Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

fd

81 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Balkan Savaşı'nın içinde bir askerin -ki bu Ömer Seyfettin'in kendisidir - gözünden yazılmış Ruzname (günlük) hikayesi ile (hikaye mi demeli) insanı bu büyük felâket dönemine götüren kitap samimi anlatımla tahkiye edilmiş. Falaka belki de o dönemin eğitim hayatına dair bir yorum yapmamıza yardımcı olacak bir hikaye gibi duruyor. İçindeki mizah tam nabza şerbet derecesinde...
Falaka
FalakaÖmer Seyfettin · Karbon Kitaplar · 20186,8bin okunma
Reklam
143 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
"Sonlu ile sonsuzun, tinle maddenin, özgürlükle zorunluluğun bir sentezi olarak insan bu çatışmaların varlığını görmezden gelip, sonlu varlığının içine kapanırsa “Umutsuzluğa Düşer”. “Ölümcül Hastalık Umutsuzluk” eserini özetleyen cümle budur kanımca. Varoluşu eserin pek çok yerinde “Kendi olmaya cesaret etmek” biçiminde tanımlayan
Ölümcül Hastalık Umutsuzluk
Ölümcül Hastalık UmutsuzlukSoren Kierkegaard · Doğu Batı Yayınları · 2021993 okunma
263 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bu kitabı beni okumaya iten sebep birkaç gün önce TRT 2'de izlediğim Uyanışlar filmi oldu. Film önü programında sinema eleştirmeni Mehmet Açar filmin uyarlandıgi kitabın yazarının bu kitabından da bahsetti. İnsanın sıradan hayatında zihnin çok da önemini kavrayamadığımız bir yeri var. Buhikayelerdeki insanlar ise sıradışı hallerle karşımıza çıkıyor. Belki de burada kullandığımız sıradışı kelimesi uygun olmayabilir. Zaten her zaman kendimi böyle tartışılır hükümler verirken yakalıyorum. Yine de şöyle diyelim çok göremeyeceğiniz rahatsızlıklara sahip insanların hikayelerini okurken kendimi garip bir hal içinde buldum. Bunuel'den bir alıntı yaptığı hikayede olduğu gibi belki biz de hayatımızda ani bir amnezi olsun isteyebiliriz.
Karısını Şapka Sanan Adam
Karısını Şapka Sanan AdamOliver Sacks · Yapı Kredi Yayınları · 20204,570 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
152 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Tüm kitapları aynı temalar üzerine yazabilmek için hep hayatın o sonu dediğimiz ölüm üzerine benliğimizi sarmalamak mı gerekiyor. Yoksa zaten hep içimizde gizleyip de söylemediğimiz o ölüm korkusuna dair bu kadar çıplak bakabilme mi demeliyim bunlara. Yoksa kendinin de dediği gibi hayatın bu kuşatıcıliginin getirdiği umutsuzluğu ve hiçliğin dayattığı beyhudeligi aşabilmek için yapmamız gereken terapi mi olmalı bu metinler. Bazen Allah'in huzurunda saf bir mistik hale gelebileceğimizi hayal etmenin imkansız hale gelmesi ya da mutlu olmanın artık hiç yakalanamayacak bir bilinçsizliğe kaldığını düşünmek bazen her şeyi bildiğimizi düşünmek bazan hiçbir şey bilmediğimiz görmek. Umutsuzluğun doruklarinda olmak modernligin, modernlik sonrasının daha yükselttiği bir yukseltiye erişmiş olmasın.
Umutsuzluğun Doruklarında
Umutsuzluğun DoruklarındaEmil Michel Cioran · Jaguar Kitap · 20191,411 okunma
96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Serçekuş'u okuyanlara sorular Güzelliği iyice kavramak ve başını kaçırmamak için ne yapmalıyız? Serçekuş gerçekten uyanınca yuvasından dışarı bakarken ne gördü? Serçekuş henüz ortalıktan aydınlanmamışken nasıl kilometrelerce öteye görebiliyor? Güzelliği ve onun içindeki düşünceyi elde edenlerin sahibi olduğu ışığın adı nedir? Kitapta sayılan Allah'ın nimetleri nelerdir? Serçe kuş nerede yaşıyor? Yazar gölü neye benzetiyor? Gölün iki ok atımı yakınındaki köyün adı nedir? Serçekuşun yuvası nerededir? Serçekuşa göre tabiatın ağası nedir? Avcıları ev halkı nasıl değerlendirmektedir? Serçekuşu insanlar hakkında en çok şaşırtan bilgi ne olmuştur?
