Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
De ki: "Ben, ağaran sabahın Rabbine sığınırım." Felâk Sûresi - 1
10 Sûre, 10 Şeyi Engeller
01- Fatiha Sûresi: Allah Teâlâ’nın gazabını, 02- Yasin Sûresi: Kıyamet günündeki susuzluğu, 03- Duhan Sûresi: Kıyametin korku ve dehşetini, 04- Vakıa Sûresi: Fakirliği, miskinliği, 05- Mülk Sûresi: Kabir azabını, 06- Kevser Sûresi: Hasımların kinini, 07- Kafirun Sûresi: Ölüm anındaki küfrü, 08- İhlâs Sûresi: İkiyüzlülüğü, samimiyetsizliği, 09- Felâk Sûresi: Hased edenlerin hasedini, 10- Nas Sûresi: Vesveseyi engeller. (Ravzatü’l Müttekîn, Mişkâtü’l Mesabih’ten nakil, Sırlar Hazinesi, s. 401, C. Yıldırım)
Reklam
Felâk Sûresi
1- De ki: “Felak’ın (sabahın) Rabbine sığınırım!” 2- “Yarattığı şeylerin şerrinden!” 3- “Ve karanlığı bastığı zaman, gecenin şerrinden!” 4- “Ve düğümlere üfleyen (büyücü)lerin şerrinden!” 5- “Ve hased ettiğinde, hased edenin şerrinden!”
Felâk Sûresi
1. De ki: “Sabahın rabbine sığınırım; 2. Yarattığı şeylerden gelebilecek kötülüklerden; 3. Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden; 4. Düğümlere üfürenlerin şerrinden; 5. Bir de kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden!”
... Çarpmasında:
Übey b. Ka'b (r.anh) anlatır: Allah Resûlü'nün yanında otururken bir bedevî geldi ve: "Yâ Resûlallah! Bu benim kardeşimdir, şiddetli ağrıları var." dedi. Resûlü Ekrem, "Neresi ağrıyor?" diye sordu. Adam da, ona cinlerin musallat olduğunu söyledi. Peygamberimiz, "Onu benim yanıma getir." dedi. Hastayı önüne oturttu. Ona Fatiha Sûresi'ni, Bakara Sûresinin ilk dört âyetini, Bakara Sûresi'nin 163. âyetini, Ayetü'l-Kürsi'yi, Bakara Sûresi'nín son üç âyetini, Âl-i imrân Sûresi'nin 18. âyetini, Arâf Sûresi'nin 54. âyetini, Müminûn Sûresi'nin sonlarındaki 114. âyetini, Cin Sûresi'nin 2. âyetini, Sâffât Sûresi'nin başından 10 âyeti, Haşr Sûresi'nin son üç âyetini, ihlâs sûresini ve Muavvizeteyn (Felak, Nâs) Sûrelerini okudu. Hasta adam, sanki hiçbir şikâyeti yokmuş gibi ayağa kalktı."
Sayfa 358Kitabı okudu
Felâk Sûresi
De ki: "Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım."
Reklam
"Yarattığı her şeyin şer tarafından, aydınlığın Rabbine sığınırım." [Felak Sûresi / 1-2]
Sayfa 38
De ki (ağaran-aydınlanan) sabahın Rabbine sığınırım Yarattığı şeylerin şerrinden-kötülüğünden Karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden-kötülüğünden Düğümlere üfürenlerin şerrinden-kötülüğünden Ve hased ettiği zaman hasedcinin şerrinden-kötülüğünden. Felâk Sûresi
Sabah ve cuma namazları (Peygamber Efendimiz'in uygulamaları dolayısıyla) bu istisnânın birer örneğidir. Şöyle ki: Cuma günü sabah namazının birinci rekâtında "Secde sûresi", ikinci rekâtında "İnsan sûresi" okunur. Bayram namazının birinci rekâtında "Kāf sûresi", ikinci rekâtında "Kamer sûresi" okunur. Sabah namazının birinci rekâtında "Kâfirûn sûresi", ikinci rekâtında "İhlas sûresi" okunur. Vitir namazının birinci rekâtında "A'la sûresi", ikinci rekâtında "Kâfirûn sûresi", üçüncü rekâtında ise "İhlas, Nâs ve Felak süreleri" okunur.
MUAVVİZE: Felak Sûresi ile bağlantılı olduğu gibi, Nas Sûresi de beraber üçü [“Muavvizât”] diye anılır… MÜZEKKİRE: Andıran, hatıra getiren, zikrettiren. İbadet eden. Allah Resûlü’nün İslâm’ı talim ettirmesinden dolayı Kur’ân’da MÜZEKKİR diye isimlendirilmiştir. Müzekkire, üst makama bir iş için yazılan resmi yazı; Allah’a dua diye anla…
Sayfa 221 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
BERÂT GECESİ’NDE İBADET
Şâbân-ı şerîfin on beşinci gecesi, Berât Gecesi’dir. Bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır. Berât Gecesi’nde kılınması tavsiye edilen “Hayır Namazı” vardır. 100 rekâtlik bu namazı kılan kimse, o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi! Niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Beni afv-ı
De ki: "Ben, ağaran sabahın Rabbine sığınırım." Felâk Sûresi - 1
BERÂT GECESİ’NDE İBADET
Şâbân-ı şerîfin on beşinci gecesi, (Bu Akşam) Berât Gecesi’dir. Bu gecede hiç olmazsa bir Tesbih Namazı kılınır. Berât Gecesi’nde kılınması tavsiye edilen “Hayır Namazı” vardır. 100 rekâtlik bu namazı kılan kimse, o sene ölürse şehitlik mertebesine nâil olur. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi! Niyet ettim senin rızâ-yı şerîfin için namaza.
Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve sellem) “Akşama ve sabaha çıktığın zaman üçer kere İhlas (Sûresi) ve Mu'avvizeteyn (Felak ve Nâs sûrelerini) oku ki, (sakındığın) her şeye karşı sana kâfi gelsinler." buyurdu.
Felâk Sûresi
Medine'de inmiştir, 5 ayettir. Bismillahirrahmanirrahîm. 1. De ki: Ağaran sabahın Rabbine sığınırım, 2. Yarattıklarının kötülüğünden, 3. Çöktüğü zaman kararanın kötülüğünden, 4. Ve düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, 5. Ve kıskandığı zaman bir hâsidin kötülüğünden. (Hasid: Başkasında gördüğü bir nimeti çekemeyip de ona göz diken, bunun kesinlikle elden çıkmasını arzulayan kişi.)
288 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.