Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Merhaba kendim:
Gidip gelen, koşan sonrasız bir aynada. Bir bahçede düşünen ağacın altında, Gecikmiş bir gemiyi bekleyen rıhtımda, O kendi kendinin içinde garip konuk.
112 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Varlık'ta yayımlanan ilk şiirlerinde Mehmet Ali Sel, bazı çevirilerinde Adil Hanlı imzasını kullandı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şeflerinden Bando Heyeti Başkanı Mehmet Veli Kanık'ın oğlu. Yazar Adnan Veli Kanık kardeşidir. Çocukluğu Beykoz, Beşiktaş ve Cihangir semtlerinde geçti. Galatasaray Lisesi'nde yatılı olarak
Sakın Şaşırma
Sakın ŞaşırmaOrhan Veli Kanık · Yapı Kredi Yayınları · 20235,4bin okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Orhan Veli'nin, Oktay Rıfat Horozcu ve Melih Cevdet Anday ile beraber çıkarttıkları Varlık Dergisi'nde de bolca örneklerini paylaştıkları kafiyesiz, ölçüsüz, şairenelikten uzak yeni bir şiir akımı başlatırlar. Bu başlattıkları akımın adı da Garip Akımı'dır ve bu 3 kişi de artık Garipçiler olarak anılmaktadır.Kısa ama Orhan Veli ile dolu dolu olan bir kitap "Hoşgör Köftecisi". Kitabın başında yazdığı gibi, keşke daha çok yaşasaydı da bizi o güzel mısra ve satırlara doyursaydı...36 yaşında hayata veda eden bir Orhan Veli. Yaşasaydı kim bilir daha neler yazardı. Birbirinden güzel öykülerinin bulunduğu kitabı bir nefeste okudum. Sait Faik Gibi daha çok öykü yazabilseydi keşke.Orhan Veli elbette öncelikle şair kimliğiyle bilinir ve öne çıkar. Fakat bu kısa öykülerden oluşan kitabı okunmaya değer.
Hoşgör Köftecisi
Hoşgör KöftecisiOrhan Veli Kanık · Yapı Kredi Yayınları · 20133,039 okunma
392 syf.
9/10 puan verdi
·
19 günde okudu
Bir Garip Orhan Veli
‘‘Ölünce biz de iyi adam oluruz; Şöhretmiş, kadınmış, para hırsıymış, Hepsini unuturuz.’’ Kitapta bende iz bırakan Orhan Veli dizeleri bunlar oldu. O yüzden yazmaya da ‘‘Ölüme Yakın’’ şiirinden bir alıntıyla başlamak istedim. Orhan Veli belki yaşarken de iyi insandı, çok seviliyordu ama o garipliği, anama duyurmayın dediği mahzunluğu; tarifsiz
Orhan Veli'nin Ankara'daki İzleri
Orhan Veli'nin Ankara'daki İzleriTolga Aydoğan · Yapı Kredi Yayınları · 20237 okunma
Bir Garip Orhan Veli
Ben Orhan Veli 1914'te doğdum 1 yaşında kurbağadan korktum 2 yaşında gurbete çıktım 7'sinde mektebe başladım 9 yaşında okumaya 10 yaşında yazmaya merak saldım 13'te Oktay Rıfat'ı 16'da Melih Cevdet'i tanıdım 17 yaşında bara gittim 18'de rakıya başladım ve şarkı söylemesini çok sevdim 19'dan sonra avarelik
Ahmed Arif Diyarbakırlı. İlk şiirleri 1948-1951yıllarıarasnı da bir iki dergide göründü. O günlerde kendisi Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinde, felsefe bölümünde öğrenciydi. Sonra tutuklandı. İlk şiirlerini ortaya çıkardığı sıralarda Orhan Veli ve arkadaşları şiire iyice hâkim görünüyorlardı. Garip dönemi bitmiş, Sabahattin Eyuboğlu'nun deyimiyle 'halk olarak sanatın' dolaylarında dolaşılmaya başlamıştı. Bütün gençler, bütün yeni yetmeler Orhan Veli'ye, Oktay Rıfat'a, Melih Cevdet Anday'a öykünüyordu. Sanki şiir yalnız onların yazdığıydı; onların yazdığından başka şiir olamazdı sanki. Gençlerin bu bilinçsiz tutumu şiirimize zararlı olmuştur ama genç sanatçıların çoğu böyle olmakla birlikle, aralarında kendi çıkış noktalarını geliştirmeye çalışan, Orhan Veli ve arkadaşlarına pek kulak asmayan kimseler de yok değildi. Ahmed Arif i de bunlardan biri olarak görüyoruz. İlk şiirinde bile. Gariple gelen şiirin içeriğine aldırmamıştır. Önerilmekte olan ve bir çeşit şiirsiz şiir diyebileceğimiz hareketi umursamadan kendi doğrultusunda çalışan birkaç şairden biri de odur.
