Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Martin Heidegger

Martin HeideggerDüşüncenin Çağrısı yazarı
Yazar
Derleyen
8.0/10
511 Kişi
2.893
Okunma
601
Beğeni
36bin
Görüntülenme

Hakkında

26 Eylül 1889'da Baden eyaletinde doğdu. Çocukluğundan itibaren dine ve felsefeye eğilimli biri olarak yetişti. Felsefi çalışmalarıyla olduğu kadar, yaşamı ve çeşitli dönemlerde sergilediği politik tutumlarıyla da tartışma konusu oldu. Felsefi yetkinliği ve önemi yadsınamazken politik konumları dolayısıyla sürekli sorunlu bir ilişkinin taşıyıcısı oldu ve bu durum çoğu zaman felsefi çalışmalarının tam olarak değerlendirilmesini gölgeledi. Freiburg Üniversitesi'nde Katolik ilahiyatı ve Hristiyan felsefesi okudu ve 1914 yılında ilk çalışması ve doktora tezi, "Psikolojide Yargı Kuramı" ile dikkat çekmeye başladı. 1923'te Marburg Üniversitesi'nde profesör oldu. 1927 yılında "Varlık ve Zaman" yayımlandı ve yayımlanışından itibaren yalnızca varoluşçu felsefe açısından değil, 20.yüzyıldaki bir bütün felsefe tartışmaları bağlamında bir şekilde etkili oldu. Heidegger burada, bütün bir Batı Felsefesi geleneğini metafizik olmakla eleştirdi, ki sonrasında postmodern felsefe bu argümanı başka düzlemelerde yeniden değerlendirecektir. 1933 yılından itibaren Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte Heidegger Nazi Partisi'ne katıldı. Bu dönemde Freiburg Üniversitesi'nde rektör oldu. Heidegger'in bu dönem boyunca izlediği politika her zaman tartışma konusu olmuş ve onun çalışmalarının değerlendirilmesine gölgeler düşürmüştür. Nazilere katıldığı gerekçesiyle 1945'te üniversiteden uzaklaştırıldı ama sonra 1952'de yeniden üniversiteye dönebildi. Daha sonra yanlış yaptığını söylemesi de üzerine düşen gölgelerin sona ermesini sağlamamıştır, ancak bununla birlikte onun teorik çalışmalarının değeri her zaman kendini buna rağmen korumuş ve felsefe açısından önemli yerini muhafaza etmiştir.
Unvan:
Alman Filozof
Doğum:
Baden, Almanya, 26 Eylül 1889
Ölüm:
Freiburg İm Breisgau, Almanya, 26 Mayıs 1976

Okurlar

601 okur beğendi.
2.893 okur okudu.
113 okur okuyor.
3.585 okur okuyacak.
97 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Nietzsche buna Yetkinleşmemiş Hiççilik der. Nietzsche bu konuda şunu söyler (Güç İstemi. A.28. y. 1887) : "Yetkin olmayan Hiççiliğin biçimleri: Biz tam da onların ortasında yaşıyoruz. Şimdiye kadarki değerleri yeniden değerlendirmeksizin Hiççilikten kurtulma girişimi ise karşıtını yaratır, sorunu derinleştirir"
Reklam
10/10
tasası olmayanın tasarısı olmaz .. tasarı denen şey , yaşadığı anın sınırları içinde sıkışıp kalmayarak en az yarın için tasanabilecek kadar zihin sağlığını , hafıza bütünlüğünü kaybetmemiş , dünü bugünü ve yarını bir arada düşünebilen kimselerin elinden gelebilecek bir şeydir ..
Schopenhauer'e göre kötümserlik, dünyaların en kötüsü olan bu dünyada yaşamın yaşanmaya da onaylanmaya da değmediği inancıdır. Bu Öğretiye göre yaşam da, bir bütün olarak yaşam olarak varolanlar da yadsınacaktır. Nietzsche'ye göre bu tür kötümserlik "zayıflığın kötümserliğidir". Zayıflığın kötümserliği her şeyde yalnızca karanlığı görür, o her şeyde başarısızlığın temelini bulur, her şeyin sonunda felaketin daniskasına uğrayacağını bildiğini ileri sürer. Buna karşılık, güçlü kötümserlik, güçlü olduğundan kendini kandırmaz, tehlikeli olanı görür.
Nietzsche 1887 yılında bir yazısında bir soru sordu. "Hiççilik ne anlama gelir?" yanıtladı. "En yüksek değeri değerden düşürmek." (Güç İstemi, Aforizma. 2)
Kitap önerileri içeren bilinçlendirici okuma rehberleri
Alıntılarla Yaşıyorum adlı YouTube kitap kanalımda bütün kitaplarını okuduğum yazarlar için detaylı okuma rehberleri paylaşıyorum. Daha çok arkadaşın bu bilgilerden faydalanabilmesi için paylaşabilirsiniz. ⬇️⬇️ İlk romanım
Kimlink
Kimlink
'i edinmek isterseniz:
Reklam
Martin Heidegger
Martin Heidegger
; "Hayat hikâyedir. Ve bir insanı sevmek, onun hikâyesini sevmektir." diyor. Hikayeni anlatacak kimsen yoksa, yaşamış sayılmazsın bu dünyada. “Seni tanıyan son kişi öldüğünde hiç doğmamış olacaksın” der bir Kızılderili atasözü. Fazlasıyla doğru.
Var olmanın farkında olan insan için sakin olmak olanaksızdır, o zorunlu olarak mutsuz insandır.
Martin Heidegger
Martin Heidegger

