Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Matematiği anlamayınca yaptığım savunmam:
İşte. yüzyıllardır zavallı öğrencilerin iflahını kesen 'matematik' budur. Allah, kocaman bir yanılsama ve yalan üzeri ne kurulu bu tip sözde bilim dallarından yavrularımızı korusun. Âmin. Allah, "Ama matematik olmasaydı insanlar uzaya gidemezdi." diyen saf kardeşlerimize de akıl fikir versin. Onu biz de biliyoruz ulan. Biz bu hikayede başka bir şey anlatmaya çalışıyoruz. Mesela Ingiltere'nin Hindistan'ı sömürmek için yaptıklarına gönderme yapıyoruz. Ah ne acıdır; hikâyeyi anlattıktan sonra, bir de açıklamak zorunda kalmak! Olsun. Neymiş arkadaşlar ? Bu hikâyeden de anlıyoruz ki, bilim denen şeye körü körüne inanmak, hiç de bilimsel değilmiş.
Eğitimde, Değerlerimizi mantık uğruna hiçe saydık
Birbirimizi öldürüyoruz ya da öldürmek üzere tehdit ediyoruz; kısmen, sanıyorum, gerçeğe biz kendimiz sahip olamayışımız endişesiyle yapıyoruz bunu; başka birileri değişik bir doktrinle gerçeğe daha çok yaklaşabilir korkusu ile. Bizim tarihimiz, kısmen, uygun düşmeyen efsanelerin birbiriyle ölümüne çarpışmasından ibaret. Eğer seni ikna edemiyorsam seni öldüreyim. Bu, senin fikrini değiştirebilir. Gerçeğin tarafımdan algılanışına sen tehdit oluşturuyorsun, özellikle benim kim olduğum ve benim doğamın ne olduğu konusundaki gerçeğe karşı bir tehditsin.Hayatımı adamış olduğum dünya görüşünün uygunsuz olduğunu görmekten kendimi alıkoymak için elimden ne gelirse yapacağım. Var olduğuna inandığım bir psikolojik dinamiği sergilemeye çalışıyorum ki mevcut olan bu psikolojik dinamik önemlidir ve endişe vericidir. Bunun yerine ihtiyacımız olan şey anlatım ve diyalog yeteneklerimizin bilenmesidir, hani bir zamanlar mantık ve retorik adını verdiğimiz ve her kolej eğitiminde yer alması temel sayılan dersler aracılığıyla şefkat yeteneklerimizin bilenmesi gibi: Bunların da tıpkı zihin geliştirme yeteneklerimizi artırmak için konan dersler gibi okutulması gerekir, pratik yapılması gerekir, mükemmelleştirilmesi gerekir.
Reklam
Sen ve ben, kimiz? Kadın ve erkek. Sen ve ben, ne yapıyoruz? Her kadınla her erkeğin yaptığını: Hem sevişiyor, hem birbirimizi yiyoruz. Cidden sevişiyor muyuz? Biz mahkûmuz: Sevişmeye ve birbirimizi yemeye... Tarih bunun hikayesidir. İki insan, hele kadın ve erkek, birbirinin ebedi dost ve düşmanıdır. Daima sevişecek ve düşeceklerdir. Aşk, erkekle kadın arasındaki harpte, iki tarafın yorgunluğundan gelen ve gene kavga ile biten muvakkat bir mütarekeden başka bir şey değildir: Dostluk ve öteki sevgiler gibi...
Sayfa 55
"İşte böyle sevgili Wilhelm, dünyada en çok çocukları kendime yakın buluyorum. Onları seyrederken, en ufak şeyde bile, gün gelip de çok ihtiyaç duyacakları tüm erdemlerin, tüm güçlerin mayasını görünce, inatçılıklarında gelecekteki tutarlılığa ve karakter sağlamlığına, yaramazlıklarında dünyanın tehlikelerine teğet geçen mizah ve umursamazlığa bakınca, her şey öylesine bozulmamış, öylesine bütünlük içinde ki! O zaman hep ama hep insanların kılavuzunun şu altın sözünü yıneliyorum: "Onlardan biri gibi olmazsanız!" Böyle olduğu halde dostum, bizimle eşit olan, örnek almamız gereken çocuklara biz kul muamelesi yapıyoruz. Hiçbir istekleri olmamalı! - Sanki bizim yok mu? Peki bizi ayrıcalıklı kılan şey ne? - Çünkü biz yaşça daha büyük ve daha akıllıyız!"
Ne var yani biz de deli taklidi yapıyoruz haahahaaa
192 syf.