Reklam
"Hava iyi olunca, Küllük denilen Eminefendi kahvesi toplantı yerimizdi. Şimdi Beyazıt meydanında oturulup bir çay içilebilecek tek yer olan caminin arkasındaki çınarlı kahveye kimseler rağbet etmezdi eskiden. Eminefendi kahvesine yalnız öğrenciler değil; ressamlar, yazarlar, şairler de gelirdi. Ankara'da olmadıkları zaman Orhan Veli, M. Cevdet ve Oktay Rifat ile orada buluşurduk. Orhan Veli'nin bacakları öyle ince ve öyle uzundu ki, alçak tahta iskemlesinin üstünde otururken, herkes gibi bacak bacak üstüne atmaz, bacaklarını birbirine dolardı. Abidin Dino'nunki kadar biçimli olan elini, delik deşik izlenimini veren yanağına koyar, bir türkü söylerdi ara sıra: Cihan da bilir benim sana yandığım, yandığım aman Ellerim koynumda garip kaldığım, kaldığım aman. Böylesi çatlak bir sesle bu kadar güzel türkü söyleyeni ömrümde duymadım."
304 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Katil olabilirdi henüz on iki yaşında!
“Genç şair ve eleştirmeciler onun için bir kaç kitap yazsalar çok yerinde olur. Aradan bir on sene geçsin, kıymeti daha çok anlaşılacak gibime geliyor. Bir genç şair eleştirmecinin onu uzun uzun, seve seve bize anlatmasını bekliyorum”, demiş Sait Faik. Bu kitap o kitap işte. Önüme düştü şair hakkında araştırmalar yaparken. İyi ki düşmüş.
Kanık'sadığım Biri Orhan Veli
Kanık'sadığım Biri Orhan VeliM. Şeref Özsoy · Ayna Yayınevi · 200124 okunma
=D Oktay Rifat Garip Akımını anlatıyor:
Oktay Rifat, çağdaş şiirimizin bu üç ustasının el verdiği 'Garip' akımıyla ilgili bildiklerini şöyle anlatır bizlere: «On yıl kadar önce sıcak bir yaz günü, orta yaşlı bir köylü yolunu sormak için yanıma yanaştı. Üstünde partal bir palto, paltonun altında bir ceket, ceketin altında yelek, yeleğin altında da yakası iliklenmiş mintanı vardı. 'Yolunu gösteririm ama önce üstünden şu paltoyu çıkart!' dedim. Çıkarttı. 'Ceketi de çıkart!' Onu da çıkarttı. 'Şimdi de yeleği çıkart!' Çıkarttı. 'Çöz mintanının yakasını!' Çözdü. 'Sıva kollarını!' Sıvadı. 'Senin sorduğun yere şuradan gidilir!' dedim. Yürüyüp gitti. Giderken bir iki kez arkasına dönüp baktı. Kıssadan hisse: Garip hareketi her şeyden önce bir havalandırma hareketidir.»
