Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Yumuşak güç, bir ülkenin kültürünün çekiciliği, siyasi ideal- leri ve politikaları gibi birtakım unsurlarla bağlantılıdır ve kısaca çekici güç olarak ifade edilebilmektedir. 415 Uluslararası siyaset- te, yumuşak güç, kaynakları büyük ölçüde bir ülke ya da yönet- sel kurumlarının kültürel değerlerinden, iç uygulamaları ve poli- tikaları aracılığıyla belirlediği örneklerden ya da başkalarıyla olan ilişki biçimlerinden ortaya çıkmaktadır. Yumuşak güç; kül- tür, siyasi değerler ve kurumlar gibi maddi olmayan varlıklarla, meşru ya da meşru olarak görülen yönetsel politikalarla ilişkili- dir416. Buna göre yumuşak güç kullanımında baskı ve tehditlere yer yoktur, çekici unsurlar ön plandadır. Örneğin Amerika Bir- leşik Devletleri'nin imajı ve başkaları tarafından çekici olarak algılanması, bu ülkenin kültürü, iç ve dış politikası, iletişim yön- temleri ve stratejileri ile ilgilidir. Yıllar içerisinde, bu unsurların yumuşak güç üretmesi sonucunda Amerika, diğer ülkeleri zor- lamak yerine onları kendisine çekerek istediği sonuçları elde etmiştir. 417 Amerika'nın yumuşak gücüne; Hollywood sineması filmleri, hamburger gibi hazır yiyecekler ve Coca Cola gibi içe- cekler, Microsoft'un işletim sistemleri örnek olarak verilebi- lir.418
Sayfa 223Kitabı okudu
"Soğuk Savaşla birlikte, Hollywood, dışgüç, komünizm, Amerikalı olmak gibi ince konuları işleyemeye başlar ancak bunu uzaylılar, yaşayan ölüler vesaire korku ve gerilim metaforları üzerinden verir. Amerikan toplumunda derin bir şekilde hissedilen paranoya ve Soğuk Savaşın hayaleti, kendini, korku sineması üzerinden de yansıtır."
Reklam
Oldu da !!
Dini kültürde ve medyada yaratılmak istenen , zihin kontrol programları ile tek insan türü " yürüyen moronlar ve ahmaklar" olacaktır.
304 syf.
·
Puan vermedi
Yapılacak siyasi ve ekonomik operasyonlara filmler aracılığıyla nasıl zemin hazırlanıyor? Bilinçaltı mesajlar nasıl veriliyor? Devasa bütçeli filmlerin arkasındaki güç "Amerikan derin devleti" mi? "Matrix", "Terminatör", "Tomb Raider", "Existenz", "Beşinci Element", "12 Maymun", "Star Trek" ve daha onlarca filmin tek tek analizleri ve bilinçaltı operasyonları. Ne mesaj vermek istediler, dünyayı nasıl yönlendirdiler? Bu kitabı okumadan hiçbir "Hollywood işi"nin gerçek amacını bilemeyeceksiniz.
Hollywood Sineması ve Bilinçaltı Operasyonları
Hollywood Sineması ve Bilinçaltı OperasyonlarıRamazan Kurtoğlu · Destek Yayınları · 201783 okunma
Tüm zamanların en etkili yönetmenlerinden biri olarak gösterilen Dreyer, Danimarkalı olmasına karşın Norveç, İsveç, Almanya, Fransa hatta Afrika'da film çekmiş ama Hollywood'a asla gitmemiş katıksız Avrupalı bir yönetmendir. Ve daha çok Avrupa sineması için kullanılan "sanat filmi" sözü varlığını, sessiz dönemde, ilk başta Dreyer'e borçludur.
Amerikan hayat tarzının geniş kitlelerce benimsenmesinde en önemli araç, bir boş zaman izlencesi olarak diğerleriyle kıyas­ lanamayacak kadar etkili bir biçimde geniş bir kitleye seslenen Hollywood sineması oldu. Kendisinden önce sinema piyasasına hakim olan Mısır sinemasını saf dışı bırakan Hollywood, insan­ların az sayıdaki eğlencesinden birinin sinemaya gitmek olduğu bir dönemde, Türkiye' deki tüm sinema salonlarını işgal etti. Bir yandan da basın Hollywood ünlülerinin haberleriyle dolup taş­maktaydı.
Reklam
The Man Who Knew Too Much (Çok Şey Bilen Adam, 1934), The 38 Steps (39 Basamak, 1935), The Lady Vanishes (Kaybolan Kadın, 1938) Hitchcock'un Hollywood'a gitmeden önce çektiği İngiliz yapımı gözde filmlerdendi.
Latin Amerikada Sinema
"İspanyolca konuşan Latin Amerika ülkelerinde seyirciler, İngilizce Hollywood filmleri yerine İspanyolca filmleri yeğleyince, Arjantin sineması büyük bir dış pazar desteği buldu."
