Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Davut Bayraklı yazdı: IV. Murad Han (2) "Bilim ve sanata değer veren, âlimleri ve bilginleri koruyan, kollayan IV. Murad, 28 yaşında vefat ettiğinde geride hazinesi düzeltilmiş ve sınır güvenliği sağlanmış bir devlet bıraktı." edebifikir.com/portre/devletin...
Reklam
Çerkeş
Şehir bir bayır dibinde olup 300 evli, 1 camili, 1 hamamlı, 40-50 dükkanlı bir beldeciktir. Ama Sultan IV. Murad Han Efendimiz'in Müsahibi Silâhdar Mustafa Paşa burada 150 ocaklı, 100 dükkânlı bir han yaptırarak kasabayı mamur etmiştir. Lâkin ömrü vefa etmediğinden kiremit örtülü kalmıştır. Haftada bir kere köylüler birikerek büyük bir pazar olur.
Sayfa 218
Empedokles, Öklid, Heraklit, Evliya Çelebi
_Empedokles_ _Nasıl ki ressamlar çeşitli boyaları uygun oranlarda karıştırıp sayısız şeylerin, örneğin ağaçların, kuşların hatta tanrıların resimlerini yaparlarsa, aynı şekilde doğa da dört öğeyi farklı miktarları karıştırıp varlıkları meydana getirir. _Her şeyin kaynağı 4 element. Parlayan Ateş(Zeus), Hayat veren Hava(Hera), Toprak(Hades),
"İbret almasını bilmeyenler için tarih bir mezar taşı, ibret almasını bilenler için tarih koskoca bir abidedir." Aziz Mahmud Hüdayi Hazretlerinin, Bağdat fatihi Sultan IV. Murad Han'a öğüdüdür bu söz.
IV. Murad kadından nefret ediyordu. Onun sevdiği iki şey vardı: mey ve mahbub. “Mey ve mahbub" âlemlerinde de en samimi, candan arkadaşı, Revan Seferi’nden dönerken beraber getirmiş olduğu “Emirgûne Han” idi.
Reklam
“Sultan İbrahim Han”, “Deli İbrahim” olarak da bilinir. I. Ahmed ile Rum asıllı cariye kökenli Kösem Mahpeyker Valide Sultan'ın küçük oğlu, IV. Murad'ın öz kardeşidir. (...) 8,5 yıllık saltanatı boyunca Girit seferi, Azak'ın kuşatılması, Karadeniz kıyılarına Kazak korsanların baskınları, Anadolu'da Celalî ayaklanmaları,
Sayfa 282 - 18- Sultan İbrahimKitabı okudu
III. Mehmed'in oğludur. Annesinin adı bilinmeyen tek padişah budur. "Sultan Mustafa-yı Evvel", "Deli Mustafa", olarak bilinir. Kardeşinin yerine tahta geçen padişahların ilkidir. Üç ay süren ilk saltanatı ardından dört yıl boyunca çok kötü koşullarda hapis tutulmuş, Genç Osman Vak'ası'ndan sonra ikinci kez tahta
Sayfa 232 - 15- Sultan I. MustafaKitabı okudu
Revan ve Bağdat Fatihi IV.Murad Han...
Dönemin savaşlarının kazanılmasında birden fazla etkinin aynı anda gerektiğini, IV.Murad'ın bu etkenleri sağlayarak zamanının önemli komutan ve devlet adamı özelliği taşıyan bir padişahı olduğunu göstermektedir..
Sayfa 399 - KronikKitabı okuyor
Keşke Fransa'nın Tuzağına Düşmeselerdi...
