Ahlaksız

André Gide

Ahlaksız
2023 4. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2023 00:20
16 yaşımda, babaanemlerin yatak odasında, o güzel köy manzarasının karşısında tuhaf bir ruh haliyle okuduğum kitaptır kendisi. çok garip, o zamanları düşündüğümde sanki geçmişte yaşamamışımda, bir düş görmüşüm gibi hissediyorum. böyle hissetmemde tam o zaman diliminde bu kitabı okumamın etkisi büyük. konusuna gelecek olursak, genç ve zengin olan arkeolog michel’in, karısı marceline ile balayını geçirmek için gittiği tunus’ta vereme yakalanmasıyla başlayan ve hastalığının iyileşme süreci boyunca devam eden yaşama ilişkin bir kimlik arayışı: ahlakla cinsellik, duygularla mantık arasındaki sürekli çatışma hali. kısaca geleneksel toplum düzenine ve ahlak anlayışına karşı çıkan bir adamın kendi ‘özgürlük’ öğretisine ulaşmak için yaptıkları ve bu süreçte yaşadığı içsel çatışmalar kitapta derin bir şekilde betimlenmiş. -bazen bu betimlemeleri okurken sıkıldığımı itiraf etmeliyim- önyargılarını, tüm mal varlığını, her türlü adanmışlığını ve geçmişte kabul ettiği tüm o ahlaksal normları bırakarak, yeni bir hayata başlamak ister michel. içindeki bu yeni enerjinin kendisini özgür kılacağına inanır. fakat kitapta da ifade edildiği gibi: “özgürleşmeyi bilmek hiçbir şey değil, güç olan özgür olmayı bilmektir.” ve özgür olmak zordur… özellikle okuduğum zamandaki hissettirdiği duygular ve beni sorgulamaya iten bir kitap olmasından ötürü sevdiğim ve hayatımda yer edinmeyi başarmış bir eser. belki sizde de benzer duyguları uyandırabilir, şans vermenizi tavsiye ederim :) son olarak; "Ben, önceki katı ve sınırlayıcı ahlâkıma uygun düşen zayıf ve çalışkan insan değildim artık. İyileşme sürecinden başka bir şey vardı burada; yaşamın artması, coşmasıydı; düşüncelerime dokunmak, teker teker dokunmak, her şeyin içine işlemek, varlığımın en uzak, nazik ve gizli liflerini heyecanlandırıp
2019 1. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2019 15:06
Beni korkutan, itiraf ederim, epey genç oluşum. Bazen, gerçek yaşamım henüz başlamamış gibi geliyor bana. Şimdi beni buradan söküp alınız ve bana var olma nedenleri veriniz.
#1001kitap~~~
2020 340. kitabı
Nobel ödüllü Fransız yazar ve düşünür André Gide, yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün bireyin içtenliği ve kendini tanıması olduğunu vurgulamıştır. Ahlaksız, André Gide'in bu görüşünü en net biçimde dile getirdiği romanlarından 1i sayılmaktadır. Geleneksel ahlak anlayışının karşısında 1eyin özgürlüğünü savunanlara açık destek veren yazar, bu kitabında, kendi evliliğinden yola çıkarak insan ilişkilerindeki sorunlara çözüm getirme çabalarını dile getirmiş... Ahlaksız kitabı , balayını geçirmek üzere karısıyla birlikte Tunus'a giden Michel'in vereme yakalanmasıyla başlayan, onun iyileşmesi ve daha sonra karısının hastalanmasıyla devam eden 1 yüzleşme, arayış serüveni ve sürekli 1arada kalmışlığın hikayesi... Kendi benliği ve iç güdülerini keşfeden ve toplumsal düzenin dayattığı kavramlardan sıyrılıp olabildiğince özgürleşmeye çalışan, bunu yaparken de kendisiyle çatışan 1 erkeğin öyküsüdür, Ahlaksız... Bu kitap "Ayrı Yol" başlığıyla başka yayinevlerinden de basılmıştır. Okurken aklıma yer yer Thomas Mann'in Venedik'te Ölüm kitabı da gelmiştir... Kendi iç çatışmalarını etkileyici 1şekilde anlatan yazarın bu kitabini da çok severek okudum, tavsiyemdir... "Ahlaksız" ölmeden önce okunması gereken #1001kitap arasındadır...
2025 32. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2025 10:38
Ahlaksız, Michel’in kendini bulma hikayesi olarak başlar. Bu süreçte Michel,ahlak anlayışı ve bireysel özgürlük kavramlarında sorgulamalar yaşarken kitabın sonunca bencil bir karakter olarak karşımıza çıkar. Gide kitabında okuru çok sade bir akışla özgürlük mü bencillik sorusunu düşündürmeye itmiş.
