Ercan Kesal ile yarın grup olarak tanışacak olmanın verdiği heyecanla okuduğum 4. Ercan Kesal kitabını da inceleyeyim dedim. Bu dönemde 3 film, 4 kitap ile Ercan Kesal ı dolu dolu tanıdım da diyebilirim.
Kitabı incelemeye kısaca geçeyim o halde. Kitabı kendisine kitap grubuma davet ettiğim ve onunda kabul ettiği esnada imzalatmıştım. İçimizden bir adam olduğunu ve Anadolu nun sanimiyetini ve egosuzluğunu barındırdığını bir önceki incelememde belirtmiştim. O nedenle tekrar o konulara girmeyeceğim.
Bu kitap çok sevdiğim bir yayınevi olan Ayrıntı Yayınları içinde bu arada özel bir kitap. 1000. kitapları. Onlarda harika bir iş çıkarmış ve her kütüphanede olması gereken bir görsel şölen yaratmışlar. İlk kitapları bilen bilir: Şenlikli Toplum kitabıdır. Özellikle felsefe, sosyoloji ve yeraltı edebiyatında zirve bir yayınevidir.
Kitap Enis Rıza nın seçtiği fotoğraflara Ercan Kesal ın yaptığı edebi yorum olarak devam ediyor. Enis bey, fotoğraf, belgesel, kısa film konularında uzman bir isim. Ercan Bey i anlatmaya gerek yok.
Kitabın özeti şu: Her fotoğrafın bir hikayesi vardır. Bizim bu özenle seçtiğimiz kitapların daha çok dolu dolu hilayeleri var.
1908 lerden başlayıp günümüze kadar gelen bir fotoğraf ve hikayesi ilerleyişi mevcut. İçinde kimler mi var: Mustafa Kemal Atatürk, Neyzen Tevfik, Cahit Sıtkı Tarancı, Metin Erksan, Sait Faik Abasıyanık, Yaşar Kemal, Yılmaz Güney , İbrahim Kaypakkaya , Mahir Çayan , Deniz Gezmiş , Ulas Bardakçı, Aziz Nesin , Bertolt Brecht , Kenan Evren , Erdal Eren, Cemal Süreya , Ahmet Kaya , Tarık Akan , Hrant Dink ve Ali İsmail Korkmaz gibi duyulmuş birçok isim mevcut.
Fark ettiyseniz çoğunluk solcu isimlerden. Ercan Kesal in de bu düşünceyi benimsediğini biliyorum. Hepsiyle ilgili gayet de samimi bir anısı neredeyse var. Yüreğini yakan hikayeleri ve bir dönem Türkiye yi sarssn hikayeleri uzun uzun anlatmış. Darbe konuları, sağ sol konuları, terör konuları, ekonomik kriz, deprem gibi birçok geçmiş muhim konu kitapta geçmekte. Yani doğru konuları kendine dert edinmiş bir isim. Özellikle Yaşar Kemal palto hikayesini beğendim.
Kitaba puanım 8.