Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İktisad...
İslâm hükemasının Eflatun'u ve hekimlerin şeyhi ve feylesofların üstadı, dâhi-i meşhur Ebu Ali ibn-i Sina, yalnız tıb noktasında, كُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لَا تُسْرِفُوا (Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz.-A'raf:31-) Ayetini şöyle tefsir etmiş, demiş; " ilm-i tıbbı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme, şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye, nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir." Haşiye: Yani, vücuda en muzır, dört beş saat fasıla vermeden yemek yemek veyahut telezzüz için mütenevvi yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır.
Sayfa 217 - Zehra
İbni Sina;
İlm-i tıbbi iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadir. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal taam taam üstüne yemektir. (Yani vücuda en mızır 4-5 saat fasıla vermeden yemek yemek veya hut tenezzül için mütenevvi yemekleri birbiri üstüne mideye doldurmaktır.)
İbni sina'nın tıp noktasındaki nasihati
Reklam
352 syf.
10/10 puan verdi
BUDA’YI ARARKEN RUMİ’Yİ BULDUM
BUDA’YI ARARKEN RUMİ’Yİ BULDUM Bilge UZUN “Gel, gel, ne olursan ol, yine gel; bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir; yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel!” Mevlana Celalettin Rumi’nin davetine icabet edecekti Süveyda ama daha zamanı vardı. Çünkü, “Her şey vaktini bekler. Ne gül vaktinden önce açar, ne güneş vaktinden önce doğar.
Buda'yı Ararken Rumi'yi Buldum
Buda'yı Ararken Rumi'yi BuldumBilge Uzun · 202355 okunma
Yani: "İlm-i tıbbı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört-beş saat kadar daha yeme. Şifâ hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin mikdarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hâl, taam taam üstüne yemektir."
Sayfa 151
Evet, zekât vermek ve iktisat etmek, malda bi't-tecrübe sebeb-i bereket olduğu gibi; israf etmek ile zekât vermemek, sebeb-i ref'-i bereket olduğuna hadsiz vakıat vardır. İslâm hükemasının Eflatun'u ve hekimlerin şeyhi ve feylesofların üstadı, dâhî-i meşhur Ebu Ali İbn-i Sina, yalnız tıp noktasında كُلُوا وَ اشْرَبُوا وَ لَا تُسْرِفُوا âyetini şöyle tefsir etmiş. Demiş: "İlm-i tıbbı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır: Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani kolayca hazmedeceğin miktarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir. "
Hekimlerin şeyhi ve feylesofların üstadı İbn-i Sina,
"İlm-i Tıbb'ı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört-beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin mikdarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hâl, taam taam üstüne yemektir."
Reklam
122 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Kafka kalemini çok sevdiğim yazarlardan biri daha önce bir çok kitabını iştahla okumuştum bu kitap her ne kadar Kafka tarafından yayınlanmasada ilgimi çekti ve okumak istedim. Kafka günlük hayatındaki yaşadıklarını zaman zaman ruh halini hikayeleştirerek bazı günler de ise üç beş satırla gününü özetleyen yazılar (defterler) bırakmış arkasında  yakın arkadaşı
Max Brod
Max Brod
bu yazıları kitap haline getirerek biz okuyucular için yayınlamış. Kitap bir bütünlük olmaksızın kaleme alınmış her hangi bir olay örgüsü bulunmuyor siz tamamlamaya çalışıyorsunuz bu sebebtende eleştirilere maruz kalmış sayfaların arasında zaman zaman savrulsamda sizlere tavsiye ederim sayfa azlığı ile sıkılmadan okunabilecek bir kitap.
Franz Kafka
Franz Kafka
Mavi Oktav Defterleri
Mavi Oktav DefterleriFranz Kafka · Kavis Kitap · 01,062 okunma
"İlm-i Tıbb'ı iki satırla topluyorum. Sözün güzelliği kısalığındadır. Yediğin vakit az ye. Yedikten sonra dört-beş saat kadar daha yeme. Şifa, hazımdadır. Yani, kolayca hazmedeceğin mikdarı ye. Nefse ve mideye en ağır ve yorucu hal, taam taam üstüne yemektir."
BEŞ SATIRLA Annelerin ninnilerinden spikerin okuduğu habere kadar, yürekte, kitapta ve sokakta yenebilmek yalanı, anlamak, sevgilim, o, bir müthiş bahtiyarlık, anlamak gideni ve gelmekte olanı.
Nazım Hikmet Ran
Nazım Hikmet Ran
BEŞ SATIRLA Annelerin ninnilerinden spikerin okuduğu habere kadar, yürekte, kitapta ve sokakta yenebilmek yalanı, anlamak, sevgilim, o, bir müthiş bahtiyarlık, anlamak gideni ve gelmekte olanı... Nâzım Hikmet Ran
Reklam
Kur'an Tercümesi Tartışması
Karabekir'in, Atatürk'le ilgili çok tartışılan iddialarından biri de Kur'an tercümesiyle ilgilidir. 15 Ağustos 1923 Çarşamba günü Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi (Tanriöver) Darü'l Muallim'in salonunda bir heyeti ilmiye toplantısı düzenlemiştir. İki gün önce yeniden TBMM Başkanı seçilen Atatürk'ün "şeref
Sayfa 100 - İnkılap YayınlarıKitabı okudu
yürekte, kitapta ve sokakta yenebilmek yalanı, anlamak, o bir müthiş bahtiyarlık. nazım hikmet - beş satırla
357 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.