Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Kayiba odaklanma onunla beraber ne kazanacağına odaklan
Her sıkıntı aslında bir rahatlığın habercisidir . Her kaybediş yeni bir kazancın başlangıcı olabilir . Çünkü yüce Allah her zorluğun ardından muhakkak bir kolaylığını olduğunu müjdeliyor (inşirah 5,6).
"Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır." İnşirah/5
Reklam
· Hüzünden sonra, dâimâ sürûr gelir..
Kaynakların verdiği bilgiye göre Âdem Aleyhisselam'ın yaratıldığı çamur, kırk sene kendi hâline bırakıldı. Kalıp olarak pişti. Üzerine otuz dokuz sene hüzün yağmuru, bir sene de sürür yağmuru yağdı. Bunun için âdemoğlunun hüznü, sürürundan daha çoktur. Hikmet ehli demişlerdir ki: هَا هِيَ الدُّنْيَا إِذَا أَضْحَكَتْ يَوْماً أَبْكَتْ أَيَّاماً "İşte dünya! Şâyet bir gün güldürecek olsa, günlerce ağlatır." Bahsedilen bu yağmur, maddi bir yağmur değil, mânevî bir tecellidir. Mecâzen yağmur olarak bildirilmektedir. Hüzünden sonra, dâimâ sürûr gelir. Büyük mükafatlar, büyük sabır ve ıztıraplardan sonradır. Mîrâc mûcizesinin, cefâlı, ızdıraplı ve elemli Tâif Seferi'nin ardından ihsân edilmesi ve çileli bir Mekke devrinden sonra saâdetli bir Medîne devrinin gelmesi gibi... Ayet-i kerîmede şöyle buyrulur: فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (٥) إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا (٦) "Şüphesiz zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten bu zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır." (el-İnşirah, 5-6)
"Zorlukla beraber kolaylık vardır." (İnşirah, 5). "Allah bir güçlükten sonra bir kolaylık yaratacaktır." (Talak, 7).
Zorluk ve kolaylık yan yana yürür, arka arkaya değil, zorluk içindeysen seninledir kolaylık. Cesaret , yardım dilenmek değil , neler yapabileceğini gösterme gayretidir. “Zorlukla kolaylık beraberdir “(İnşirah 5)
Sayfa 120Kitabı okudu
İşte Şübhesiz zorlukla beraber, kolaylık vardır. İnşirâh,5
Reklam
İnşirah
فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًاۙ ﴿٥﴾ 5 - Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.
İnşirah Suresi
5. Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. 6. Evet, doğrusu her güçlüğün yanında bir kolaylık var. 7. O halde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul. 8. Ve yalnız Rabbine yönel.
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ اَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَۙ١وَوَضَعْنَا عَنْكَ وِزْرَكَۙ٢اَلَّـذ۪ٓي اَنْقَضَ ظَهْرَكَۙ٣وَرَفَعْنَا لَكَ ذِكْرَكَۜ٤فَاِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًۙ٥اِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْراًۜ٦فَاِذَا فَرَغْتَ فَانْصَبْۙ٧وَاِلٰى رَبِّكَ فَارْغَبْ Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? (1) Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? (2-3) Senin şânını yükseltmedik mi? (4) Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. (5) Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. (6)Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. (7) Ancak Rabbine yönel ve yalvar. (8)
"Şüphesiz her güçlükle beraber bir kolaylık vardır." İnşirah/5.ayet
Reklam
“Demek ki zorlukla beraber bir kolaylık vardır. Evet, doğrusu her güçlüğün yanında bir kolaylık var. O hâlde önemli bir işi bitirince hemen diğerine koyul. Ve yalnız rabbine yönel.” (İnşirâh, 94/5-8) Mesaj: 375. Mümin, vaktini boşa harcamamalıdır. 376. Müslüman, yalnız Allah’a tevekkül etmeli ve O’na yalvarmalıdır. 377. Müslüman, zorluklar karşısında asla pes etmez.
Sayfa 596Kitabı okudu
“Demek ki güçlükle beraber kolaylık vardır. Elbette, güçlükle beraber kolaylık vardır!” (İnşirâh Sûresi, 94/5-6)
Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla
Inşirâh Sûresi / 1.Ayet (Resûlüm!) Senin (kalbine dayanıklılık ve ferahlık vermek ve hikmetle doldurmak için) göğsünü açıp genişletmedik mi? Inşirâh Sûresi / 2-3.Ayet Sırtına ağır gelmiş (belini bükmüş) olan yükünü senden indir(ip hafiflet)medik mi? Inşirâh Sûresi / 4.Ayet Senin namını da (dünya ve âhirette) yükseltmedik mi? Inşirâh Sûresi / 5.Ayet Muhakkak güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Inşirâh Sûresi / 6.Ayet Gerçekten (yine) o (geçen) güçlükle beraber bir kolaylık (daha) vardır. Güçlükler, mârife kelime olduğundan, iki güçlük bir güçlük durumunda olup kolaylıklar da nekre olduğundan ayrı ayrı kolaylığı ifade eder. Böylece bir güçlüğe iki kolaylık var demektir. Zorluğun arkasından kolaylığın pek çabuk geleceğini belirtmek için de “ma’a” kelimesi kullanılmıştır. Inşirâh Sûresi / 7.Ayet O halde (bir iş ve ibadeti bitirip) boş kaldığın zaman, hemen (başka bir işe/ibadete) koyul. Inşirâh Sûresi / 8.Ayet Ve (her işinde) ancak Rabbine rağbet et (O’na sarıl ve O’ndan iste).
❝ Rahatı Terk Etmesi..
Peygamber (s.a.v)'in vasıfları sayılırken rahatı terk etmesi de O'nun vasıfları arasında yer alır. O'na rahat yoktu. Rabbi, O'na, " Boş kaldın mı hemen ( başka ) işe koyul " ( İnşirah,7), yani yorulduktan sonra bile başka bir işe koyul buyurduğunda Rabbine itaat etmiştir. Bu ayet ile alakalı beş görüş vardır: 1. Farzları bitirdikten sonra geceyi ihya et. Bu Abdullah b. Mesud'un görüşüdür. 2. Namazı bitirdikten sonra duaya başla. Bu Abdullah b. Abbas, Dahhak ve Mukatil'in görüşüdür. 3. Dünya işlerini bitirdikten sonra ahiret işlerine yönel. Bu Mücahid'in görüşüdür. 4. Teşehhüdden sonra dünya ve ahiret için çalış. Bu da Şabi ve Zühri'nin görüşüdür. 5. Bedenin sağlıklı olduğunda ibadette yorulmak için gayret göster.
488 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.