Sayfa 634Kitabı okudu
Hollywood sineması Amerika'nın hezimete uğradığı Vietnam Savaşı'nı (1965-1973 )müteakip öyle filmler çekti ki, gerçeklerden haberdar olmayan biri bu filmleri izlese Amerika Vietnam'ı ele geçirdi zanneder.ABD bunu, ordusunun orada yaptığı yıkımı haklı göstermek için yaptı ve tüm dünya Vietnam Savaşı'nı haberlerden çok kurgu ve yalan olan bu filmlerden izledi. Gerçekler ise farklıydı 8 senelik süreçteki başarısızlığı bir yana Amerikan askerlerinin gördükleri ve yaşadıkları sonucunda ruh sağlıklarının bozulması, uzuvlarını kaybetmeleri, intihar etmeleri ve perişan halde çekilmeleri aslında aciz duruma düştüklerinin bir göstergesiydi ama bizler ne izledik? Amerika'nın kahraman Rambolarını! İşte Amerikan sinemasının sadece eğlence sektörü olmadığına bir delil daha...
En çok kendi filmlerini seyreden ülkelerden biri olduğumuz için öğünüyoruz. Tamam. Bu gerçekten de sinema endüstrimizin ekonomik sağlığı için iyi bir şey olabilir. Ama bu aynı zamanda başka kültürleri fazla merak etmediğimizi de göstermiyor mu? Yabancı fılm deyince, Hollywood dışında ne seyrediyoruz, dünya sineması ne kadar gösterime giriyor. Hemen hemen hiç.
Sayfa 247 - Norgunk Yayıncılık | Nuri Bilge Ceylan
Reklam
ABD' deki Hıristiyan toplumunu büyük ölçüde etkilemektedir. Shamir'in saptamaları, intikam temasının Amerikan zihniyetinde vazgeçilmez bir yer teşkil ettiği yönündedir. Bunun dışında intikam, Amerikan film endüstrisi kurulduğu günden bu yana en çok tercih edilen tema haline getirilmiştir. "Yahudilerin bu intikam saplantısı, Avrupa' dan Atlantik'in karşı kıyısı Amerika'ya yaptığı tehlikeli yolculuğu burnu bile kanamadan tamamlamıştır. Amerikan Yahudi'si Hollywood'u yaratmış, intikam Hollywood'da en çok rağbet gören tema haline gelmiştir. Bir bakıma Amerikan sineması, kolektif Yahudi bilinçaltının yansımasıdır ve Amerikan zihniyetinin oluşumundaki en önemli faktördür."
Sayfa 258Kitabı okudu
20 filmi . 20.(bkz: apples) christos nikou'nun ilk uzun metrajı 2020 sinema yılını çeşnilendiren sürpriz filmlerden biri olarak karşımıza çıktı. yorgos lanthimos ile dogtooth (2009) filminde yardımcı yönetmen olarak da çalışmış olan yönetmen nikou, yunan yeni dalga sineması (greek weird wave) geleneğini takip ediyor ve yine bu tarz “tuhaf”
2020 yılının en iyi 20 filmi
20 filmi . 20. apples christos nikou'nun ilk uzun metrajı 2020 sinema yılını çeşnilendiren sürpriz filmlerden biri olarak karşımıza çıktı. yorgos lanthimos ile dogtooth (2009) filminde yardımcı yönetmen olarak da çalışmış olan yönetmen nikou, yunan yeni dalga sineması (greek weird wave) geleneğini takip ediyor ve yine bu tarz “tuhaf”
Amerika Vietnam savaşı
Hollywood sineması Amerika'nın hezimete uğradığı Vietnam savaşı'nı (1965-1973) müteakip öyle filmler çekti ki, gerçeklerden haberdar olmayan biri bu filmleri izlese Amerika Wietnam'ı ele geçirdi zanneder. Amerika Birleşik Devletleri bunu, ordusunun orada yaptığı yıkımı haklı göstermek için yaptığı ve tüm dünya Vietnam savaşı'nı haberlerden çok kurgu ve yalan olan Bu filmlerden izledi. Gerçekler ise çok farklıydı henüz internetin olmadığı bir dönemde gerçekleri saklamak Amerika için çok zor olmadı. 8 senelik süreçteki başarısızlığı bir yana Amerikan askerlerinin gördükleri ve yaşadıkları sonucunda ruh sağlıklarının bozulması, uzuvlarını kaybetmeleri, intihar etmeleri ve perişan halde çekilmeleri aslında aciz duruma düştüklerinin bir göstergesi idi. Ama bizler ne istedik? Amerika'nın Kahraman rambolarını! İşte Amerikan sinemasının sadece eğlence sektörü olmadığına bir delil.
190 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.