André Gide Ahlaksız
2021 1. kitabı
Romanın kapak ve giriş yazısından De Sade' nin romanları gibi olacağını düşündüm. Fakat Roman 40li yaşlarındaki bir adamin ölümcül bir hastalıktan kurtulduktan sonra hayata bakış açısını anlatıyor. Romanın adına uygun olan tek şey adamın erkek çocuklara meyilli olmasi ve bu da üstü kapalı bir şekilde anlatılmış. Bu kitabı tavsiye edermiyim? Bana pek bir katkısı olmadı.
İnceleme
AhlaksızAndré Gide · İmge Kitapevi · 20031,050 okunma
Kavurucu İklimin Altında İçsel Arayış.
2023 27. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2023 22:23
Gidé orijinalinde "L'Immoraliste" olarak adlandırdığı bu kitabında, ahlaki belirsizlikleri ve insan psikolojisinin karmaşık işleyişini ele alır. Kuzey Afrika'nın sıcak ve güneşli manzaralarının arka planında geçen bu eser, iklimsel unsurları, içsel çalkantılarının metaforları olarak ustaca kullanır. Eserde Gide bizi Michel adlı bir karakterle tanıştırır, kendini keşfe çıkan bir adamdır Michel. Kuzey Afrika'nın egzotik ve acımasız doğasını keşfederken, iklim kendiliğinden bir karakter gibi ortaya çıkar, Michel'in iç dünyasındaki çalkantıları yansıtır. Sıcak güneş ve verimsiz çöl manzaraları, Michel'in kendisi ve çevresindeki dünya hakkında farkındalık kazandığı acı gerçekleri sembolize eder. Çölün sıcaklığı ve boğucu atmosferi, Michel'in ahlaki ikilemini vurgular, yeni bulduğu arzuları ile bir zamanlar toplumun kabul ettiği normlar arasındaki keskin çelişkiyi ön plana çıkarır. Gide'ın iklimi bir metafor olarak ustaca kullanması, okuyucuyu Michel'in yaşamında içsel ve dışsal etkenlerin etkisi hakkında derin bir şekilde düşünmeye sevk eder. Gide'ın anlatısı bağlamında, İbn Haldun'un İklim Teorisi'nin de izlerine rastlamak mümkündür. İbn Haldun, ortaçağ Arap tarihçisi ve filozofu olarak, iklim koşullarının insan toplumlarının ve bireylerin gelişimine derin etkileri olduğunu ileri sürmüştür. Gide'ın anlatısında da, Kuzey Afrika'nın sert iklimi, Michel'in dönüşümünü etkiliyor gibi görünür. Sıcak güneş ve verimsiz çöl, Michel'in ahlaki değerlerini ve toplumsal normları sorgulamasına yol açar. Bu iklim kaynaklı içsel sorgulama, insan değerlerinin kırılganlığını ve ahlaki belirsizliği vurgulayan güçlü bir edebi araç olarak hizmet eder. Öte yandan Ahlaksız, sadece içsel çatışmaların değil aynı zamanda insanın özgürlüğü üzerine bir düşünce deneyinin de öyküsüdür. Michel'in
·144 syf.·
2020 346. kitabı
Andre Gide (1869-1951), otobiyografik eserini 1902 yılında yayımlamış. Yazar 1947 yılında Nobel Edebiyat Ödülüne layık görülmüş. L'Immoralist'de (Ayrı Yol olarak da çevrilmiş), yoğun, abartılı bir eğitim ile geçen çocukluğunun ardından, zengin sayılabilecek çiftlik gelirlerine sahip Michel'in yozlaşma süreci samimi bir dille anlatılmış. Kahramanın bu doğallığından farklı olarak 'yozlaştırılmış' Fransız Arap sömürge ülkelerindeki fakir çocuk adlarının 'ahlaksızca' anıldığı bir eser. "Şimdi beni buradan söküp alınız ve bana var olma nedenleri veriniz. Kendi başıma bulamıyorum bunları. Kurtuldum belki; fakat bunun ne önemi var? Bu işsiz güçsüz özgürlükten rahatsız oluyorum."
2018 58. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2018 18:35
Modernizm düşüncesinin etkileriyle birlikte gelenekselleşmiş, üstü kapatılmış, gerçek şekli gizlenmiş birtakım gerçekler ortaya çıkarılmıştır. Modernizm hareketleri Rönesans’la başlamış ve Ortaçağ’ın din merkezli düşüncesine ve bu düşüncenin etkilerine isyan etme, karşı koyma şeklinde kendini göstermiştir.
