Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Venüs'ün Güneş etrafında bir tam turu 225 Dünya günü yapmaktadır. Yani Dünya'da geçen her 225 gün, Venüs'te bir yıla denk gelmektedir. Venüs'te 1 gün 1 yıldan daha uzundur. Venüs'ün diğer gezegenlere göre ters dönmesi nedeniyle bir Güneş doğuşundan diğer doğuşa geçen süre 243 Dünya günüdür.
4857 sayılı Kanun’un 46. maddesinin 2. fıkrasındaki; “Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir.” hükmü ile aynı Kanun’un 49.maddesindeki, “Saat ücreti ile çalışan işçilerin tatil günü ücreti saat ücretinin yedibuçuk katıdır.” düzenlemesi dikkate alındığında, hafta tatili ve
Reklam
Komşu Hakkı
Medine-i Münevvere ahalisinden bir zât bir gün hanımını da alarak Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem'i görmeyi murad ederek gelmişler. Bakmışlar ki Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem namazda. Bir zåt daha orada Resûlullah'ı beklemektedir. Kendisi şöyle anlatıyor: "Ben zannettim ki bunun da bir haceti var, onun için bekliyor. Fakat
Sayfa 176 - 177Kitabı okudu
Her gezegenin dönüş hızı birbirinden farklıdır. Venüs, güneşin etrafındaki dönüşünü Dünya zamanı ile 225 günde tamamlar. Kendi etrafında ise 243 günde döner. Buna göre bir Venüs yılı 225 gün, bir günü ise 243 dünya günüdür. Uranüs'te geçen bir yıl 84 dünya yılına eşittir. Bir Mars yılı 687 dünya gününe eşittir. Buna karşıllık Plüton keşfedildiği günden beri henüz güneşin etrafındaki bir turu bile tamamlayamadı. zaman evrenin farklı yerlerinde farklı şekilde akıyor.
Sayfa 77
Herhangi bir şey bir kadın bir çocuk bir meslek bir tırtıl bir tohum ne alemdir.ona yaklaşıldıgi zaman; fakat uzaktan o ne kadar her şey gibi bir şeydir ,alalade şekiller serisi içinde nasıl kaybolur, nasıl bomboş görünür .Ve aşk bir kadına veya herhangi bir mevzua aşk nasıl o şekiller serisi içinde bir tekini almak ve içini muhayyilemizle doldurmak yahut onun dolu içini nasıl derinden derine anlamak ihtirasıdır;yahut aşk nasıl boş kalan içimizi diğer bir boşla doldurmak veya nasıl dolu içimizi başka bir dolu içle karıştırmak ihtiyacıdır.;velhasıl aşk nasıl, muhtevalarin hayatını şekillere doldurmaktır ve nasıl nasıl bizzat hayata bu dolgunluk veren bir tek vehim,yahut bir tek hakikat odur. Biliyorsun ki diyordu Bu ev içini dolduran kalabalıklara rağmen çok yalnız. Şu günlerde beni sarsacak bir kadın meselesi ne mukavemeti çok az -İyi ya işte bütün büyük kadın meseleleri bize içine almak için mukavemetimizin en az olduğu günleri beklerler o anlarda ruhumuzun topuzları gevşeyen kapıları en hafif rüzgarlı açılır ve içeriye bir gün her şeyimiz olmaya namzet kadın giriverir (s.225) Darülmuallimin bana insan ruhunun meselelerini öğretti asıl merakım bilmekten ziyade anlamaktı.
Bir kitabı bile baştan sona okumaya mecali olmayıp da sosyal medyada “aforizmalar” paylaşan kişilerin sayısı her geçen gün artıyor. Külfetsiz nimet ve zahmetsiz rahmet elde etmek isteyen yeni insan tipi için televizyon önemli bir kaçış aracı olmuş durumda. Bu kaçışla birlikte yoğunlaşıp kitap okuyarak bilgi elde etmenin zahmetinden ziyade pasif seyrediciliğin dayanılmaz hafifliğinin cazibesini tercih eden bir hafifmeşreplik hâkim oluverdi yaşantımıza. Hafifmeşrepliğin ortaya çıkardığı en önemli sorun ise “hafif insan”225 olsa gerektir. Herhangi bir ağırlığı, vakarı, iddiası, gayesi, azim ve iştiyakı olmayan, “seyredilen” (takip edilen, örnek alınan) değil, “seyreden” bir insan tipi.226 Fâil değil, meful; özne değil, nesne. ----- 225. Tam da burada üniversite yıllarımda Eski Türk Edebiyatı dersimize giren, Yahya Kemal'in talebesi olan Enver Okur'un bir gün derste bir öğrencinin Mehmed Âkif'in Safabat'ını “ağır” bulduğunu söylemesi üzerine ona “Evlâdım. Safahat ağır değil, sen hafifsin!” deyişini unutamadığımı zikretmeliyim. Nesil yenilendikçe, bu tür hafifliğin de her alanda arttığını söylemek zor olmasa gerektir. 226. “İnsan seyirci olarak kalırsa muhayyile, bilirsiniz, fazla tesir altında kalır.” diyen Flaubert, seyreden insanın tahayyül edebilme yetisini ve özgünlüğünü yitirebileceğine temas eder. Bkz. Flaubert, G. Madame Bovary. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2019, sh. 199.
