Dar Kapı

André Gide
Çevirmen:
Buket Yılmaz
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Aşk ile tasavvuf yolculuğu...
10/10
·160 syf.··
2022 11. kitabı
Merak ettiğim ve uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı, oldukça kısa ve akıcı yazılmış. Anlatılan aşk hikayesi fiziki bir aşktan ziyade bir metafor olarak "ilahi.." bir aşka yönelerek orda ölümsüzlüğü yakalaması ve ayrıca sürekli vurgu yapılan "dar kapı.." tanımlaması yönüyle sanki bizim geleneğimizde ki "vahdet-i vücud.." ve "tasavvuf.." düşüncelerini anımsattı. Dünyada yaşanması hele günümüzde böylesi aşkların olabilmesi ihtimali epey uzak gibi görünse de okuması keyifli bir kitap tavsiye ederim.
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Tanrı olmayan hiçbir şey bekleyişimin yerini dolduramaz
Puan vermedi·160 syf.··
2023 121. kitabı
·
16 saatte okudu
·
Okunma: 18 Ekim 2023 12:30
Spoiler içerir… 1947 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan Fransız yazar Andre Gide’nin, eleştirmenler tarafından en yaratıcı bulunan kitabıymış; Dar Kapı. Yazar en önemli edebiyat ödülünü almış fakat kitapları ülkemizde pek rağbet görmemiş. En azından 1000K’yı baz alırsak kitapları fazla okunmamış. Yazarın hayatını okuduğumda bu kitaptaki Jerome karakterini yaratırken kendinden esinlendiği fark ettim. Metin Yeşilçam vari bir senaryoyla ilerlerken sonradan çok farklı bir yere bağlanıyor. Kitap ağırlıklı olarak daha çocukken, kendisinden iki yaş büyük, dayısının kızı Alissa’ya aşık olan, Jerome’un aşkından bahsediyor. Alissa her ne kadar Jerome’u sevse de mantığını kullanıp başta aradaki yaş farkını bahane ederek, sonra da kız kardeşi Juliet’in, Jerome’a aşık olduğunu anlayınca bu aşktan vazgeçer. Aslında Alissa beşeri aşktan feragat ederek ilahi aşkı ve erdem yolunu seçmiştir. Jerome’un her zorluğa rağmen bu aşktan vazgeçmemesi üzerine Alissa, “Tanrı ile onun arasında benden başka engel yok. Jerome ona erişmekte benim yüzümden gecikiyor, beni üstün tutuyor. Ben onu erdem yolunda durduran engel oluyorum.” diye düşünerek kesin olarak Jerome’dan ve onun aşkından vazgeçer. Alissa ölmeden kısa süre önce, “Aşkımızı aldığımız dinsel eğilim yitirdi. Kutsal yücelik adına hayatımızı kaybettik.” diyerek, seçtiği ilahi yolun, yaşayabilecekken yaşayamadıklarına mal olduğunu hatıra defterine yazar. “Aşkla erdemi birbirinden ayırmayan ruh, kim bilir ne kadar mutludur.”
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Beni her şeyden yoksun bırakan kıskanç Tanrım, kalbimi de al benden.
10/10
·160 syf.·
2022 66. kitabı
"Evlenmek için ne bekliyorsun?" "Bazı şeyleri unutabilmeyi." Kızardığını gördüm. "Yakında unutacağını umuyor musun?" "Asla unutmamayı umuyorum." . Arka Kapak.. Hayatın biricik anlamı olacak kadar derin bir aşkın trajediye dönüştüğü Dar Kapı’da sorgulanan, erdeme giden yolun zorluğudur. Jerome bütün erdemlerini aşkıyla ayakta tutarken, Alissa gerçek erdemin her şeyden arınmış olması gerektiğine inanır. Fedakârlık nedir, insan aşk için nelerden vazgeçer? Peki ya ilahi aşk?.. Saflık için, Tanrı’ya tertemiz geri dönmek için, erdem olarak kabul edilen değerleri korumak için insan hayatını verebilir mi? Dar Kapı, tercihlerini zor olandan yana kullananların yaşadığı ruhsal fırtınalarını gözler önüne sererken, Nobel Edebiyat Ödüllü André Gide, çarpıcı üslubuyla okuru derinden etkiliyor. Çok keyifli alarak okudum. Tavsiye ederim. Yazarla tanışmak için ideal bir eser.. İyi okumalar dilerim.
