"Merhamet, cömertlik, muhabbet, çalışkanlık, tevazu, sadakat ve cesaret. Bunların hepsi karşılıksızdır. İnsanı müebbet tesellisizliğe mahkûm eder. Zehirler. Ve tabii ki öldürür."
Zaten Marcus Aurelius'a göre güzel yaşamanın yolu, değeri gercekten değerli olana vermekten, değerden yoksun olana karşı da kayıtsız kalmaktan geçer. Şeylere değer biçmek elimizde olduğuna göre, diye devam eder Marcus, güzel yaşamak da elimizde- dir. Genel anlamda Marcus'a göre, pek çok acıdan, keder ve endişeden (şeylerin değerini doğru biçerek) doğru kanaatler edinmek suretiyle kaçınabilir, stoacıların ulaşmaya çalıştığı dinginliğe de bu sayede kavuşabiliriz.9 Marcus Aurelius, hedeflerimiz ve değer yargılarımızın yanı sıra karakterimiz üzerinde de tam kontrolümüz bulun- duğunu belirtir. Ona göre, erdeme ve dürüstlüğe erişmenin önündeki tek engel ancak yine kendimizdir. Örneğin, kötü niyet ve açgözlülüğün ruhumuza yerleşmesini önlemek bü- tünüyle elimizdedir. Güç anlayan biriysek âlim olmamız mümkün değildir ama samimiyet, haysiyet, çalışkanlık ve ağırbaşlılık gibi birçok nitelik geliştirmemizi önleyecek hiç- bir şey olmadığı gibi kibrimize gem vurmaya çabalamaktan, bedensel zevklerin ve acıların ötesine geçmekten, popülerliği saplantı haline getirmeyi bırakmaktan ve hiddetimizi kont- rol altında tutmaktan bizi alıkoyacak herhangi bir şey de yoktur. Tüm bunlara ilaveten, şikâyet etmeyi bırakmak, na- zik ve dürüst olmak, hitabında ve tavırlarında ılımlı olmak ve "kendini bilerek hareket etmek de yine elimizde olan şeylerdir. Marcus Aurelius, bu niteliklerin (karar vermemiz halinde) hemen şu an bizim niteliklerimiz olabileceğini ifade eder. ¹⁰
Reklam
"Bir uysallık, alçakgönülülük, çalışkanlık örneği olup çıktı."
... sahip olduğun öyle çok niteliğin var ki, "doğuştan edinmedim" diyemezsin. Sana özgü, içinde zaten olan samimiyet, ağırbaşlılık, çalışkanlık, hazlardan kaçınma, yazgına düşenlerden şikâyet etmeme, azla yetinme; nazik, özgür, gayretli birisi olma, gevezelik etmeme, düşüncelilik gibi özelliklerini açığa çıkar. Doğuştan sahip olmama veya yetersizlik gibi bahanelere başvurmadan ne çok erdemi açığa çıkarabileceğini kavrayamıyor musun? Hayır, hâlâ bilerek kaçınıyorsun bundan. Yoksa doğuştan sahip olmadığın nitelikler midir seni söylenmeye, paragözlüğe, dalkavukluğa, zayıf bedenini suçlamaya, pohpohlamaya, böbürlenmeye, kafa karışıklığına zorlayan?
Sayfa 42 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
Fazla çalışkanlık zamanla çılgınlığa sürükler insanı, çılgınlık da sağduyuyu yiyip bitirir...
Sayfa 147 - Ayrıntı Yayınları
Çalışkanlık erdemli olmanın değişmez ölçülerinden biridir.
Sayfa 7 - Ketebe yayınlarıKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.