Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Sen niçin beni mazur saymıyorsun?"
Bir zamanlar hırsızın biri zabıta tarafından yakalanır, birbiri ardınca tokat yemeye başlayınca mazeretlerini sıralamaya başlar. Hz. Mevlânâ, bu olayı da şöyle anlatır: گفت دزدی شحنه را ای پادشاه آنجه کردم بود آن حکم اله گفت شحنه آنجه من هم می کنم حکم حقست ای دو چشم روشنم Diyor ki: Bir hırsız zabıtaya, "Efendim! Benim yaptığım şey, Allah'ın hükmü, takdiri idi. Beni niçin dövüyorsun? Niçin mazur görmüyorsun?" dedi. Zabıta da dedi ki: "Ey iki gözüm! Benim yaptığım şey de Allah'ın hükmüdür. Sen niçin beni mazur saymıyorsun?"
Sayfa 175
Eve Yalnız Dönen Kadınlar!
"Kadın saklıdır. Kadın nazdır. Kadın ulaşılması zor olandır. Kadın gizlidir. Ve bütün kadınlar bu yüzden özeldir." Hz. Mevlana
Reklam
Sessiz çığlıkları biriktirmiş gibi şakağın, her kıvrımı ayrı uçurumları taşımışçasına. Ne güzel sordun, bu sualleri çok mu derinlerden çekip aldın? Bunca yıl bu sorularda mı kıvrandın? Senelerce beklediğim sır mısın? Ey yabancı, hangi denizleri yuttun da geldin? Beni de tufanına götürmeye mi geldin? Uykusuz gecelerin yorgunluğu saçlarına düşmüş, saçları ağartan o güne beni hazırlamaya mı geldin? Bir bebek gibi uyuyan koca adam, nedir ismin, dağların yüklenmediğini taşıyor gibi yorgun cismin.
Kalp değişince...
Hz. Hamza'nın karnını deşip ciğerini parçalayan Hind, Peygamber'in yanına yüzü örtülü gelerek İslâm'ı kabul etmiş ve affını istemiş. Hz. Peygamber onu tanımış; fakat tanıdığını belli etmemişti. Hz. Peygamber'in bu tavrı Hind'e o derece tesir etmişti ki Hind, "Bugüne kadar en nefret ettiğim çadır, senin çadırındı. Fakat bugün senin çadırından daha sevimli çadır görmüyorum." demişti.
Sayfa 158 - Buhârî, "Zikru Hind"
Hâcegan yolu/Muhabbet yolu
En büyük dost Ebû Bekir'in (rah) Resûllullah'a (sav) bağlılığı ve muhabbeti en üst derecedeydi. Dolayısıyla bu hadiste şu mânaya işaret vardır: Muhabbet nisbeti dışındaki bütün yollar ve nisbetler kapanmış, sadece maksuda ulaştıracak tek yol olan muhabbet yolu açık bırakılmıştır. O halde, kula Hak yolunda kılavuzluk etmeye lâyık bir devletli zata bağlılık, sevgi yolundan olmalıdır. Hâcegân yolu Hz. Ebû Bekir'e dayanır ve kendisine sevgiyi esas alır. Onun yolu bu sevgi nisbetini gözetmek ve kaybetmemek üzerine kurulmuştur."
Muhabbet yolu
Resûlullah Efendimiz'in [sav] namaz kıldıkları mescidde çok sayıda kapı vardı. Peygamber Efendimiz (sav) Son hastalıklarında Hz. Ebû Bekir'in (radıyallahu anh) evine açılan kapı haricindeki diğer kapıların kapatılmasını emrettiler. Sahâbe de bu emri yerine getirdiler. Ondan sonra Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav) bu hadisi buyurdular. "Bugün Ebû Bekir'in kapısı dışındaki bütün kapılar kapanır"
Reklam
NUR RİSALELERİNDE İTİKADİ MESELELER
ÖLÜLERİN TASARRUFU "Özellikle, Allah adamı Hz. Abdülkadir, Gavs-ı A'zam, "ol" der "olur" dairesinin kutbu..."(1) "Hazret-i Mevlânâ (Halid-i Bağdadi) (K.S.) Hindistan'dan Tarik-ı Nakşîyi (Nakşi tarikatını) getirdiği vakit, Bağdat dairesi, Şah-ı Geylânî'nin (K.S.) ba'delmemat (ölümünden
Sayfa 477Kitabı okudu
“Dide-i tu çûn dilem râ dide şud İn dil-i nâdide ğark-ı dide şud” Ya Rabbi!Senin gözün benim gönlüme göz olur olmaz bu basiretsiz gönül tümden basiret oluverdi!” Hz.Mevlana/Mesnevi
Aslında ağlamak Allah'ın rahmetini coşturur. Hele bu ağlamak yürekten İse...
Bu alem, ne de olsa yalnızlık yeri değil, sohbet, dostluk ve eğlenme yeridir. Fakat İlahi güzellikten veya ondan haber getiren nurlu bir yüzden mahrum olursak hayatın tadı tuzu kalmaz.
Reklam
Açlık
Hz.Mevlana buyurdu ki: Açlık zahmeti öbür zahmetlerden daha kolaydır. Ayrıca açlıkta yüzlerce hüner ve faydalar vardır. Açlık ilaçların padişahıdır. Bütün hastalıklar onunla iyileşir. Bütün yemekler açlıkla güzel hale gelir, lezzet alır. Tok iken ağlamak bile zordur. Senin gönül kuşun fazla yemekten ötürü bu yumurtayı delip çıkaramamıştır. Bu daracık yumurta hapishanesinde sıkışıp kalmıştır. Sen nefis esareti yumurtasından çık ki, kanatlarını açıp mana semasında uçabilesin."
Sayfa 100 - Destek Yayınları
"Bu dünya bir dağdır. Yaptıklarımızsa ses. Ses yankılanır. Yine bize geri gelir." Hz.Mevlana Celaleddin Rumi
Sayfa 329Kitabı okudu
Acı, kendi miktarınca mutluluğu içinde saklar. Kalpteki her ferahlık, önceden çekilmiş bir sıkıntının sonucudur. Hz. Mevlana der ki, "Gülmek ağlamada gizlidir. Zevk, gamda gizlidir" (Mesnevi, Cilt 6) . Bu durum Cibran'ın satırlarında şu ifadelere bürünür: "Keder ne kadar derin boşluklar yaratırsa kalbinizde, işte o kadar fazla neşe sığabilir oraya. "
Sayfa 140
Zaten zeki insanlar kurnaz olmaz, kurnazlar da zeki. Bu iki kavram arasında kesin bir zıtlık vardır. Einstein da kurnaz değildir, Mevlana da, Nietzsche de, Hz. İsa da. Herhangi bir sokak kurnazı, bu büyük insanları iki dakikada kandırmayı başarabilir. Çünkü hem küçük hesaplara akılları ermez onların, hem de insanlıkla ilgili yüksek düşünceleri bu derece alçalmayı kavrayamaz.
Hz. Mevlana ;" Denge tutmakla bırakmak arasında bir kıvam tutturmaktır." diyor. İçimize aldıklarımız kadar İçimizden bıraktıklarımız da mühim. Bazı insanlar üstlerine o kadar dert sıkıntı çekiyor ki onların bırakmayı öğrenmesi lazım.Bu konuda bir denge tutturması lazım. O insan bütün dertleri çekme konusunda ifrada kaçmış.Halbuki onun yapması gereken her derdi kendi üzerine vazife edinmemek.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.