Serçekuş
SerçekuşCahit Zarifoğlu · Beyan Yayıncılık · 20151,950 okunma
Reklam
88 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Hocanın bu çalışması matbaanın yaygın olmadığı dönemlerde şairlerin ve elbette yazarların hem maişet hem de sosyal hayat içinde var olabilmek için bir patrona ihtiyaç duymaları anlatılıyor. Günümüz medya siyaset ilişkisini düşündüren bu ilişkiler şairlere bakışımızı saf bir şiir sevgisi seviyesinden çıkarıyor. Bir başka acı ise dönemin padişah ve devlet adamlarının himayesiyle gelişen bu sanatın tarihimizde yadsinamayacak bir ehemmiyetli yerde durduğu gerçeğidir.
Şâir ve Patron
Şâir ve PatronHalil İnalcık · Doğu Batı Yayınları · 2019644 okunma
208 syf.
·
Puan vermedi
·
19 saatte okudu
Kapitalizmin bireyi taşıdığı yere işaret eden bir metin okuduk desek dahi bir ergenin hiçbir şeyden memnun olmama hali ekseninde inşa edilmiş bir kurgu zaman zaman beni yordu. Belki de bu ergenlere karşı artık tahammülsüz hale gelmemizden Neşet eden bir haldir. Hızlıca okunsa da o kadar meşhur olmasına yetecek kadar bir edebi derinlik var mı acaba diye düşündürüyor. Bu ergenin toplumda gözlemlediği tipler hakkındaki yorumlarına bakıldığında aslında bir fotoğraf çıkarmada başarılı olduğunu söylemek gerekir. Öğretmenler, ebeveynler, tanıdıklar, öğrenciler,..vs. Amerikan toplumunu bu birkaç gün içinde rastladığı tipler üzerinden karikatürize edilmiş olarak sunan metnin böyle bir başarısı yadsınamaz sanırım. Şimdi bizim ergenlerin içinde holden gibi tiplerin bolluğu bizim de Amerikanlastigimiz şeklinde yorumlanabilir mı? Ya da bu kültür aktarımının bizde atıl olan bir gücü aktif hale getirmiş olması şeklinde mi yorumlar daha lsabetli olur.
Çavdar Tarlasında Çocuklar
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202159,3bin okunma
208 syf.
8/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Bu kitaba kütüphane raflarına ne okusam diye göz gezdirirken rastladım. Metis Yayınevi'nin ismi alıp okuma sebebimdi. O kadar yoğun bir fikir bombarımanına maruz bırakıldım kitabı okurken. Ama bir yandan da belki de bazı yerlerde zaman içinde zihnimde gerçekleşen ikirciklilik eylemini oldukça güzel iafede eden yazara hemhallik içine girdim. Bülent Somay'dan farklı olarak bizim kuşak içinde 80'lerde doğup İslami düşünce içine intisap etmişler olarak bazı konularda Radikal İkirciklilik tutumu sahiplenenler vardır diye düşündüm. Kitaba adını veren Çok bilmiş özne tanımı ise artık beni oldukça rahatsız eden bir tip olarak etrafımızı sarmış durumda. "Her şeyi de bilmeyin be" diye içsel bir ünlemden başka bir şey yapamaz olduğumuz bu tipler, hayatı tatsız hale getirmeye devam ediyor. Kemalistlerin ipliğini pazara çıkaran, kemalistlerle sol cenahın gayrimeşru evliliğini oldukça güzel analiz eden Somay belki de son yıllarda yükselen kemalist söylem hakkında yeni bakışları olmuştur, bakmak lazım diye düşündüm. Twetter hesabına baktığım da onun da geçmişten gelen muhitin etkisi ile ikircikliklikten bildiğin birçok konuda rahatsız edici kesin hüküm veren bir porfile dönüşmüş gördüm. Yoğun malumat içeren metni tam olarak anlayacak zekam ve muhakemem yoktu ama iyi bir lezzetle bitirdim kitabı.
Çok Bilmiş Özne
Çok Bilmiş ÖzneBülent Somay · Metis Yayınları · 200823 okunma
415 syf.
·
Puan vermedi
·
20 saatte okudu
Cengiz Dağcı, beni Kırım'a götürüyor her daim. Onu en çıplak haliyle bu romanda gördüm gibi geldi bana. Gurbet belki sadece ilk anlamı dışında, insanın şu yalan dünyadaki pozisyonu ile de ilişkilendi bu romanı okurken gözümde. Otobiyografik bir hikaye sanırım bu. Dağcı'nın eşi Regina Hanım'la sürdüğü gurbet yaşamı(iki anlamda da) bizi hastane koridorlarından zihnimizde koşuşturan benliğimizi hiç terk etmeyen düşüncelere boğarak akıyor hikaye. Her zaman zihnimizde Gürzuf Kasabasından Ayı Dağı'na bakar halde (belki de denize aynı yönden bakan ilkgençliğim gibi-Mersin-) kalan hüzün hali de peşimizi bırakmıyor elbet.