2019 78. kitabı
Ahlaki bir iç çatışmayı veyahut dışa vurumu çok da güçlü hissettirmeyen bir hikaye. Karakterin ne yaşadığını veya onda ne değişiklik olduğunu, burada “ahlaksız” olanın ne olduğunu biraz da okuyucunun düşünüp bulması gerek denebilir.
Puan vermedi·152 syf.·
2025 171. kitabı
Ahlaksız, insanım özgürlük arayışı ile bencilliği arasındaki ince çizgiyi sorgulayan kısa ama derin bir roman..Okuru rahatsız etse bile düşündürmeyi başararak kalıcı bir etki bırakıyor....
Duygu ve Düşünce
AhlaksızAndré Gide · Dorlion Yayınları · 20221,050 okunma

André GideYazar · 40 kitap
André Paul Guillaume Gide (22 Kasım 1869 Paris - 19 Şubat 1951 Paris) Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Gide, 22 Kasım 1869 tarihinde Paris, Fransa`da dünyaya geldi. Babası Protestan ve köylü kökenli, annesi Katolikti. 8 yaşında Paris'te Alsace Okulu'na gönderildi. Sık sık hastalandığı için öğrenimi kesintiye uğradı. Gide henüz 11 yaşındayken (1880) Paris Üniversitesi`nde hukuk profesörü olan babasını kaybetti. Ailedeki kadınların etkisi ve annesinin katı otoritesi altında büyüdü. 1889'da okuldan mezun oldu. Yaşamını yazarak geçirmeye karar verdi.Yazı hayatına 1891’de 21 yaşındayken yayımladığı André Walter'in Günlükleri(Les Cahiers d'André Walter) ve Narsis Üstüne İnceleme ile başladı. Ama ikisi de başarısız bulundu. 1893'te Kuzey Afrika gezisine çıktı. Arap dünyasının tümüyle farklı değerleriyle tanıştı. Fransa'ya döndüğünde oradaki katı Victorya dönemi yaşantısının olumsuzluklarından rahatsız oldu. 1894'te tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Burada Oscar Wilde ve Lord Alfred Douglas'la tanıştı. Onların yüreklendirmesiyle baskı altında tuttuğu eşcinselliğini kabul etti. Annesi hastalanınca Fransa'ya döndü. 1895'te kuzeniyle evlendi. 1896`da Normandiya`da bir komüne belediye başkanı oldu. 1908`de bazı seçkin yazarlarla birlikte Nouvelle Revue Française adında bir edebiyat dergisi kurdu. 1916`da 16 yaşındaki Marc Allégret ile sevgili oldu. Marc Allegret ile eşcinsel ilişkisi ailesinde huzursuzluk yarattı. Eşi Gide'nin kendisine yazdığı mektupları yok etti. I. Dünya Savaşı yıllarında Kızılhaç ile gönüllü insani kuruluşlarda çalıştı. 1923'te ilk feministlerden ünlü Elizabeth van Byyselberghe ile olan yasak ilişkisinden tek çocuğu kızı Catherine doğdu. 1924 yılında Corydon adlı homoseksüelliği savunan bir kitap yayımladı, fakat eser ilk etapta kınandı. 1925'te Fransız Ekvator Afrikası'na gitti. Burada gördüklerinden de etkilendi. Dönüşünde sömürgeciliği eleştiren yazılar yazdı. 1925 yılında yayımladığı Kalpazanlar Gide`nin en önemli eserlerinden biri olarak görülür. 1926`da otobiyografik eser olan "Si le grain ne meurt"u yayımladı. Komünizme ilgi duydu. 1936'da büyük umutlarla gittiği Sovyetler Birliği'nden hayal kırıklığı ile döndü. 1938'de eşini kaybetti. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra 1942'de tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Savaşın sonuna kadar burada yaşadı. 1947'de Oxford Üniversitesi'nden "Edebiyat Doktoru" unvanı aldı. Aynı yıl Kasım ayında da Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. 19 Şubat 1951'de yaşamını yitirdi. Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savundu. Edebi, siyasal ve toplumsal sorunlara karşı hoşgörülü bir tutum benimsedi. Genel ahlak anlayışının karşısında bireysel özgürlüklerin savunucusu oldu. Ama aynı zamanda 19'uncu Yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli hümanist ve ahlakçı yazarı olarak tanındı. Düşüncelerindeki bütünlük ve soyluluk, üslubundaki arılık ve uyumla Fransız edebiyatının saygın isimleri arasında yer aldı. Katolik kilisesi André Gide'in eserlerini 1952 yılında Yasak kitaplar listesi'ne koymuştur.