Reklam
Venüs Neden Dünya’nın Tersi Yönde Dönüyor?
Büyüklükleri, kütleleri, yoğunlukları ve bileşimleri birbirine çok benzeyen Venüs ve Dünya ikiz gezegenler olarak biliniyor. Ancak Venüs hayli ilginç özelliklere sahip bir gezegen. Örneğin Güneş etrafındaki dönüşünü 225 Dünya gününde tamamlarken, kendi etrafındaki dönüşü 243 Dünya günü sürüyor. Yani Venüs üzerinde bir gün bir yıldan uzun. Ayrıca
AĞRI DÜNYASI Kronik ağrının yol açtığı olumsuzluklar son yıllarda giderek daha görünür hâle geldi. 1990’ların sonunda doktorların dinmeyen ağrıyı azaltmak için oksikodon gibi opioid reçetesi yazmaya başlamalarının ardından, yüzbinlerce Amerikalı ağrıyı azaltmasının yanı sıra mutluluk duygusu da veren bu ilaçlara bağımlı hâle geldi. Risklerinin kanıtlanmasının ardından opioidlerden hâlen yarar beklenmeye devam edilmesinin nedenlerinden biri, az sayıda alternatifin olması. Son 15–20 yıl içinde çok başarılı yeni ağrı kesiciler geliştirilemedi. Normalde akut ağrıyı kısa süreli kontrol altına almaya uygun olan ağrı kesicilerin suistimali tüm ABD’de tırmanışa geçti. Ulusal İlaç Kullanımı ve Sağlık Anketi sonuçlarına göre, opioid reçetesi yazıldığı için madde bağımlısı hâline gelenlerin sayısı 2017’de 1,7 milyondu. ABD’de her gün 130 civarında insan opioid doz aşımından ölüyor –bu ürkütücü istatistik eroin gibi narkotiklerin yanı sıra reçeteyle satılan ağrı kesicileri de içeriyor.
SAĞLIK: HERKES İÇİN... Kadının geri bıraktırılmaya çalışıldığı alan çok. “Eksik etek,” kadın. “Yalnız başına araçla bilmem kaç kilometreden fazla gitmemesi gereken (!)” insan. Onun “yeri evi.” Dolayısıyla eve giriş çıkışı da, iş hayatına atılıp atılmaması da, hal ve hareketleri de “izne tabi.” Şiddete maruz kaldığında, istismar edildiğinde ve hatta öldürüldüğünde bile, o saatte orada neden olduğu, o gün o üzerindekini neden giydiğinden hareketle suçlanan; ölümünden sonra dahi bu sayılan “gerekçelerle” gıyabında cezalandırılan cins, kadın. Ama bir yerde eşit. Üstelik de hiç aklımıza gelmeyecek bir yerde. Yutulan ilaçlarda. Daha net olmak gerekirse şöyle: Aklımıza gelecek hemen her yerde birinciliği kaptırmayan erkekler, yakın sayılabilecek bir geçmişe kadar erkeklerin hakim olduğu tıp sektöründe yapılan araştırmalarda da önceliği alan taraftılar. Klinik deneyler, çok ama çok yakın bir geleceğe kadar erkekler üzerinde gerçekleştirildi... Üreme yaşındaki kadınlar “güvenlik nedenleriyle”, daha genel çerçevede de ortaya çıkabilecek hormonal farklılıklardan kaçınma amacıyla yok sayıldılar. Norm erkekti. O zaman, erkeğin ilaca verdiği tepki pek tabii ki kadını da temsil edebilirdi! Ve kadın, hayatın birçok alanında olduğu gibi burada da yüz yüze geldiği bu geride bıraktırılmışlıktan hareketle, olasılıkla dünyanın her yanında kadın erkek eşitliğinin kabul gördüğü yegâne noktaya ulaştı: Kadınlar, yok sayıldıkları araştırmalar sonucu üretilen ilaçları yutma konusunda erkeklerle eşitler! Ne pahasına? NESİBE BAT
Develer hörgüçlerinde su değil, yağ depolar; bu yağ da enerji stoku olarak kullanılır. Suyun depolandığı yer vücutlarıdır, özellikle de kan dolaşım sistemleri; bu da onları su kaybından etkin bir biçimde korur. Develer vücut ağırlıklarının yüzde 40’ını kaybedene kadar su kaybından zarar görmezler ve su içmeden yedi gün boyunca yaşayabilirler. İçtiklerinde de tam içerler: Bir kere de 225 litreye kadar.
47 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.