Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Epiktetos

8.5/10
1.100 Kişi
5bin
Okunma
1.053
Beğeni
49,5bin
Görüntülenme

Hakkında

Epiktetos (d. 55 – ö. 135), Yunan stoacı filozof. Muhtemelen Hierapolis, Frigya'da köle olarak doğdu. Kuzeybatı Yunanistan'daki Nicopolis'e sürülene kadar Antik Roma'da yaşadı, hayatının büyük bölümü Nicopolis'de geçti ve orada da öldü. Şayet bir isim verilmişse, ailesince verilen ismi bilinmiyor. Epiktetos sözcüğü Yunanca'da en basit anlamıyla “kazanılmış, elde edilmiş” anlamına geliyor. Bilindiği kadarıyla, Epiktetos hiçbir şey yazmadı. Çalışmalarından kalan her şey Anabasis Alexandri'nin yazarı, öğrencisi Arrianus tarafından yazıya döküldü. Temel eseri, orijinali 8 kitaptan oluşan konuşmaların muhafaza edilmiş 4 cildidir. Arrianus ayrıca Enkhridion ya da el kitabı olarak başlıklandırılan bir özet de derlemiştir. Arrianus Konuşmalar'ın önsözünde Lucius Gellius'a hitabında şöyle der: “Ondan ne duyduysam, onun düşünce biçimini ve konuşmasındaki içtenliği kendim ilerde kullanmak üzere elimden geldiği kadar ve onun bir anı olarak muhafaza edilmesine çalışarak sözcüğü sözcüğüne yazıya döktüm.”
Unvan:
Yunan Stoacı Filozof
Doğum:
Hiearapolis, Frigya

Okurlar

1.053 okur beğendi.
5bin okur okudu.
156 okur okuyor.
3.022 okur okuyacak.
60 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Olaylar bizi incitemez fakat olaylara bakışımız bizi incitebilir.
Beta Yayıncılık, pdf
Reklam
“Mutluluk ve özgürlük, bir tek ilkenin açık seçik anlaşılması ile başlar: Bazı şeyleri kontrol edebiliriz, bazı şeyleri kontrol edemeyiz.”
Değildir..
Başkalarından beklediğiniz hiçbir şey, kendi yaratacağınız erdem kadar değerli değildir.”
Reklam
"Bir cesedi sırtlanmış ufacık bir ruhsun sen."
Epiktetos
Epiktetos

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
Tıpkı Sokrates’de olduğu gibi Epiktetos da kendi öğretilerini kaleme almamıştır… Kölelikten azat edildikten sonra kendi okulunu kurmuş ve birçok soylu Romalı onun öğrencisi olmuştur. Bunlardan biri de Lucius Flavius Arrianus’tur. İşte bu Arrianus, Epiktetos’tan öğrendiklerini “Enkheiridion” ve “Diatribai” adlı iki metinde kaydedip günümüze ulaşmasını sağlamıştır. Epiktetos’un öğretileri, Seneca ve Marcus Aurelius’un da dahil olduğu “İmparatorluk Stoası” grubuna dahildir. Ayrıca İmparator Marcus Aurelius, Epiktetos’tan o kadar etkilenmiştir ki, öğretilerinden bir çok alıntı yapmıştır.
Enkheiridion
EnkheiridionEpiktetos · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,020 okunma
83 syf.
10/10 puan verdi
Bizim için gerçek olan şey nedir? Ya gerçek diye adlandırdığımız şeyler sadece zihinsel yaratımlarımızın ürünüyse? Ya aslolan gercekliği yanlış kaynaklardan arıyorsak? Epiktetos’a göre, ‘olaylar basit bir şekilde ne ise odurlar. ‘Bir olguyu algılayış biçimimiz onun aslolan gercekliği hakkında bizi yanılgıya düşürebilir.Bir edimin zihnimizde gercekliğe dönüşmesi bizim ona atfettiğimiz inanç faktörüyle ilintili olmaktan öteye geçemez. İçsel huzura, kişisel erdemlere ve zihinsel olgunluğa dış kaynaklardan erişilemez,bu olgular bütünü insanın kendi içsel dinamiklerinde gizlidir. Kollektif bilincimizden sıyrılıp, aslolan kimliğimizi bulma yolunda; bizden yüzyıllar öncesinde, bizim içim atılmış bi atılım.. Keyifle okumanız dileğimle
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını Açar
İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapısını AçarEpiktetos · Beta Yayınları · 20192,230 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
20 günde okudu
Kitap bana neler kazandırdı: Aşırı duygulardan uzak dur. Bir işe başlamadan iyi düşün araştır. Sana bağlı olmayan dışsal unsurları düşünme endişelenme. Ahlak duruşunu tamamla ve ödün verme. Kaderin sana çizdiği hayatı yaşıyorsun isyan etme.
Enkheiridion
EnkheiridionEpiktetos · İş Bankası Kültür Yayınları · 20191,020 okunma