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
640 syf.
9/10 puan verdi
·
15 günde okudu
Sonunda herkes ölür ama şimdilik sıra bizde değil.
Zamanın ruhunu varlığın üzerine giydiren bir kitap okudum. Yazar, herkesin hayatına dokunan cümlelerini birbiri ardına sıralarken, üzerinize oturmayan ruh kıyafetini elindeki cümle makasıyla ölçüp biçip varlığınızın üzerine tam olarak oturan bir elbise haline getiriyor. Bu kitabı ancak bu cümlelerle anlatabilirdim. Tavsiye ederim. Yorum ve incelemelerde buluşmak üzere, kitapla kalın…
Varlık ve Zaman
Varlık ve ZamanMartin Heidegger · Alfa Yayınevi · 2018449 okunma
56 syf.
·
Puan vermedi
"yanlış” olmasaydı “doğru” olamazdı, çünkü doğru yanlışa karşı mücadele demektir; “fena” olmasaydı “iyi” istenilmeyen bir şey olurdu, çünkü iyi olanı istemek “fena” olanı değiştirmek demektir. Aynı şekilde “hiçlik” kavramı olmasa varlıktan bahsedemezdik, çünkü varlığın sınırı hiçliktir. ''Varlık Nedir'' sorusunun cevabını arayan çünkü ona göre daha önceki filozoflar bu soruyu sormamışlar ve ontolojik açıdan karşılaştırma yapmadıklarını savunur. Eseri okurken varlığı ontolojik açıdan kısmen de epistemolojik açıdan ele alan heidegger: farklı bir perspektiften bakmamızı sağlıyor. Çünkü varolan, bütünlüğün içinde erir ve hiçliğin baskısı kendini hissettirir der heidegger.
Nedir Bu Felsefe?
Nedir Bu Felsefe?Martin Heidegger · Afa Yayınları · 1995173 okunma
Reklam
80 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Kitabın ana metnini pek anlayamadım. Kitabın giriş bölümü daha anlaşılır olmakla birlikte, kanımca dil sebebiyle ana diyalog metni karmaşık ve anlaşılması çok zordu. Okudukça kafam daha da karıştı. Aslında metin gayet anlaşılabilir. Ancak kelimelerin karşılığının dilimizde terim olarak bulunmamasından sanırım aynı kelimeyi farklı anlamlara karşılık kullanmışlar. Bu da metnin genel anlamını anlamayı çok zorlaştırıyor. Almancam olsa da keşke anadilde okuyabilseydim. Metnin sonunda dille ilgili çevirmen bölümü anlamaya yardımcı olsa da metni anadilinde okumak çok farklı olacaktır. Diye düşünüyorum
Olmaya Bırakılmışlık
Olmaya BırakılmışlıkMartin Heidegger · Avesta Yayınları · 201375 okunma