Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
80 syf.
·
Puan vermedi
raşomon 1915-1922 yılları arasında yazılmış biri uzun diğerleri kısa 5 öyküden oluşuyor.ismini de bu öykülerden birinden alıyor. Öyküler insanın zor anlarda verdiği kararlar ve zaaflar üzerine. En son öykü olan burun hariç diğerlerini sevdim ama en çok cehennem tablosu öyküsünü sevdim.muhteşemdi bana göre.tam bir delilik hali.düşünsene ressamsın.yaptığın resimleri ancak gerçek olaylar ve insan tepkileri üzerine yapıyorsun ve bir cehennem tablosu yapman isteniyor.off...nelere,kimlere kıyarsın bu tabloyu en gerçekçi haliyle sunabilmek için.
Raşomon ve Diğer Öyküler
Raşomon ve Diğer ÖykülerRyunosuke Akutagava · Can Yayınları · 2024919 okunma
Duygular zaaflara dönüşür, zaaflar da güçsüzlüğe.
Reklam
152 syf.
10/10 puan verdi
Propaganda ve Beyin Yıkama: Hayvan Çiftliği'nde Gerçeğin Çarpıtılması
George Orwell'ın Hayvan Çiftliği, ilk bakışta masum bir hayvan hikayesi gibi görünse de, derinlerde siyasi ve felsefi anlamlar barındıran alegorik bir başyapıttır. Roman, 1917 Rus Devrimi'ni ve ardından gelen totaliter rejimin yükselişini hicivli bir şekilde ele alıyor. Beylik Çiftliği'nde yaşayan hayvanlar, zalim çiftlik sahibi Jones'a karşı bir devrim yaparak özgürlüklerini kazanırlar. Koca Reis adındaki domuz liderliğinde, çiftliği eşitlik ve adalet üzerine kurulu bir ütopya haline getirmeyi hayal ederler. Fakat zamanla, Koca Reis ve diğer domuzlar güç zehirlenmesine kapılır ve devrimin idealleri yozlaşmaya başlar. Domuzlar, kendilerini diğer hayvanlardan üstün görmeye başlar ve çiftliği kendi çıkarları için yönetmeye başlarlar. Orwell, bu romanda totaliter rejimlerin nasıl ortaya çıktığını ve güç zehirlenmesinin nasıl yıkıcı bir etkiye sahip olabileceğini ustalıkla anlatıyor. Hayvan Çiftliği'ndeki olaylar, günümüzde de geçerliliğini koruyan bir uyarı niteliğindedir. Romandaki karakterler, hayvanlar olsa da, oldukça insani duygular ve zaaflar taşımaktadır. Koca Reis, hırslı ve karizmatik bir liderdir. Napoleon, zalim ve diktatör bir yöneticiye dönüşür. Squealer, propagandanın ustasıdır. Boxer, körü körüne itaat eden sadık bir köleydir. Clover, umudunu ve iyimserliğini asla yitirmeyen bir hayvandır. Orwell, yalın ve akıcı bir dille yazıyor. Hikaye sürükleyici bir şekilde ilerliyor ve okuru sonuna kadar kendine bağlıyor. Romandaki diyaloglar oldukça keskin ve zekice yazılmış. Orwell, hiciv ve ironiyi ustalıkla kullanarak, totaliter rejimlerin saçmalıklarını ve çelişkilerini ortaya koyuyor.
Hayvan Çiftliği
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2020246,8bin okunma
Hani, el değmemiş bir yanın vardır, Aynalara göstermediğin bir yüzün, Kendine sakladığın bir hüzün... Hadi durma! Üzülsen de, sen üzülürsün!.. Kim farkeder boşluğunu? Ardın sıra kim ağlar? Bir intikam gibi Çıldırmış bu sevdalar! Şimdi yeni bir sevda mı olur, Kimsenin kapını çalmadığı bir inziva mı; Tutar sıfırdan başlarsın. Yoksa bu ilişkiler, bu zaaflar Seni yiyip bitirir, Seni yiyip bitirir, Dirhem-dirhem azalırsın... Yusuf Hayaloğlu
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Yorulmayan Bir Savaşçı: Yüzbaşı Cemil
Yorgun Savaşçı, Kemal Tahir'in önemli romanlarından biri. 1. Dünya Savaşı bitmiş, Kurtuluş Savaşı henüz başlamamış. Romanın kahramanı yani yorgun savaşçımız Cehennem Topçu Yüzbaşı Cemil’in, İstanbul'a dönüşüyle başlıyor kitap. Çok zor bir dönem. Önce İstanbul, sonra Anadolu var. İstanbul faslında mağlubiyetin faturasının İttihatçılara
Yorgun Savaşçı
Yorgun SavaşçıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20223,181 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Magda Szabó, Agota Kristoff’tan sonra Macar Edebiyatı’ndan kalemini çok merak ettiğim bir yazarla selamlıyorum sizi. Henüz okumadığım #işinaslıjudithvesonrası eserinden önce tercihim olan Eszter’in Mirası ile… Sevdiği erkeğin yıllar önce kendisini aldatarak kız kardeşiyle evlenmesine göz yuman Eszter, uzak bir akrabasıyla birlikte sakin bir
Eszter'in Mirası
Eszter'in MirasıSandor Marai · Yapı Kredi Yayınları · 2023235 okunma
Reklam
Ben meleklerin soyundan gelmiyorum. Zaaflar bile ateşte yanar. Ben cehennemi sırtımda taşıyorum.
Nefsâni arzular ve zaaflar, tevbeye giden yol üzerindeki sarp dağlar gibidir.Yola devam edebilmek için bu dağları aşmak gerekir.
Doğmak bir klişeydi, ölüm bir klişeydi. Aşk bir klişeydi, ayrılık bir klişeydi, özlemek klişeydi, ihanet klişeydi, duyguları inkar klişeydi, zaaflar klişeydi, korku klişeydi, yoksulluk klişeydi, zamanın geçmesi klişeydi, haksızlık klişeydi ... Ve bütün bu klişeler insanı paramparça eden gerçekleri barındırıyordu içinde. İnsanlar klişelerle yaşayıp, klişelerle acı çekiyor, klişelerle ölüyorlardı.
~Zaaflar da `ÖLÜR... 🥀
Reklam
Çağdaş toplumlarda insan güç, prestij, zenginlik ve zevk arıyor. Bunun sonucunda zalimlik, tamahkârlık, kabalık veya yalancılık gibi ahlâkî zaaflar kolayca akla uyduruluyor.
Sayfa 155Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.