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Psikolog gözünden bir inceleme
9/10
·160 syf.··
Beğendi
·
2026 18. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 13 Mart 2026 09:43
Öncelikle kitabın konusu ile başlayalım Kitap aşk, fedakârlık, dini ahlak ve içsel çatışma temaları etrafında döner. Jerome adlı bir genç ile kuzeni Alissa arasındaki derin ama trajik aşkı
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
7/10
·160 syf.··
2025 58. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 31 Temmuz 2025 00:00
Bu kitap, yazardan okuduğum ikinci kitaptı. Bu kitabı da diğer kitap gibi pek içine çekmedi beni. Konusu üzücü ve sıkıcıydı. İki kişi bir aşkı nasıl heba edebilir onu okudum. Alissa' nın aşkı dışında her şeye ve herkese fedakarlık yapması beni sinir etti. Keşke güzel bitseydi.
1000Kitap
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
8/10
·160 syf.··
2022 171. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 25 Aralık 2022 20:41
* Dar Kapı * #andregide Yorumum :Birbirini seven Jerome ve Alissa’nın hikayesi.Alissa’nın ilahi aşka yönelmesi ile jerome dünyevi aşkın acıları ile başbaşa kalıyor.Yazar ile tanışma kitabım oldu ve gerçekten keyifle ve kısa bir sürede okudum.Aşk,hasret,din ve romantizm. Dünyanın hangi muzaffer büyüsü Taşıyor beni bugün Tanrı’ya? Vay haline insanın başkaları Sayesinde ayakta duruyorsa!
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Puan vermedi·160 syf.·
2021 1. kitabı
Kitap henüz bitmedi. Güzel tasvirlerle devam ediyor. Ancak ben de kenarlara bol bol soru not ediyorum. Bu soruları bir araya getirmek istiyorum. -Erdemi aşkla ayakta tutmak mı gerekir, erdemi her şeyden arındırmak mı gerekir? -Bazen sadece kolaya kaçtığın için susarsın ama adına erdem dersin değil mi? -Aşk insana edilgenlik mi dayatır? -Her adımını sevdiğin kişi için atmak, yani gündelik hayatının tamamen ona dönüşmesi ve bu hâli ondan saklamak erdem midir? -Tanrıya tek başımıza mı ulaşmak zorundayız? -Kendimin ya da bir başkasının sözlerinde ruh olup olmadığını nasıl anlayabiliyorum ki? -Anne ölümünü bile içerisinde bulunduğun sevda ile bağdaştırmak skandal mı olağan mı? -Mutluluk ürkütür mü? (Uçsuz bucaksız mutluluk.) -Seven bilmeyi mi bildirmeyi mi, anlamayı mı anlatmayı mı daha çok ister acaba?
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Puan vermedi·160 syf.··
Beğendi
·
2020 24. kitabı
·
4 günde okudu
·
Okunma: 19 Temmuz 2020 17:23
Ah öyle naif bir eserdi ki, nasıl anlatsam bilmiyorum ! Tam anlamıyla bir edebi eserdi diyebilirim. Goethe'den, Baudelaire'den, Racibe'den, Shakespeare'den ve nice şair ve şairlerden alıntılar,
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
10/10
·160 syf.··
2019 560. kitabı
Geniş caddelerden geçtim. Ara sokaklarda yürüyorum. İki elimi açtığımda ellerim neredeyse duvarlara değecek. Andre Gide’nin Dar kapı’sını çalıyorum. Kapıyı Alissa ve Jarome açıyor. Onlarınkisi aşk
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma
Puan vermedi·160 syf.··
2017 161. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 08 Aralık 2017 02:08
"Allah affetsin!" Kitabın sonunda dediğim cümle. Alissa adlı ana karakterimizin yaptıkları-yapmadıkları, söyledikleri-söylemedikleri, düşündükleri-düşünmedikleri vb. hissiyatları hariç her şeyiyle birlikte insanı çok garip sinir krizlerine sokuyor. Neyse, çok uzatmak istemiyorum. Ama kitabı okuduktan sonra inançlarımızın insan psikolojisindeki etkisini daha arı bir şekilde görebilirsiniz ya da sinirlenip göremeyedebilirsiniz. Bilmiyorum. Bu kitap hakkında bildiğim bir şey varsa eğer o da; insanın kendisi en zor zanaat.
