Milattan önceki bin yılda Afrika ve Asya’da bütünüyle teni dinler yayılmaya başlamıştı. Hindistan’da Jainizm ce Budizm, Çin’de Daoizm ve Konfüçyüsçülük, Akdeniz havzasında Stoacılık, Sinizm ve Epikürcülük, en belirgin özellikleri tanrılara inanmamak olan dinlerdi.
Sayfa 224Kitabı okudu
Bugün, Yaşam Felsefesi Olarak Epikürosçuluk
Epiküros'un gevşek yaşam felsefesinin Yunan taşrasında gayet güzel sürdürüldüğünü görmek şaşırtıcı değildi tabii. Ege adalarında yaşayanların pek sevdiği bir fıkra vardır. Yunan kökenli bir Amerikalı zengin tatile adaları ziyarete gelir. Bir akşam üzeri yürüyüş yaparken, bir taşa oturmuş, elinde uzosu, batan güneşi seyreden bir ihtiyarla karşılaşır. Amerikalı, adamın arkasındaki tepede büyüyen zeytin ağaçlarının bakımsızlığını fark eder. Ağaçlardan bir sürü zeytin yere dökülmüştür. İhtiyara zeytinlerin kime ait olduklarını sorar. "Bana," der ihtiyar. "Ee, toplamıyor musun zeytinleri?" der Amerikalı. "Canım çekince gidip alırım istediğim kadarını." "İyi ama ağaçlara bakarsan zeytinleri tam olgunlaştığında toplayıp satabilirsin; farkında değil misin yoksa? Amerika'da herkes saf zeytinyağına bayılır ve ciddi para öder." "Parayı ne yapacağım ben?" der ihtiyar. "Kocaman bir ev alırsın; bir sürü uşağın olur..." "Sonra ne yapacağım?" "Sonra canın ne isterse yaparsın işte!" "Ha, uzo içip günbatımını seyretmek gibi mi mesela?"
Reklam
Epikürcülük
İnsan, hayatın umutsuzluğunu bilse de onun sunduğu nimetleri tatmak
Çareleri değiştirmemiz, tesirli ve muteber hiçbir çare bulamadığımızdandır; çünkü ne aradığımız  yatışmaya, ne de peşindem gittiğimiz hazlara inancımız vardır. Kaypak bilgeleriz biz; modern Romalar' ın Epikurosçular' ı ve Stoacılar' ıyız...
Sayfa 38 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Epikurosçuluk
Epikuros felsefede doyumu ve mutluluğu bulur.
Sayfa 26 - Sol yayınları
416 syf.
·
Puan vermedi
Kitap Alman filozof Eduard Zeller'in, 'Die Philosophie der Griechen in ihrer geschichtlichen Entwicklung'un kısaltılmışı olan 'Griechen in ihrer der Gesch. d. Griech. Philos'un Dr. Wilhelm Nestle tarafından gözden geçirilerek genişletilmiş ve L. R. Palmer tarafından İngilizceye çevrilmiş 'Outlines of the History of Greek Philosophy'nin on üçüncü baskısının tercümesi olarak okuyucusunun karşısına çıkıyor ve kitaba ek olarak 'Sokrates ve Küçük Sokratik Okullar' ve 'Stoacılar, Epikürosçular ve Kuşkucular' konuları da eklenmiş. Kitap giriş, 4 ana dönem ve toplamda 100 başlık ve sonuç altında toplanarak izahatı yapılmış. Türkçe çeviri olarak Antik Çağ felsefesi hususunda çok mühim bir eser, bu alana ilgi duyanlar için muhteşem bir başlangıç ve kılavuz bir kitap.
Grek Felsefesi Tarihi
Grek Felsefesi TarihiEduard Zeller · Say Yayınları · 201726 okunma
Geri129
296 öğeden 291 ile 296 arasındakiler gösteriliyor.