2023 323. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2023 19:06
Adoiphe artık sevmeyen bir adamla sevilmenin sona ermesını istemeyen bir kadının acıklı ilişkisini dile getirmektedir. Romanın temelinde Constant ile Mme de Stael arasındaki devamlı süren aşk fırtınaları yatmaktadır. Kadın kahramanının karakteri yazarın tanıdığı diğer kadınlardan ilham alınarak yaratılmıştır. Erkek kahraman ise yazarın ta kendisidir. Pek duygulu bir tarzda yazılmış olan bu roman günümüz gençliğine de hitap edebilecek bir ruh tahlüi niteliği taşımaktadır. Adolphe, Ellenore'u büyük bir ihtirasla arzu etmiş, fakat elde ·ettikten sonra bıkmıştır. Duygusal ve egoist olan kahramanlarla yapılacak her türlü gayretin faydasızlığını bilmektedir. Bıkkınlık ve acıma hissi arasmda bocalayarak, ölümüne sebep olduğu Ellenore'dan uzaklaşmaya çalışmaktadır. Bu fırtınalı aşktan bitkin düşen Elleno­re'un ölümü· ise ikisini de acıya boğan durumun tek çözüm yoludur. Adolphe tek taraflı aşkın ıstırabını hisse­debilenlerin zevkle okuyacakları bir romandır.
Hayata Dair
AdolpheBenjamin Constant · Ankara Kültür ve Turizm Bakanlığı · 1985480 okunma
Aşk bütün duyguların en bencili, hele incitildiği zaman!! .
Puan vermedi·156 syf.·
2022 114. kitabı
Benjamin Constant
Benjamin Constant
(25 Ekim 1767 – ö. 8 Aralık 1830) İsviçre asıllı Fransız liberal yazardır.
·92 syf.·
2021 64. kitabı
Adolphe kitabında yazar, kitabının önsözünde; bu yaşanan olayların kendi hayatına çok benzediğini fakat birebir aynı olmadığını belirtmiştir. Adolphe, misafir olarak gittiği bir kontun evinde
2023 57. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 18:41
Adolphe ilginç bir karakter. İkircikli bir ruh hali var. Anadolu söylemiyle gelgitli biri. Kalabalıklardan hoşlanmıyor, yalnız kaldığında ise kendisini mutsuz hissediyor. Daha önce doğru dürüst bir
2024 17. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2024 11:36
Adolphe ~ Benjamin Constant . Alıntılar;
Edebiyat & Roman
2020 1. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2020 18:22
"Adolphe" benim için her zaman özel kalacak bir eser nedeni ise hediyeler her zaman özel güzel anlamlı olur ancak sevdiğiniz birisi tarafından bir kitap hediye edilmesi gerçekten daha da anlamlı oluyor. Evet eserimize gelelim söze direk "herkes aslında biraz adolphe" diyerek başlamak istiyorum. Bu sadece aşk konusunda değil çoğu zaman arkadaşlarımıza ailemize gerçek hislerimizden bahsetmeyiz/bahsedemeyiz. Bunun sonucunun ağırlığını eserde hissedebiliyorsunuz kırgınlıklar pişmanlıklar yapacağım/edeceğim söylemleri ancak cesaret bulamayışlar. Okurken çok değişik hislere büründüm bazen Ellenore sinirlendim "gerçekten değer mi?"diye. bazen Adolphe "SEvmiyorsan söyle bitir" diye çıkıştım. Günümüzdeki ilişkileri anlamak istiyorsanız durmayın okuyun derim en azından insanların içlerinde yaşadıkları o savaşı anlayabileceğinizi düşünüyorum. Eserin en sevdiğim ve altı çizili yerini yazmadan bitiremem sanırım. :) "Birbirini aşık iki kişi arasında saklı bir şey kalmışsa ve biri herhangi bir düşüncesini ötekine açamaz olmuşsa, beraberliğin tadı kaçar, mutlulukta yok olur. Kızgınlık, haksızlık ve hatta unutkanlık bir şey değildir. Bunlar zamanla düzelebilir. Ancak böyle birbirinden bir şeyler gizlemek söz konusu olunca sevgi yozlaşır ve iki tarafın gözünde değerini ve anlamını kaybeder." UNUTMAYIN DOSTLAR OKUYUN! OKUTUN!
İlişkiler
AdolpheBenjamin Constant · İletişim Yayıncılık · 2017480 okunma
Benjamin Constant'ın tek romanı olan Adolphe tam 204 yıl önce yazılmasına rağmen hâlâ tutkusunu, güncelliğini ve canlılığını kaybetmeden günümüze kadar gelmiştir. Romanda varlıklı bir genç adam kendisinden yaşça büyük evli bir kadına âşık olur ve bu içinden çıkılmaz ilişkide çırpınır durur. Yazar, birbirine denk olmayan iki insan arasındaki sevginin toplum tarafından nasıl hor görüldüğünü anlatmaya, üzücü, sahte, ıstıraplı tarafları belirtmeye çalışmıştır. Betimlemeler, mekân, diyalog gibi unsurlardan neredeyse yoksun olan bu kitap, yalın, gösterişsiz, arındırılmış bir şekilde anlatılmıştır. Çünkü Constant'a göre fazlalıksız ifade edilen samimi bir duygu okurun ilgisini daima çekecektir. Yazarın psikolojik saptamadaki ve karakterler üzerindeki titizliğini okurken görmeniz mümkün. Yolculuğunuz boyunca zıt hisler içinde bocalayışlarına, sevgi yüzünden birbirlerini üzüp incitmelerine şahit olacaksınız. Sevgiyle kalın. Kitaplarla kalın.