7/10 puan verdi
Hata Nerede?
Öncellikle bu tarz kitapları okuyacak okur kitlesi en azından belli bir tarih, coğrafya ve batı ile doğu toplumları sosyolojik yaklaşımlarından bilgi birikimine sahip olmalı ve bu tek taraflı kanalize olmamalı ayrıca objektif düşünebilmeli. İnceleme yapmamayı düşündüm sonuçta profosyonel bir eleştirmen değilim fakat incelemeler ve diğer yorumlarda
Hata Neredeydi?
Hata Neredeydi?Bernard Lewis · Kronik Kitap · 20201,678 okunma
Reklam
344 syf.
·
Puan vermedi
Okuyun, okutturun..
Hayatımızda bazı klişeler vardır. Benim için bunlardan biri " bir kitap okudum hayatım değişti." diyen insanlardır. Bu görüşümden bu eşsiz kitabı okuduktan sonra vazgeçtim. Her kitabın insanlara kattığı bir şeyler vardır; farkında olalım ya da olmayalım. Ben bu kitabı okuduğum sırada bana çok şey katacağını fark ettim. Kitabın içeriğinde değinilen konular normal hayatımızda ne kadar sığ yaşadığımızı gösteriyor. Bir şeyler yapıyoruz, yaşıyoruz, düşünüyoruz, davranıyoruz ve en önemlisi bunun iyi ya da kötü olduğunu bilmeden kuşaktan kuşağa aktarıyoruz ve bu yaptıklarımız bir başka insandan neredeyse farksız. Yazar zaten bunu "Kültür robotu" diye nitelendiriyor. Kitabın bize en büyük mesajı; toplumların şekillendirdiği biz insanların bir dönüp kendi özümüze kendi benliğimize bakmamız gerektiğini vurgulaması. Kitabın içeriğine çok değinmek istemiyorum. Okuyacağınız zaman ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız:) Okuduğunuza pişman olmayacağınız nadir kitaplardan..
Gerçek Özgürlük
Gerçek ÖzgürlükDoğan Cüceloğlu · Kronik Kitap · 20214,406 okunma
Biz burada ne yapıyoruz. İşte bütün olay bu, işte asıl bunu sorgulamalıyız. Bunu bilme şansımız var aslında. Evet, var tüm bu koskocaman karmaşanın içinde bile net olan bir şey var: Godot’un gelmesini bekliyoruz.
Sayfa 111 - Kabalcı Yayıncılık, Beşinci Basım, Çevirmenler: Pınar Aziz ve Volga Serin S.Kitabı okudu
39’luk Esmerim
(Müzik sesleri yine tüm apartmana yayılmış.) -Geldim bekle! -Benim ben! (Kapı açılır.) -Biliyoruz herhalde “benim ben” diyor ya, geç hadi hocam bey. -Bütün gün bu anı bekliyorum. -Hm. Hangi anı? -Evime geldiğim anı yavrum? -Bak sen. Gelişme kaydedilmiş Tolga Bey? Evimler falan filan. -Ee bebeğim öyle davran, evinde hisset kendini, yoksa uyurken
Herkes cenneti ister ama kimse ölmek istemez.
Mark Twain'in Yeryüzünden Mektuplarda işaret ettiği gibi, cennette aradığımız şey, tam da, bize sunulmuş olsaydı şayet hiç tereddütsüz reddedecek olduğumuz şeydir. Örneğin, eğer bazı melekler ortaya çıkıp bizi (belki genital organlarımızı keserek) sevişmenin yükünden kurtaracak olsa, kesinlikle reddederiz. Biz sevişmeyi belki de en büyük insani haz olarak görürüz. Ama ne yapıyoruz, sevişmeyi titizlikle ayıklayıp cennetin dışına koyuyoruz; orada, Mark Twain'in söylediği gibi, müzikten nefret eden insanlar gözleri sağda solda eğlenceli bir şeyler ararken koro halinde sıkıcı ilahiler okuyacak ve harp çalacaktır.
Reklam
İlim ile Bilim arasındaki fark nedir? Atatürk'ün İlminin Manası Nedir?
Mustafa Kemal Atatürk'ün sahip olduğu ilmin ne anlama geldiğini Atatürk'ü dine yamama çabalarını boşa çıkarmak için açıklamak zorundayım. Mustafa Kemal Atatürk'ün sözlerini bilmek, öğretmek, öğrenmek aşamasını geçtik. Şimdi o sözlerin manasını öğrenerek yarım kalan devrimi tamamlama aşamasına geçiyoruz. İlim sahibi olmak
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.