Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sextus Empiricus

Sextus EmpiricusPyrrhonculuğun Esasları yazarı
Yazar
8.0/10
19 Kişi
125
Okunma
49
Beğeni
2.727
Görüntülenme

Hakkında

Yaşamıyla ilgili bilgiler çok kısıtlıdır. Adının geçtiği ve yazılarına atıfda bulunulan eserlerin tarihlerine bakarak MS II. yüzyılın sonları ile III. yüzyılın başlarında yaşadığı tahmin edilmektedir. Genellikle Yunan kökenli olduğu düşünülür, ancak metinlerindeki kimi ifadeleri dönemin egemen devleti olan Roma İmparatorluğu’nun vatandaşı olduğuna yormak da mümkündür. Doğduğu ve öldüğü yer de bilinmeyen filozof hakkında yaygın kanaat yaşamının belli dönemlerinde Atina, Roma ve İskenderiye’de bulunduğu yönündedir. Mevcut metinlerden hareketle felsefe tarihinde hem filozof, hem fizikçi, yazar ve hekim kimliğiyle yer aldığı söylenebilir. Tıp eserleri kayıp olan Sextus Empiricus’un günümüze ulaşan üç felsefe eserinden en önemlisi Pyrrhonculuğun Esasları’dır. Pyrrhoncu düşüncenin takipçisi olan filozof bu eserin birinci kitabında Dogmatiklerin görüşlerini kuşkucu yöntemlerle tek tek çürütmeye çalışmış, ikinci kitabın tamamını mantık ve ölçüler konusuna, üçüncü kitabın bir kısmını teolojiyi de içerecek ölçüde fiziğe, bir kısmını da etiğe ayırmıştır.
Unvan:
Yazar, Filozof
Doğum:
3 Ocak 160
Ölüm:
1 Ocak 210

Okurlar

49 okur beğendi.
125 okur okudu.
3 okur okuyor.
254 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hiçbir şeyin önemli olmadığının farkına varın. Böylece hiçbir şey, ruh halinizi yani iç huzurunuzu bozmayacaktır.
Reklam
"Aristoteles, Epikuros, Staocular ve diğerleri gibi. Akademililer doğruluğu kıvranılamaz bir şey olarak kabul etmişlerdir. Kuşkucular araştırmaya devam etmektedirler. Bu durumdan hareketle, üç temel felsefe tarzının olduğunu kabul etmek makul görünmektedir. Dogmatik, Akademik ve Kuşkucu."
Maddenin gücü, onun herkesçe görünen şeylerin tümü olabilmesi ölçüsünde geniştir.
TÜM FİLOZFLAR VE ESERLERİ (KRONOLOJİK SIRALAMA)
taslak 008 Pre-Sokratik Döneme Ait Eserler 1-Thales (625-545 MÖ) 2- Anaksimandros ( 610-546 MÖ) 3-Anaksimenes
Fragmanlar
Fragmanlar
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
265 syf.
10/10 puan verdi
Sorguluyorum öyleyse varım!
giovanni papini bu konuda; ''kuşkucu muyum? maalesef hayır. kuşkucu şanslıdır: en azından bir inancı vardır.'' diyerek dikkatimi uzun zamandır üzerine çekmeyi başardı. ve ne zaman papini'nin adı geçse bu sözü aklıma gelip durur. kuşkucunun neden inancı olmalıdır? kuşku duyan sorguladığı için kuşkucu değil midir zaten? inançtan kastı neydi
Kuşkunun Felsefesi
Kuşkunun FelsefesiSextus Empiricus · Kırk Gece Yayınları · 201018 okunma
688 syf.
10/10 puan verdi
İnsan tek bir şeyden şüphe edemez, şüphe etmekte olduğundan.
Sextus Empiricus, Septisizmi iki ana kola ayırıp kuramsal olgu-pratik olgu olarak değerlendiriyor. Ana hatlarıyla Şüphecilik hepimizin bildiği gibi her türlü bilginin dogmatizm sayıldığı, gerçek bilgiye ulaşabilmek adına kanıtlanıncaya kadar hiçbir bilginin net olamayacağını düşünür. Sextus, şeylerin oluşumuyla ilgili ortaya koyduğu kuramsal olgu
Kuşkuculuk
KuşkuculukSextus Empiricus · Ayrıntı Yayınları · 201737 okunma
328 syf.
·
Puan vermedi
Sextus Empiricus'un eseri, Antik Yunan filozofu Pyrrho'nun öğretilerini ve şüpheciliğin temellerini inceler. Sextus Empiricus, Pyrrhonculuğu anlamak için altı temel argümanı sunar. Bu argümanlar, insan bilgisinin sınırlılığı, duyumların güvenilmezliği, farklı kültürlerin ve bireylerin farklı inançları, ve son olarak herhangi bir konuda kesin bir bilgiye ulaşmanın imkansızlığı gibi şüphecilik prensiplerini temsil eder. Bu eser, felsefi düşüncede şüpheciliğin ve kuşkuculuğun önemli bir temsilcisi olarak Sextus Empiricus'un düşüncesini ve argümanlarını açıklayarak, okuyuculara farklı bir bakış açısı sunar. Pyrrhonculuğun Esasları, bilgi, inanç ve gerçeklik hakkındaki temel soruları sorgulayan ve tartışan herkes için önemli bir kaynak olabilir.
Pyrrhonculuğun Esasları
Pyrrhonculuğun EsaslarıSextus Empiricus · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201969 okunma