Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Tüm Kitapların manası Kurân'dadır. Kurân, Fatiha'dadır. Fatiha, Besmele'dedir. Besmele'nin sırrıysa Be harfinde gizlidir, işte ben, Be'nin altındaki o noktayım!" buyuran Konuşan Kurân, evvelki tüm tebliglerin apaçık belirdiği "Beyan" hâline gelitp onun Be'sinin altında da "Nokta" misal durduğunu anlatmıştı, kim bilir.
Sayfa 364Kitabı okudu
Bismillahirrahmânirrahîm,
Ey insan, hiç mümkün müdür ki: Sana bu simayı veren, o simada böyle bir sikke-i rahmeti ve bir hâtem-i ehadiyeti vaz'eden zat, seni başı boş bıraksın, sana ehemmiyet vermesin, senin harekâtına dikkat etmesin, sana müteveccih olan bütün kâinatı abes yapsın, hilkat şeceresini meyvesi çürük, bozuk, ehemmiyetsiz bir ağaç yapsın? Hem hiçbir cihetle şüphe kabul etmeyen ve hiçbir vechile noksaniyeti olmayan, güneş gibi zâhir olan rahmetini ve ziya gibi görünen hikmetini inkâr ettirsin. Hâşâ! Ey insan! Bil ki o rahmetin arşına yetişmek için bir mi'rac var. O mi'rac Bismillahirrahmanirrahîm 'dir. Ve bu mi'rac ne kadar ehemmiyetli olduğunu anlamak istersen, Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan'ın yüz on dört surelerinin başlarına ve hem bütün mübarek kitapların iptidalarına ve umum mübarek işlerin mebdelerine bak. Ve Besmele'nin azamet-i kadrine en kat'î bir hüccet şudur ki İmam-ı Şafiî (ra) gibi çok büyük müçtehidler demişler: "Besmele tek bir âyet olduğu halde, Kur'an'da yüz on dört defa nâzil olmuştur."
Reklam
Allah hayır için de, şer için de mühlet verir insana. Ola ki hayra dönersiniz ya da şerde derinleşirsiniz. Şerde derinleştikçe enâniyetiniz artar, nefs-i emmârenize bir gurur, kibir gelir. Sonra birdenbire ayna kırılır, tuzla buz olur, hayatınız berbat olur ve oradaki o açmazdan, inkâr çukurundan Allah muhafaza çıkamazsınız. Her adımda besmele çekip Allah'a sığınmalıyız. "Ya Rabbi, bana hakkımda hayırlı olanı ver ve beni doğru yola ulaştır" duasıyla adım atmalıyız.
"Besmele tek bir âyet olduğu halde, Kur'an'da yüz on dört defa nâzil olmuştur."
Sayfa 13
Besmele her kapıyı açar Rahmân var iken yeis bedbinliği gerek yok Rahîm var iken ümit hep vardır Her besmele içimizden bedbinliği silip sonsuz bir nikbinlik hissi vermek içindir "
Sayfa 199
Bu bir rüzgâr hikâyesidir, diye besmele çektikti, aynı minval üzere lafı bağlayalım. Bu, karanlık bir şehrin üstünden ansızın kavakları köpürtüp, leyleklerin tüylerini uçurtarak denize koşturan heveskâr bir rüzgârla, bir garip Abbas'ın hikâyesidir. İçinde büyük şeyler yoktu belki. Abbas da, rüzgâr da büyüklük iddiasında değillerdir. Onlar sadece, zamana ve uzaya ve insan yığınlarının akışına fazlaca bağlıdırlar. Sus vapuru bu limana yanaşamaz. Bu hikâye için böylesi lazımdır. Yanaşamaz, yanaşamaz, çukura düştü çıkamaz, pırpır eder uçamaz. Sen Abbas'sın!
Sayfa 61
Reklam
"Bir besmele çek evvela. Zira ne kelama, ne söze, ne de aşka besmelesiz başlanmaz. "
Dr. Mavi ilk cümlenin psikoterapideki önemi ile babaannesinin bu öğüdü arasında bir ilişki olduğunu düşünmeye başladı. ... İlk cümle, eylem ile aramızda bir bağlantı kurar. O eylemi hangi nedenle yaptığımızın göstergesi gibidir. Bir eyleme besmele ile başlamak kişiyi Yaratıcı ile derin bir bağlantıya sokuyor, o eylem çabucak Yaratıcı ile ilgili bir eyleme dönüşü veriyordu. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem her eylemine besmele ile başlıyordu. Çünkü o, her eyleminde Yaratıcı ile derin bir bağlantı halindeydi. Bu da yaptığı her eylemi, her işi hayırlı kılıyordu.
Mustafâ (ص) eydür: İlâhi bana Fâtıma gussası yok. Hasan Hüseyin gussası yok. Bana ümmetim âsîlerin gerek. Rasûl zarılığıyla ağladuğun mukarreb ferişteler (melekler) gördiler. Rasûl muvâfakat kılup bile ağlaşdılar
Tanrı Te’âla meleklerine, “Sakın anları utandırup, ta’at kıymetsizliğini bildirmeyesünüz. Kim benüm adum Rahmân’dur. Ol miskin âsi, anı bizüm hazretümüze lâyık sanup getürdi. Kendi bilümüzi (bildiğimizi) bırakup, anun dileğiyle bir olam. Rahmanluğumuzla ol rahmetsüz kadahıla (kadehiyle) kanduralım ki âlemler bile kim biz Rahman Tanrıvuz.”
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.