Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ancak Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinin ve Osmanoğulları sülalesinin tamamının ortadan kaldırmak istenmesinin asıl amacı, cumhuriyet ilan edebilmekti. Sultan V.Murad'ın cinnet geçirdiği günlerde hükümet, Osmanoğullarının ileri gelenlerini bir ziyafete davet etmişti. Ziyafetin maksadı bunları bir şekilde öldürmekti. Sultan II. Abdülhabid, olayı önceden haber aldığı için yemeğe katılmamış, dolayısıyla plan başarıya ulaşmamıştı. Bu planı kuranların başında Sadrazam Ahmed Midhat Paşa vardı. Plan başarıya ulaşsaydı, eski Mekke emiri Şerif Abdülmuttalib b. Galib halife ilan edilecekti.
Sayfa 15
·
Puan vermedi
Kalemle kılıcı hep yan yana kullanmış Osmanlı padişahlarından II. Murad ve Fatih Sultan Mehmed'in seferleri, özel yaşamları, hocaları, imar faaliyetleri, idari, insani ve dini yönleri KAYI II: Cihan Devleti kitabında, tarih ziyafeti tadında...
Kayı 2: Cihan Devleti
Kayı 2: Cihan DevletiAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 20131,516 okunma
Reklam
"I. Murad, ufak tefek çizgi değişiklikleriyle Yıldırım Bayezıt, 1402 felaketinden sonra imparatorluğu derleyip toparlayan o kadar akıllı ve iradeli I. Mehmed, büyüklükle sadeliği birleştiren devrinin birinci sınıf devlet ve harp adamı, sırasına göre şair ve eslet II. Murad az çok onun ileri zamana vurmuş akisleri gibidirler. Fakat niçin bu devamı sade prenslerde arıyoruz? Bir buçuk asır bütün imparatorluk için model Orhan'dı."
Sayfa 90 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
"Ve günün birinde bu toprağın yeni sahipleri içinden yetişen saf yürekli bir köylü çocuğu, Roma'nın zafer mabedi ve biraz sonra da Bizans bazilikası olan bu âbidenin yanı başına muhacir bir kuş gibi yerleşti ve insanlara kadîm imparatorluğun ayakta durmasını sağlayan hakikatlerinden çok başka bir hakikatin sırrını açtı. Bu ledünnî nazların, âhiret saadetlerinin, kendisini sevgide tamamlayan ruhun, bir nur tufanı gibi iştiyakın, kendi derinliklerinde Allah'ı bulan bir murakabenin hakikati idi. Hacı Bayram, eriştiği bu hakikatin şevkiyle: Bilmek istersen seni Can içre ara canı Geç canından bul anı Sen seni bil sen seni! diye haykırır. Fakat Hacı Bayram, sade Hakla Hak olan bir veli değildir. Türk cemiyetinin bünyesinde gerçekten yapıcı bir rol de oynar. Kurduğu Bayramiye tarikatı esnaf ve çiftçinin tarikatidir. Böylece Anadolu'da Horasanlı Baba İlyas'la başlayan geniş köylü hareketiyle ahîlik teşkilâtı onun etrafında birleşir. Daha sağlığında hareket o kadar genişler ki II. Murad yanı başında gelişen bu manevî saltanattan ürkerek Şeyh'i Ankara'dan Edirne'ye getirtir. Ve ancak niyetlerinden iyiden iyiye emin olduktan sonra onu geriye göndermeye razı olur. Hakikatte bu telâşa hiç lüzum yoktu. Hacı Bayram, imparatorluğun iç nizamını yapıyordu."
Sayfa 11 - Dergah YayınlarıKitabı okudu
II. Murad, Varna önleri(1444)
İmdi kullarım madem doğmaktan kalmadık, elbette ölmekten dahi kalmazız.