2021 10. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2021 19:47
Benjamin Constant ın ilk ve tek romanı olan Adolphe 1816 yılında ilk baskısını yapmış. Yazıldığı tarihte Goethe, Stendhal, Puşkin, Hugo gibi yazarlar romana duydukları hayranlıkları belirtmişler. Bir çok otobiyografik öğe barındırdığı söylenmiş o dönemlerde. Varlıklı bir ailenin çocuguymuş Constant annesi küçük yaşta öldükten sonra siyaset eğitimi almış. Çevresinde Don Juan olarak da adlandırılırmış. Bir çok birlikteliği oldugu için kitaptaki Ellenore tam olarak kim çözülememiş. Kitaba gelecek olursak bir aşk hikayesi aslında hazin bir aşk hikayesi. Çok fazla psikolojik tahlil var. Hep duygular anlatılmış ve gerçekten etkileyici anlatılmış. Çok fazla betimlemelere, yer mekan tasvirlerine yer verilmemiş. Eğitimi için gittiği şehir de kendisinden 10 yaş büyük evli bir bayana aşık olan Adolphe un hikayesi. Aşk karşılık buldu mu? Sonrasın da nasıl ilerledi? Ve nasıl sonuçlandı? Yalnız kitabı okuyacaklara nacizane bi tavsiye önsözü kitabı bitirdikten sonra okuyun #tatkaçıran var.
Adolphe- Benjamin Constant
Puan vermedi
Kitap, büyük ölçüde fikirler üzerine kurulu; yoğun diyaloglardan ziyade ana karakterin iç dünyasında gelişen çatışmalarla ilerleyen bir yapıya sahip. Bu nedenle okurken metnin içine tam olarak
AdolpheBenjamin Constant · İletişim Yayıncılık · 2017480 okunma
Adolphe'ye sinir olarak geçen bir okuma süreci
2025 7. kitabı
Okunma: 25 Mart 2025 09:47
... Baş karakter o kadar saçma davranışlara, onur kırıcı tutumlara sahip ki... Yazar iç dünyalarını çok iyi yansıtmış. Ellenore'a bir yandan hak veriyorsun ama öte yandan neden bu oğlanla devam ettiğini anlayamıyorsun. "Yeter Adolphe... yeter artık, kararını ver!" diye çığlık artıracak bir iç dünyaya sahip baş karakter erkeğimiz sinirlerinizi zorlayacak. Kitabın dili o kadar akıcı, işleyiş o derece kaliteliydi, elinizden bırakamıyorsunuz da. Sanırım bu noktada biz de Adolphe ni kararsızlığını yaşıyoruz. Hem sıkılmışız artık bırakmak istiyoruz, sinirlerimiz bozulmuş durumda ama son da veremiyoruz okumaya. Adolphe de gençliğin verdiği anlık bir tutkuyla içine düştüğü bu aşktan kurtulmak için iç dünyasında bir çatışma içinde. Önerir miyim, bilemiyorum... Okumaya değer mi; sanırım okurda oluşturduğu bu güçlü hislerle kesinlikle. Duygu durumunuzda çökmelere sebep olacak mı; muhtemelen... Aşkın psikolojik incelemesi dense bu kitabı gönül rahatlığıyla örnek gösteririm. Okuyanlar ve okuyacaklara bir sorum var. Adolphe gerçekten hiç aşk duygusunu hissetti mi Ellenore için? ...heyecan, acıma, mecburiyet...
Psikoloji

Benjamin ConstantYazar · 2 kitap
Fransız göçmen bir ailenin çocuğu olan Constant ,birçok özel öğretmenden ders almış ayrıca University of Erlangen, Bavaria, ve University of Edinburgh, da eğitim almıştır. Çeşitli aralıklarla Fransa, İsviçre, Almanya ve İngiltere'de yaşamını sürdürmüştür. 1764'de Anne Louise Germaine de Staël'le evlenmiştir. 1815-30 yılları arasında Fransa da hem politik düşüncenin liderliğini yapış hem de dönemin politikasında fiili olarak bulunmuştur. Bu donemde; önce Danıştay üyesi olarak atanmış daha sonraları Fransız ulusal meclisinin kurulmasını sağlamıştır. Constant dönemin Bağımsızlar adiyle bilinen sol-liberal gurupların liderliğini yapmıştır. Klasik liberal anlayış ile Modern liberal anlayış arasında bir ayrım yapmıştır. Ona göre, klasik Liberalizm katılımcıdır, halkın siyasi kararlara katilimi direkt olarak mümkün olmaktadır. Kararlara katilim direk olduğundan halkın siyasete ayırdığı zaman, emek ve enerji sarfiyatı çok olmuştur. Bu durum toplumsal katmanların olması hasebiyle mümkün oluyordu. Üst sınıf olan elitin zamanı siyasete giderken maddi ihtiyaçlarının karşılanması için köle insanlar çalışmak durumundaydı. Klasik toplumların sayıca küçüklüğü de direk katilimi mümkün kılmaktaydı. Modern toplumsal yapının klasik olandan farklı olması liberal kavramın anlamını da değiştirmektedir.Modern Liberalizm bireyin özgürlüğüne ve kanunların yaptırım gücüne dayanmaktadır. Modern toplumsal yapı içindeki bireylerin direkt olarak siyasi surece katılmaları imkansızdır. Çünkü hem sayı olarak bu mümkün değildi hem de bireylerin uzmanlık alanları buna izin vermemektedir.