Edebiyat
Dar KapıAndré Gide · Timaş Yayınları · 20214,512 okunma

Yazar Hakkında

André GideYazar · 40 kitap
André Paul Guillaume Gide (22 Kasım 1869 Paris - 19 Şubat 1951 Paris) Fransız yazar. 1947 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi. Gide, 22 Kasım 1869 tarihinde Paris, Fransa`da dünyaya geldi. Babası Protestan ve köylü kökenli, annesi Katolikti. 8 yaşında Paris'te Alsace Okulu'na gönderildi. Sık sık hastalandığı için öğrenimi kesintiye uğradı. Gide henüz 11 yaşındayken (1880) Paris Üniversitesi`nde hukuk profesörü olan babasını kaybetti. Ailedeki kadınların etkisi ve annesinin katı otoritesi altında büyüdü. 1889'da okuldan mezun oldu. Yaşamını yazarak geçirmeye karar verdi.Yazı hayatına 1891’de 21 yaşındayken yayımladığı André Walter'in Günlükleri(Les Cahiers d'André Walter) ve Narsis Üstüne İnceleme ile başladı. Ama ikisi de başarısız bulundu. 1893'te Kuzey Afrika gezisine çıktı. Arap dünyasının tümüyle farklı değerleriyle tanıştı. Fransa'ya döndüğünde oradaki katı Victorya dönemi yaşantısının olumsuzluklarından rahatsız oldu. 1894'te tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Burada Oscar Wilde ve Lord Alfred Douglas'la tanıştı. Onların yüreklendirmesiyle baskı altında tuttuğu eşcinselliğini kabul etti. Annesi hastalanınca Fransa'ya döndü. 1895'te kuzeniyle evlendi. 1896`da Normandiya`da bir komüne belediye başkanı oldu. 1908`de bazı seçkin yazarlarla birlikte Nouvelle Revue Française adında bir edebiyat dergisi kurdu. 1916`da 16 yaşındaki Marc Allégret ile sevgili oldu. Marc Allegret ile eşcinsel ilişkisi ailesinde huzursuzluk yarattı. Eşi Gide'nin kendisine yazdığı mektupları yok etti. I. Dünya Savaşı yıllarında Kızılhaç ile gönüllü insani kuruluşlarda çalıştı. 1923'te ilk feministlerden ünlü Elizabeth van Byyselberghe ile olan yasak ilişkisinden tek çocuğu kızı Catherine doğdu. 1924 yılında Corydon adlı homoseksüelliği savunan bir kitap yayımladı, fakat eser ilk etapta kınandı. 1925'te Fransız Ekvator Afrikası'na gitti. Burada gördüklerinden de etkilendi. Dönüşünde sömürgeciliği eleştiren yazılar yazdı. 1925 yılında yayımladığı Kalpazanlar Gide`nin en önemli eserlerinden biri olarak görülür. 1926`da otobiyografik eser olan "Si le grain ne meurt"u yayımladı. Komünizme ilgi duydu. 1936'da büyük umutlarla gittiği Sovyetler Birliği'nden hayal kırıklığı ile döndü. 1938'de eşini kaybetti. II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra 1942'de tekrar Kuzey Afrika'ya gitti. Savaşın sonuna kadar burada yaşadı. 1947'de Oxford Üniversitesi'nden "Edebiyat Doktoru" unvanı aldı. Aynı yıl Kasım ayında da Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. 19 Şubat 1951'de yaşamını yitirdi. Yaşamı boyunca toplumsal ve bireysel ahlakın en önemli ölçütünün, bireyin içtenliği ve kendisini tanıması olduğunu savundu. Edebi, siyasal ve toplumsal sorunlara karşı hoşgörülü bir tutum benimsedi. Genel ahlak anlayışının karşısında bireysel özgürlüklerin savunucusu oldu. Ama aynı zamanda 19'uncu Yüzyıl Fransız edebiyatının en önemli hümanist ve ahlakçı yazarı olarak tanındı. Düşüncelerindeki bütünlük ve soyluluk, üslubundaki arılık ve uyumla Fransız edebiyatının saygın isimleri arasında yer aldı. Katolik kilisesi André Gide'in eserlerini 1952 yılında Yasak kitaplar listesi'ne koymuştur.