Biz Beraber Geçtik Bu Yolu
Biz Beraber Geçtik Bu YoluCengiz Dağcı · Ötüken Neşriyat · 201563 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Bu kitap hakkında yazacaklarım belki yazmak istediğim şeylerin içeriğine yenik düştüğümüzün görüntüsüdür. Nedense bu kitabı okurken son yılların ülkemizde en çok okunan yazarı Stefan Zweig aklıma geldi. Psikanalitik yolculuk ve nevi şahsına münhasır üslubuyla büyük yazar elbette Zweig ama Türkçemizde Refik Halid gibi kaleler de var arkadaş. Hem de bu toprakların kokusunu her satırında duyabileceğiniz bir bir kale... Bizim gençler Zweig'dan küçük hacimli kitap okuyup paylaşımlar yapma sevdasından ziyade Refik Halid okusun azizim diye bir sosyal mesajı buraya bırakıyorum affınızla.
Anahtar
AnahtarRefik Halid Karay · İnkilâp Kitabevi · 2009172 okunma
Reklam
656 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Aklıma ilk geleni sıralarsam: Faraza bu dönemi veya herhangi dönemi ele alan İslami hassasiyeti olan bir yazar elinden çıkmış bir roman veya herhangi bir tarz bir eserde o dönemi idealize eden bir güzel örneklik sunumu ağır basabilir. Kemal Tahir'den bu dönemi okuduğumuzda veya herhangi bir Kemal Tahir'i okuduğumuzda ağır basan cinsellik hikayeleri ve dindar karakterlerin düşkünlüğü ve dini literatürün gerçeğe uymadığı görülen Türkçe kullanımı göze çarpar. Burada beni rahatsız eden bir durum vardır diyebilirim. Sanki o kendi hayat tarzının etkisi ile burada nesnel olmayan tercihini laik dilden tarafa kullanmış gibi. Elbet sürükleyici olay örgüsü ile Osmanlı Devleti'nin kurulduğu yıllara dair iyi tarih birikimine sahip olduğunu gösteren tarihi analizleri araya sıkıştırmasıyla bu hacimli eserde okuru sıkmıyor. Özellikle dönemin tasavvufi İslam algısının oluşmasında yeni Platoncu algının hakim oluşu, eski inançların sahih İslam ile karışımı olan bir hayat tarzının yansımalarını sunmasıyla okura bir takım başka okumalar da yaptırıyor.
Devlet Ana
Devlet AnaKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20136,9bin okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
·
29 saatte okudu
Kendini uzaklaştırmayan bir iç yolculuğa dahil olmak bu kitapta bana kalan en büyük cümle. Cengiz Dağcı, İkinci dünya savaşı yıllarında Polonya'da yaşayan bir Kırım Türk'ünün savaşla, savaşa maruz kalan bir kentle bireyin çalkantılarıyla, bir gencin sığınağı olan daha yaşlı bir kadının varlığı temalarını merkeze aldığı güzel bir metinle bize sesleniyor.
Üşüyen Sokak
Üşüyen SokakCengiz Dağcı · Ötüken Neşriyat · 2016180 okunma
496 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
İdealize edilecek zamanları oldukça güzel şekilde sunarak bazı kesimlerin kibrini kırıyor olmalı bu üçleme. Belki Kuvayı Mliiyeciler lehine gönül koysa da burada ve bu zamanda mitleşen durum ve kişilerin hiç öyle olmadığını ayan eden bir amacı var sanki Kemal Tahir'in.
Yol Ayrımı
Yol AyrımıKemal Tahir · İthaki Yayınları · 20192,881 okunma
360 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın içeriği üzerine bir şeyler söyleyebilirim. Üslup, dil üzerine, temalar üzerine hakeza ama bu kitapla Refik Halid okumaya başlayan birisi olarak sadece şunu desem yeterli geldi: Neden okumak için bunca zaman beklemişim ki bu güzelliği.
Gurbet Hikayeleri - Yeraltında Dünya Var
Gurbet Hikayeleri - Yeraltında Dünya VarRefik Halid Karay · İnkılap Kitabevi · 20191,573 okunma
160 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
31 saatte okudu
Ülkemiz aydınları söz konusu oldukta, böyle bir aşağılık duygusun yoğun- hem yüksek seviyede- olarak yaşayanlardan birinin Tanpınar olduğunu görüyoruz. Tanpınar hem Osmanlı kültürünün inceliklerine hem de Batı kültürünün inceliklerine vakıf. Temel tercihi batı lehine yapmış ama kendi kültürünün hafife alınmasına kökten reddine gönlü razı değil. Bu
Mahur Beste
Mahur BesteAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20196,4bin okunma
78 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.