmir) sizler içinde güneş doğacak. Ama bugünün gerçeğinin dehşeti burada durmayacaktır. Arkamızda ve aşağıda baba evimizde, kaç zamandır felaketin karanlığı ailemizi örtmektedir. Biz fakirler, burada, yukarıdayız.(İzmir) Çünkü zenginler ve güçlülerin asker olmamak gibi, evlerinden uzak kalmamak gibi her zaman bir yolları vardır. Bugünkü acılarımızı hafifletecek, geçmiş yılların tatlı anıları neredeler?"
"Sanayi Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, sanatçıları yaşamın her yönünü tekrar gözden geçirmeye teşvik etti. Yeni bir akım olan modernizm, yeni üretim yöntemlerine ve burjuva değerlerine geçişin et­ kilerine karşı romantizmin on dokuzuncu yüzyıldaki isyanı olarak ortaya çıktı. Modernist sanatçı, sanatın gelişmeyi engellediğine inanılan geleneksel formlarından kaçınan bir dev­ rimciydi. Fransa'da çalışan İspanyol avangard ressam Pahla Picasso, geleneksel perspektifi reddetti ve onun resim deneyleri, nesnelerin analiz edilip soyut biçimde yeniden birleştirilmesi­ ni kapsayan kübizm, fütürizm ve sürrealizm gibi diğer farklı sanat akımlarına yol açtı. Alman ekspresyonist ressamlar Paul Klee ve Wassily Kandinsky ile Çek romancı Franz Kafka, kentsel sanayileşmenin insanları makineleştiren etkilerine tepki gösterdiler ve sanatta gerçekçilikten uzaklaştılar."
Maya Kitap - Sanat ve Bilimde DevrimlerKitabı okuyor
Reklam
Vendee ayaklanması ile Şeyh Sait isyanı arasında Kemalizme dair literatürde kurulan birçok paralellik vardır. Şeyh Sait isyanında Kürt milliyetçiliği öğesi hiçbir zaman esas faktör olmamıştır. Vendee'deki isyanın nedenlerinden bir tanesi 1793'te Avrupa'nın tutucu güçleriyle savaş halinde olan Fransa'nın zorunlu askerlik yasasını uygulamaya çalışmasıdır. Diğer taraftan, iki isyanın çok güçlü benzerlikleri de vardır. Bir kere isyanın çıktığı her iki bölge de kapitalist üretim ilişkilerinin hiç giremediği ya da çok az girdiği, kendi ülkelerinin en geri kalmış bölgelerini oluşturmaktaydılar. Bu iki isyanın bir diğer ortak noktası da, uluslaşma kapsamındaki bir birleştirme, merkezileştirme ve tek tipleştirme politikasına duyulan tepkidir.
Sayfa 65 - Yordam KitapKitabı okudu
Milyonlarca insan benimkinden daha durgun bir kadere mahkûm ve milyonlarcası kendi yazgısına karşı sessiz bir isyan içinde. İnsanların üzerini toprakla örttüğü bu yığınlarca yaşamın içinde kim bilir kaç başkaldırı mayalanmaktadır ?
Sayfa 74 - Kapra YayıncılıkKitabı okudu
_Küçük kılıbık adam. Korktuğun için bağırıyorsun. _Ben kim oluyorum ki kendi görüşüm olacakmış. reis ne derse o’dur. _Düşüncelerinin yanlış olup olmadığını sormadın kendine hiç? _20 yıllık olayları anımsayacak beynin yok, bu nedenle, iki bin yıl öncesinden aptalca dini sözlerini tekrar söylüyorsun. _Beni ahlaksızlıkla suçlarken doğrudan
Übermensch
Zerdüşt, ormanın eteklerinde bulunan en yakın kasabaya vardığında halkı, bir ip cambazını seyretmek için geldikleri pazar yerinde toplanmış buldu. Zerdüşt halka şöyle seslendi: “Ben size ‘İnsanüstü’nü öğretiyorum. İnsan, aşılması gereken bir şeydir. Onu yenmek için ne yaptınız? Şimdiye kadar bütün varlıklar kendilerinden üstün bir varlık
Reklam
1.000 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.