Osmanlı Ermenileri geniş alanda yaşayan bir cemaatti. Tarihte üç katogikosluğun ruhânî idaresinde oldukları malûmdur. Bunların biri Eçmiyazin’dir (Erivan’ın yanında). Erivan bölgesi IV. Murad Han devrinde fethedildi, bir asırdan fazla Türk hâkimiyetinde kaldı. İkincisi, Vaspuragan yahut Ahdamar dediğimiz Van’dadır. Ahdamar katogikosluğundan sonra üçüncüsü, Sis dediğimiz, bugün Kozan olan yerdir (daha doğrusu Kozan’la Sis yan yanaydı; Ermeniler “Sis”, Türkler ise şehirlerine “Kozan” der). Bugün bu son ikisi, yani Ahdamar ve Sis katogikosları yoktur.
Sayfa 156 - İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türk tarihine leke olarak geçecek bir olay. Padişah'ın şehit edilmesi
Yeniçerilerin culüs bahşişini vermeyen ve Osmanlı da yeni reformlar yapacağını açıklayan II. Osman ın bir padişaha yakışmaz şekilde şehit edilmesi. II. Osman askerler mağrifetiyle yedikule ye nakledilir edilmez Davud Paşa, Cebecibaşı ve Kalender Uğursu, yanlarına 8 cellat alarak Sultan Osmanın bulunduğu zindana geldiler. On cellat ilk hücumu bir netice vermedi. Oldukça uzun bir vuruşmadan sorna Sultan Osman, yumruklarıyla cellatlardan üçünü yere serdi. Diğerleri geri çekildiler. Silahsız alt edemiyeceklerini anlamışlardı. Baltayla hücum edip bir omuzunu yaraladılar. Bundan faydalanan Cebecibaşı boynuna kemend atıp Osman Han ı şehit ettiler.
Ve daha niceleri...
Padişahların her biri zanaatı olan kimselerdir. (...) Cihan hâkimi Sultan Süleyman Han çok becerikli ve mahir bir kuyumcudur. (...) Padişahların çok ilginç yönleri var; III. Murat birden fazla divan sahibi olan şairlerdendir. İnce kumaş zevki, onun bu alanda, hiç değilse tezhipte, ileri derecede bir zevk sahibi olduğunu gösterir. IV. Murat büyük bir sporcudur. 17. yüzyılın bu büyük mareşali ağır gürz taşır, çok iyi ok atar. Bu iri yarı sporcu adamın kendinden beklenemeyecek bir sanatı daha vardır. Güzel yazı yazan, ince sanat sahibi bir hattattır. Şiir ve musiki bilir ve sever. IV. Mehmed'in avcılığı meşhurdur. (...) III. Ahmed büyük bir hattattır. III. Selim neredeyse kısmî zamanlı padişahlık yapacak kadar büyük bir bestekârdır. Kendisinden sonra tahta geçen II. Mahmud ise hem orijinal üslup sahibi bir hattat hem de amcası derecesinde olmasa da iyi bir müzisyendir. II. Abdülhamid Han'ın ise İstanbul'da padişah olmasa milyarder olacak derecede ince bir marangoz olduğu, dizaynının, yani tersiminin rakipsiz olduğu açıktır. (...) Abdülmecid Han ise modern bir ressam, daha da ileri derecede alafranga bir bestekârdır. (...) Çoğu kişinin sadece pehlivanlık ve kuzu yemeyle tanıdığı, yanlış tarih yazımıyla tanıtılan Sultan Abdülaziz Han da iyi bir ressamdır. (...) V. Murad çok iyi bir piyanisttir, besteleri vardır ve aynı zamanda ressamdır.
Sayfa 57 - Kronik KitapKitabı okudu
Destur..! Kösem Sultan..
Mahpeyker Kösem Sultan, Devletin o güne kadar karşılaştığı en zor günlerde yaşamıştı. Sultan I. Ahmed, L. Mustafa, II. Osman, IV. Murad ve İbrahim Han gibi beş padişah döneminde birçok vazife ifa etmişti. Devlet işlerinde neredeyse beş padişahtan daha tecrübeliydi.
Sayfa 107 - Timaş
100 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.