Sayfa 77 - Timaş Yayınları
Bizim ordularımızın ise savaş gücü yüksekti, çarpışmayı bilirdi, bunları Machiavelli'de belirliyor; ama ricat bilmezlerdi. Hakikat en hatırlayacaksınız , 15. yüzyılda Balkan geçitlerinde bizim Sırpsındığı Savaşı dediğimiz bir ricatımız vardır, ricat değil, bozgundur o. Ta ki ll. Varna Savaşı'nda , II. Murad orduyu toparlayıp Hunyadi Yanoş komutasındaki Haçlıları yenene kadar etkileri süren bir bozgundur. İkinciside, Viyana Muhasarası'dır. Bozgun oluyor ; çünkü ricat etmeyi bilmiyorordu. Bu eksiklik Balkan Savaşı'na kadar sürer. Ordu ricat etmeyi bilmez . İlk defa ricat etmeyi İstiklal Savaşı'nda öğrenmiştir. Gazi Mustafa Kemal Paşa 'nın harp tarihimizdeki büyük katkısı düzenli çekilmeyi öğretmesidir.
Reklam
248 syf.
8/10 puan verdi
Abdülaziz'in padişahlığı zamanında Dersaadet Yoklama Kalemi'nde üç yıl kâtip, Bursa Rüştiye Mektebinde muallim-i evvel, Simav'da Rüştiye Mektebinde muallim-i evvel, Filibede Rüştiye Mektebinde muallim-i evvel ve kendi yazdığına göre Ticaret Mahkemesi Reisi. II. Abdülhamid'in padişahlığı zamanında Yıldız Sarayında Mütercimîn Cemiyeti âzasından. Mekteb-i Sultanî Müdürü. - Cami kubbesinin altında ilk defa siyasi konferans veren, tarihli ve coğrafyalı ilk salnameyi yapan, Hukuku'ş-şevari ismiyle fakihlerin fikirlerini toplayarak Türkçe Belediye Kanunnamesini yazan ve dini devletten ayırmak isteyen sarıklı bir ihtilalciydi. Devletimiz için, gerek Rusya'ya karşı koymak, gerek düvel-i muazzama sırasında bulunmak, gerek bekâ ümit etmek, ne kâğıt üzerine asker alayları yapmakla olur, ne de saray önüne saksı gibi zırhlı gemiler dizmekle olur. Ancâk ıslahat ile olur diyerek, millî mücadelenin başına mahlû V. Murad'ı geçirip memleketi Rus'tan kurtarmak isteyen bir ihtilalciydi. Bu yolda sivil bir aksiyoner olarak Yedisekiz Hasan Paşa'nın sopasıyla Çırağan sarayında şehit olmuştur. Bunların haricinde Suavi ile dost olanlar başlarına türlü belalar almışlardır. Sami Paşa oğlu Bâki Bey, Suavi'nin çok dostudur diye, Çırağan Vak'ası'ndan sonra Kastamonu'ya sürülmüştür. Sami Paşa oğlu Necip Paşa, padişah damadı olacakken olamamış ve buna sebep Çırağan şehidinin dostluğu olmuştur. Eğinli Said Paşa da Suavi'yi seviyor diye saray müşirliğinden Ankara valiliğine atılmıştır.
Ali Suavi
Ali SuaviMithat Cemal Kuntay · Oğlak Yayınları · 201418 okunma
O kadar evladın arasından yüce Allah sadece II. Mehmed'in yaşamasına izin vermişti. II. Mehmed, yani ileride Fatih olacak çocuk... II. Murad, ona babasının adını vermiş olmasına rağmen, nedendir bilinmez, II. Murad'ın gözde şehzadeleri arasına giremeyen bir çocuk...
Osmanlı hükümdarları, sade Türkçeyi hemen bütün tarihleri boyunca hem kendi şiirlerinde kullanmış hem de şairlerinin böyle bir Türkçe ile şiir söylemelerinden haz duymuşlardır. Sultan II. Murad'ın; "Gönüller ancak açık Türkçeden haz alır" kanaati, bu ailenin bütün lisan anlayışına hakim bir ifade sayılabilir.
Sayfa 61 - TDED Yayınları / Kasım 2012Kitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.