Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Rhodri Jeffreys-Jones

Rhodri Jeffreys-JonesCIA Tarihi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
9
Okunma
0
Beğeni
137
Görüntülenme

Hakkında

Edinburgh Üniversitesi’nde Amerikan Tarihi Fahri Profesörüdür. Galler’deki Carmarthen’de doğmuştur. Cambridge Üniversitesi’nde doktora çalışmalarını tamamlamasının ardından Harvard Üniversitesi’nde doktora sonrası çalışmalar yürütmüştür. Irk ayrımına karşı kampanyalar yürütmüş, radyo ve TV yayınları yapmıştır. İskoç Amerika Çalışmaları Derneği Başkanı olup, bugüne dek ABD sosyal tarihini ve istihbarat tarihini konu alan 18 kitap yayınlamıştır. “The American Left: Its Impact on Politics and Society since 1900” (Amerikan Solu: 1900 Yılından Beri Siyaset ve Toplum Üzerindeki Etkileri) adlı kitabı, 2013 yılında ABD politikası hakkında İngiltere’de yayınlanan en iyi kitap olarak kabul edilmiş ve Neustadt Ödülüne layık görülmüştür. Bu kitaplar arasında şunları saymak mümkündür: The CIA and American Democracy (1989), In Spies We Trust: The Story of Western Intelligence (2012) ve We Know All About You (2017).
Doğum:
28 Temmuz 1942

Okurlar

9 okur okudu.
1 okur okuyor.
15 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Room 40'ın soğuk tavrı, ABD'nin bu konuda bir an önce kesin bir karara varmasına yol açmıştı. 1919 Mayıs'ında Bell, İngiliz istihbarat sistemi hakkında bir eleştiri yazısı kaleme almış ve ABD'nin kendi istihbarat sistemini ne şekilde kurması gerektiği üzerinde durmuştu. İngiliz istihba­ratını, savaşa hazırlıksız, gereğinden fazla personel çalıştıran, gereğinden fazla finanse edilen ve kaotik olarak nitelendirmişti. U-l'in, CIA'in ciddi anlamda öncülü kabul edilip edilemeyeceği ko­nusunda bir kısım tartışmalar yaşanmıştır. Belli bir süre CIA'in tarihçisi olarak görev yapmış ve Teşkilatın tarihsel köklerini kaleme almış olan Tho­mas F. Troy, bu fikre karşı çıkmıştır. Buna karşılık, daha yakın dönemde, tarihçi Mark Stout, CIA'in, sivil bir istihbarat teşkilatı olarak, U-l'in açmış olduğu yolu izlediği kanaatine varmıştır.
Sayfa 25 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı yarım bıraktı
Teşkilatın faaliyetleri, maaşlı olarak CIA'de çalışmak üzere göreve alınmış olan "CIA görevlilerinin" sorumluluğu altında yürütülmektedir. Aslın­ da İngilizcede CIA görevlileri için "subay" anlamına gelen "officer" sözcüğü kullanılmaktadır. Bu sözcük, Ordu ve Donanmada görevli subayların, genel­likle askeri ataşe olarak atandıkları yerlerde istihbarat operasyonları yürüttük­leri dönemlerden kalmadır. Ayrıca İngiltere'de MI (Military lntelligence-As­keri İstihbarat) 5 ve 6 birimlerinde ve OSS'de çalışanların subay olmalarının da CIA görevlileri için bu sözcüğün seçilmesinde etkisi olmuştur. Oysa CIA, genel olarak sivil bir teşkilattır. Yine de aynı "officer" terimi, CIA görevli­lerini çalıştırdıkları "ajanlardan'' - ki bunlar çoğunlukla yabancı ülkelerin vatandaşları olmaktadırlar - ayırt etmek için halen kullanılmaktadır.
Sayfa 67 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı yarım bıraktı
Reklam
İlk kurulduğu dönemde "FBI" (o zamanlar adı farklı olsa da anlatım­ da kolaylık olması açısından FBI olarak söz edeceğim), "beyaz köle tica­retini", ya da fuhuşu önlemek üzere çıkartılan 1910 tarihli Mann Yasası hükümlerinin uygulanmasını sağlamaya yönelik faaliyetleri nedeni ile ol­dukça fazla destek görmüştür. Daha sonra
Sayfa 20 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı yarım bıraktı
İranda ki Beyaz devrimi başlatan Şah Pehlevinin arka perdeden CIA tarafından desteklendiği ve Şah ın da Amerikan yanlısı komünizm karşıtı bir politika yürüttüğü görülmektedir.
Sayfa 182Kitabı okudu
Kültürel Özgürlük Kongresi, masraflarını kendisinin karşıladığı ser­giler, performanslar ve ödül törenleri düzenlemek sureti ile, sanatçıları ve müzisyenleri de elde ediyordu. "İdeolojinin sonu" olarak tanımladığı hi­leli bir yaklaşım sergiliyordu. Oysa son vermek istediği tek bir ideoloji vardı; o da komünizmdi. Buna karşılık, bütün bu
Sayfa 69 - Kronik Kitap 1. BaskıKitabı yarım bıraktı

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
368 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
87 günde okudu
Kitap incelemesi
Rhodri Jeffreys-Jones tarafından yazılan CIA Tarihi,1947'den 2022'ye kadar Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın yani CIA kapsamlı bir incelemesini sunmaktadır.Kitap,CIA'in kuruluşundan günümüze kadar olan tarihini,başarılarını ve başarısızlıklarını,kullandığı yöntemleri ve dünya üzerindeki etkisini analiz ediyor.Kapsamlı ve detaylı bir araştırmaya dayanan kitap,CIA'in bilinmeyen yönlerini de aydınlatıyor.CIA'in Soğuk Savaş dönemindeki rolü,Vietnam Savaşı'ndaki faaliyetleri,11 Eylül saldırıları sonrası terörle mücadeledeki yeri gibi önemli konulara değiniyor.CIA'in gizli operasyonları,suikast girişimleri, yasa dışı faaliyetleri gibi tartışmalı konuları da ele alıyor.Kitap,CIA'in sadece Amerikan dış politikası üzerinde değil,dünya tarihi üzerinde de önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.CIA'i tarafsız bir şekilde ele alıyor ve hem teşkilatın savunucularının hem de karşıtlarının görüşlerine yer veriyor.CIA'in faaliyetlerini analiz ederken etik ve yasal açıdan da değerlendirmeler yapıyor.CIA'in tarihini ve faaliyetlerini anlamak için önemli bir kaynak olduğu fikrindeyim.Uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi öğrencilerin okumasını tavsiye ederim.
Rhodri Jeffreys-Jones
Rhodri Jeffreys-Jones
CIA Tarihi
CIA Tarihi
CIA Tarihi
CIA TarihiRhodri Jeffreys-Jones · Kronik Kitap · 20239 okunma