Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jean-François Kervegan

Jean-François KerveganHegel ve Hegelcilik yazarı
Yazar
6.8/10
4 Kişi
24
Okunma
1
Beğeni
760
Görüntülenme

Jean-François Kervegan Gönderileri

Jean-François Kervegan kitaplarını, Jean-François Kervegan sözleri ve alıntılarını, Jean-François Kervegan yazarlarını, Jean-François Kervegan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tin doğanın gerçekliğidir:doğayı bir olumsuzluk gibi ortaya koyar ve oradan hareketle kendine ulaşır.
Reklam
"Sistem fikri Kant felsefesinin temelini oluşturur:"Sistematik birim bilimde ortak bilgiyi bilime dönüştürür,yani bu basit bilgi yığınını bir sistem haline getirir. Sistemi yığından ayıran nedir? Sistem içinde bilgiler bir "düşünce"ye göre örgütlenmiştir:"her şeyin amaç ve biçimi"ni belirleyen "rasyonel bir kavram.Kant sonrası düşünürler bu tanıma sarılırlar ve onu felsefe yapmanın yeni bir kavramının temel direği gibi görürler.Onlar için sistematiklik sadece sergileme biçimiyle ilgili değildir,felsefenin kendi oluşturduğu temel karakterini ifade eder.
"Yunanlıların eşit olmaları gerekiyordu,çünkü hepsi özgürdüler;buna karşılık Yahudiler eşittiler çünkü hiçbiri tek başına yaşamını sürdürebilme yeteneğine sahip değildi"
Hegel'e göre,Yahudilik esasen bir yazgıdır:İsa figürünün simgeleştirdiği sevgide uzlaşmaya elverişli olmaması anlamında.Yahudilik-Hegel bu konuda düşüncelerini hiç değiştirmeyecektir-bir ayrılık dinidir:İnsanın Tanrı'dan,insanın insandan ayrılması;bu anlamda Feuerbach'ın Hristiyanlık içinde ifşa edeceği dinsel yabancılaşmanın paradigmasıdır.Hegel kaderi dağılma ve baskı görme olan "Yahudi" ırkının felaketi ve dininin özellikleri arasında bir ilişki kurar:"Musa dini felaketten çıkmış ve felaket için gelmiş bir dindir;neşeli oyunlar isteyen mutluluk için bir din değildir;"tanrı bu dinde çok ciddidir".Bu düşünce,yahudilerin entegrasyonu yanlılılarının bile paylaştıkları dönemin önyargılarını yansıtır.
Hegelci anlamda,tin kendine ulaşmak için aşması gereken şey gibi verilmiş bir doğanın Aufhebung'udur.Doğadan hareketle kendine dönme eyleminden başka bir şey değildir.
Reklam
Son
"
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
, Devrim üstüne olumlu yargısını hiçbir zaman tartışmaya açmamıştır. 1830 yılındaki tarih felsefesi dersleri tanıklık eder buna: "Düşünce, hukuk kavramı birden bire değerlenir ve eski adaletsizlik yapısı direnemez (...) gök yüzünde güneş görüleli beri ve yıldızlar çevresinde dönmeye başladıktan sonra insan aslında baş üstünde, yani düşünce üstünde dikilmemiş ve gerçekliği buna göre inşa etmemiştir (...). Dolayısıyla, şahane bir şafak olmuştur bu.."
Sayfa 100 - Dost Kitabevi - *
“… Mantık spekülatif olduğundan diyalektik unsurlar içerir. Ama şu da bir gerçektir ki, spekülatif, kendisini gerekliliği içinde oluşturan diyalektiğe bağlanır. Ayrıca, Mantık’ın son bölümünde diyalektik anın onları karşıtlaştıran ve spekülatif anda bağlayan iki anlam içerdiği belirtilir. Diyalektik her şeyden önce doğrudan olanın ilk olumsuzlamasıdır: onu reddeder ve bir önvarsayım olarak gerekli kıldığından muhafaza eder. Ama kendisiyle ilişkili olumsuzlama olarak olumsuzluk “kendiliğinden ortaya çıkan diyalektik”tir, dolayısıyla olumlu rasyonel bir güncelleştirmedir. Diyalektik olumsuzlamaya olumlu bir anlam kazandıran aracılığın (aracılaşmış olan aynı zamanda aracılaştırandır) bu bölünme durumunu gösterir. Diyalektik, kendisiyle gerçek, aracılı bir özdeşlik kuran karşıtlıktır; varlığı ve de söylemi harekete geçiren iç gerilimdir. Dolayısıyla, spekülatif görüşe ulaştırmayı sağlar ve bu görüşe göre olumlu olumsuz tarafından etkilenir, olumsuz ise “her gerçekte bulunan diyalektik ruhtur.”
Sayfa 81 - Dost Kitabevi
"Hegel klasik mantığın biçimselleştirici eğiliminden ayrılır ve gerçeğin bilgi gücü olarak anlaşılan biçim kavramına Aristoteles’teki dinamik anlamını verir: “Kavramın kesinlikle biçim olarak düşünülmesi gerekir, ama tüm içeriği kendi içine kapatan ve kendi dışına bırakan sonsuz, yaratıcı bir biçim olarak düşünülmelidir."
Sayfa 90 - Dost Kitabevi
"Varlık ve logos arasında varmış gibi gözüken dışsallık ilişkisini aşmak, bilinci kavram düzeyine yükselt­mek... Fenomenoloji olan bu spekülasyona spekülatif yolla girişin konusu budur."
Dost Kitabevi
Reklam
Bizim için tin anlayışı içinde yer almıştır: “biz olan ben ve ben olan biz." -
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Sayfa 67 - Dost Kitabevi - bu bir tür sihirli anahtar *
"Benim görme biçimime göre (...) her şey şu temel noktaya bağlıdır: gerçeği bir töz olarak değil, aynı zamanda özne olarak değerlendirmek ve ifade etmek." -
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Dost Kitabevi
"İçinde gerçeğin yer aldığı gerçek figür ancak bu gerçeğin bilimsel sistemi olabilir." -
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Sayfa 51 - Dost Kitabevi
"Yahudilik -
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
bu konuda düşüncelerini hiçbir zaman değiştirmeyecektir- bir ayrılık dinidir: insanın Tanrı’dan, insanın insandan ayrılması; bu anlamda
Ludwig Feuerbach
Ludwig Feuerbach
'ın Hıristiyanlık içinde ifşa edeceği dinsel yabancılaşmanın paradigmasıdır."
Dost Kitabevi
"Efendi ve köle diyalektiği, hiç kuşkusuz, toplumun proto-tarihsel kökenini anlatır."
Dost Kitabevi
55 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.