247 syf.
10/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Merhaba Kıymetli okurlar …. Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914 – 14 Kasım 1950), daha çok Orhan Veli olarak bilinen Türk şair. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucularından olan Orhan Veli Kanık, şiirlerinde yalın bir anlatımı benimseyerek şiir dilini konuşma diline yaklaştırmıştır .Şair, 36 yıllık
Bütün Şiirleri
Bütün ŞiirleriOrhan Veli Kanık · Yapı Kredi Yayınları · 202424bin okunma
Reklam
Hep yaşadığımı hatırlatıyorum kendime Ve diyorum: "İşin acele! Bir gün ne el kalacak tutmak için, Ne yürümek için bacak, Ne bulutların seyri, Ne de bir hatıra dünyamızdan; Çünkü hatıralar kuşlar gibi Dal ister koncak." Oktay Rifat
Sayfa 37 - Yapı Kredi YayınlarıKitabı okudu
262 syf.
8/10 puan verdi
Gizli Emir
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday 1915-2002 yılları arasında yaşamış 87 yaşında İstanbul'da vefat etmiştir. Şiir, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı'nı başlatmışlardır. Gizli Emir altıncı romanı olup 1970 yılında yayımlanmıştır. Gizli Emir’de, bir kentte yaşayan farklı kesimlerden insanların “Nereden ve ne zaman geleceği belli olmayan” bir gizli emiri beklerken yaşantılara odaklanıyor.
Gizli Emir
Gizli Emir
Gizli Emir
Gizli EmirMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 2022139 okunma
76 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
Bayraklarımı Çektim
Oktay Rifat
Oktay Rifat
Ali Oktay Rifat 1914-1988 yıllarında yaşamış 73 yaşında İstanbul'da kalp krizi sonucu vefat etmiştir. Orhan Veli ve Melih Cevdet Anday ile birlikte Garip akımının kurucularındandır. Şiirlerinde sürekli bir değişim içerisinde oldu, önceleri "Sanat toplum içindir anlayışıyla yazdığı şiirleri 1960'lardan sonra "Sanat, sanat içindir" anlayışını benimsedi. Bayraklarımı Çektim, Oktay Rifat’ın kitaplarından seçerek okuduğu, toplam 16 şiirden oluşan ses kaydı da yer almakta.
Bayraklarımı Çektim
Bayraklarımı Çektim
Bayraklarımı Çektim
Bayraklarımı ÇektimOktay Rifat · Yapı Kredi Yayınları · 201494 okunma
292 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Melih Cevdet Anday 1915 yılında Çanakkale'de doğdu. Doğumundan kısa bir süre sonra ailesiyle İstanbul'a geldi ve çocukluğu Kadıköy'de geçti. Babasının işi nedeniyle Ankara'ya taşınmalarının ardından, lisede Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat'la tanıştı. Edebi hayatına 1936'da Varlık'ta yayımlanan
Raziye
RaziyeMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 2023415 okunma
60 syf.
6/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Tam Garip Akımı'nı temsil eden bir şiir kitabı. Vezin, kafiye yok. Gelenek dışı şiirler mevcut. Günlük yaşamdan kesitler sunuluyor. Sokak Dili kullanılıyor. Dadaizm ve sürrealizm akımlarından etkilenmiştir. Nükte ve tekerlemelere yer verilmiştir. “Dursuncukta şafak atar Okuyup üflemiye başlar Süphaneke sünbülteke Anan keçi baban teke Estepeta Mestepeta Minha Püüüüüf Ey huzuru hazıran Bezmi irfan Vakti safayı canan Laindir münafıktır şeytan Şeytanın şerrinden sakınırım..."
Karga ile Tilki
Karga ile TilkiOktay Rifat · Yeditepe Yayınları · 195444 okunma
277 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.