"bilinçleninceye dek başkaldıramayacaklar, başkaldırmazlarsa da hiçbir zaman bilinçlenemeyecekler."
"bir zamanlar, erkekler bir kadının bedenine bakar ve çekici bulurlardı, işte o kadar. artık saf aşk ya da tutku söz konusu değildi. hiçbir duygu saf olamıyordu, çünkü her şeye korku ve nefret sinmişti. kucaklaşmaları bir savaş, orgazmlarıysa bir zafer olmuştu. bu, partiye indirilmiş bir darbeydi. sevişmek siyasal bir eylemdi." g. orwell-1984
Okurken insanı zorlayan hem de her manâda zorlayan,gerçekleri insanın yüzüne çarpan kitap. İnsan her ne kadar okurken bunun bir ütopya olduğunun farkında da olsa bazı olayların yaşanma ihtimali “acaba olur mu” düşüncesi yaratıyor zihinde. Yalnızca bir insanın,hayâli ya da gerçek tek bir denetleyicinin tüm insanları nasıl mekanikleştirdiğini,hayvanileştirdiğini,duygularını söküp aldığını hatta gerçek ile hayâli dahi ayırt edemeyecek kadar kafasını bulandırdığını okuyacaksınız sayfalarca. Sakin bir kafayla okunması gereken sizi sarsacak bir kitap. Kim bilir belki sizde okurken, iki artı ikinin beş ettiğine inanırken bulursunuz kendinizi.
1984George Orwell · Sahi Kitap · 2021199,9bin okunma
Kitap 3. Dünya Savaşından sonra dünyanın 3’e bölünmesi, aralarındaki savaşı ve kendilerine ait kuralları anlatan bir kitaptı. Pek okumaktan hoşlanmadım bunun sebebi kurulan baskıyı, emirleri ve sürekli birileri tarafından izlenmeyi rahatsız bulduğumdan. Ama bu tarz sevenler okuyabilir. Keyifli okumalar.
~“Bilinçleninceye kadar asla başkaldırmayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemeyecekler"
Bana bu kitabı tek bir cümle ile anlat deseler sanırım tam olarak kitapta da geçen bu alıntıyı
Kitaba beklentiyle başlamıştım. Hemen bitirebilirim gibi düşünmüştüm. Neden bilmiyorum Beklentimi karşılamadı ve başka bi zaman okumaya karar verdim. Kışın sindire sindire okuyacağım.
1984George Orwell · Sahi Kitap · 2021199,9bin okunma
“Büyük Birader seni izliyor.”
1984’te Winston Smith, distopik ve totaliter bir rejimin hüküm sürdüğü bir dünyada esir alınmış zihinlerden biridir.
Tele-ekranlar ve söyleyaz arasında, fark edilmeden düşünmeye çalışan bir adamdır. Bir gün eski bir defter alır; ardından hayatına Julia’nın girmesiyle birlikte Büyük Birader’i yenebileceklerine inanır.
Artık özgürce düşünebileceğini sanır.
Ne yazık ki…
Beni en çok etkileyen sahne, satranç tahtasında atıyla hamle yapmayı düşünmemeye çalışırken kalesinin düşmesiydi.
Asıl yenilgisi ölümü beklemesi değil, sonunda Büyük Birader’i sevdiğini söylemesiydi.
Çünkü düşünme gücü, inancı ve hisleri kontrol edilen bir insandan geriye ne kalır? Yapay zekanın düşünmenin yerini almasından endişe duyman normal mi? Sadece ben fark etmiş olmamalıyım soru sordukça düşünme eylemini tembelleştirdiğini . İtiraf edelim kullandıkça gelişiyor kendileri . Düşünmeye devam vesselam
1984George Orwell · Sahi Kitap · 2021199,9bin okunma
Psikolojik açıdan sarsıcı ve insanın düşünce dünyasını derinden etkileyen bir kitap. Güzel düşünülmüş bir distopya. Konudan konuya olaydan olaya atlaması yönüyle akıcılığı bozulan bir kitap ama felsefe ve psikolojiye ilgisi olanlara düşünmeden tavsiye edebileceğim bir kitap.
BENİM ÇIKARIMIM ŞU Kİ;
Sistemi kendilerine uydurmak isteyen yöneticiler kafalarına uygun yönetim şeklini belirlemek için daha doğrusu halkı idare etmek için gereken şey her ne ise, bu şey ne kadar zor olursa olsun amaca ulaşmak için bütün sınırları zorlarlar. Halkı, ülkeyi istedikleri kalıba sokarlar, bu kalıba girmek istemeyen, bu kalıbın yanlış olduğunu düşünenleri yine halkın kendisi tarafından bastırmaya eğer halk bastıramıyorsa yine halkın desteğiyle korku, hapis, işkence mekanizmasını devreye sokarak muhalif kişileri istenilen kalıba er ya da geç sokarlar işte buna da totaliter yönetim denilir ama yönetenler kendilerinin halkın yanında olduğunu ama asıl totaliter hainlerin sisteme ve yönetime karşı çıkanlar olduğunu bas bas bağırırlar ve o kadar çok bağırırlar ki artık mağdur kendisini zalim, zalim ise mazlum olarak görür
1984George Orwell · Sahi Kitap · 2021199,9bin okunma
Üçüncü Dünya Savaşı sonucu dünya üçe bölünmüştür: Okyanusya, Avrasya ve Doğu Asya. Hikayenin konusu; Okyanusya’da geçmektedir. Okyanusya iktidar partisinin sloganı “Savaş barıştır, özgürlük
Yaklaşık 4 sene önce bu kitabı okumaya başlayıp yarıda bırakmıştım. Neden ve nasıl olduğunu ise hiç hatırlamıyorum...
Fakat şöyle bir düşüncem var. Bazı kitapların insanlarda bir okunma döngüsünün
1903'te Hindistan'ın Bengal eyaletinin Montihari kentinde doğdu. Ailesiyle birlikte İngiltere'ye döndükten sonra, öğrenimini Eton College'de tamamladı. Gerçek adı Eric Arthur olan Orwell, 1922-27 yılları arasında Hindistan İmparatorluk Polisi olarak görev yaptı. Ancak, İmparatorluk yönetiminin içyüzünü görünce istifa etti. 1950'de yayımladığı Bir Fili Vurmak adlı kitabı, sömürge memurlarının davranışlarını eleştiren makalelerin derlemesidir. İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru yazdığı Hayvan Çiftliği, Stalin rejimine karşı sert bir taşlamadır. Orwell'in en çok tanınan yapıtlarından Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, bilim-kurgu türünün klasik örneklerinden biri olmanın yanı sıra, modern dünyayı protesto eden bir romandır. Burma Günleri ise, Orwell'in Burma'daki (bugünkü Myanmar) İngiliz sömürgeciliğini dile getirdiği ilk kitabıdır. Orwell, 1950'de Londra'da öldü.