As You Like İt

William Shakespeare

2023 92. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2023 14:04
Kadın erkek ilişkilerinde değişmeyen ilişkilerini/iletişimlerini evrensel bir dil ve üslupla işleyen Shakespeare, bu eserini de keyifli okutturdu. Okurken içinizi ısıtıcak eğlenceli bir dille okuma zevkini duyacaksınız. Galiba "aşk" temasıyla öne çıkan bir eser değil ama bence Antonius ve Kleopatra'dan çok daha güzel bir aşk hikayesi. Birazcık bizim Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat'ın aşk hikayesini de andırıyor. O eseri de zaten çok sevmiştim. Shakespeare'den okuduklarım arasında 10 üzerinden 10 verdiğim bir eser. Keyifle okuyun:))
Size Nasıl GeliyorsaWilliam Shakespeare · Remzi Kitabevi · 19962,332 okunma
Nasıl Hoşunuza Giderse - W. SHAKESPEARE /Ruhum öyle yorgun ki!
2023 4. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 17:43
William Shakespeare'den o kadar çok bahsettim ki şu incelemeye adını yazsam dahi yeterli olurdu diye düşünüyorum. Külliyatını okumak için çıktığım yolda yazardan okuduğum 11. kitap oldu #k:32362. Oyunun konusu Lodge'un Rosalynd adlı romanından alınmış. Eserin "Oyun Üzerine" bölümünde bu durum, aradaki farklar, Shakespeare usta dokunuşu incelikle ele alınmış. Konu aşk ama öyle yapış yapış bir aşk değil, yeri geliyor güldüren diyaloglar ile karşı karşıya geliyor yeri geliyor insan zekasının üstesinden gelemeyeceği şey olmadığını düşünüyorsunuz. "Doğruymuş," dedi, "düşenin dostu olmuyormuş." (s. 29) Öyle değil mi sahiden? Ne derler: Hayalde gör düşte gör, hele bir de düş de gör... Düşmeden bu konuya çok farklı bakıyoruz sanırım. Çok güzel insanlar biriktiriyormuşuz gibi geliyor, sonra bir bakıyoruz kimse kalmamış etrafımızda... Beklediğimden farklı bitti kitap. Öyle farklı sonlarla biten Shakespeare kitapları gördüm ki sürekli her an bir şeyler olacak, bütün planlar bozulacak gibi geldi. Neden bilmem, pek duymadığımız bir kitap... O kadar muhteşem kitaplar yazınca yeterince iyi olanlar biraz gölgede kalıyor sanırım... Beni üzen değil, düşündüren, güldüren, ironileriyle hayran bırakan bir eser oldu. "Ruhum öyle yorgun ki!" (s. 33) Ah, hangimizin değil ki? Öyle bir çağa denk geldik ki bedenler değil ruhlar yorulan... Bütün sıkıntılar ruhumuza yüklü, yaşamaya çalışıyoruz. Ne diyordu Nazan Bekiroğlu: "Ruhum hayattan tiksindi." Bu tiksinti bizi yoruyor, yıpratıyor. Bir Romeo ve Juliet Bir Hamlet Bir Macbeth Bir Othello değil benim için ama oldukça keyif aldığımı söyleyebilirim. Kısa, bir çırpıda bitebilecek bir eser. Okunsun, okutulsun... Eserden etkilendiğim bir alıntıyla incelememe son vermek isterim: "Saatten saate çürüyor çürüyoruz, Bu hikâye de böyle sürüp gidiyor işte." (s. 42) Günden
Tiyatro
Nasıl Hoşunuza GiderseWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20132,332 okunma
2023 48. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2023 12:50
Bütün dünya bir sahnedir ve kadın, erkek ancak birer oyuncu. Her insan kısa ömrü içinde çeşitli roller oynar. Okudukça keyif aldığım bir eserdi mutlaka okunması gereken eserlerden bir tanesidir. İyi okumalar...
2025 9. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2025 21:43
Veee evet yine Shakespeare....nedense hayran olduğumu arada dile getiriyorum...onu okurken farklı dünyalara giriyorum... Kadın görmüyorum...hayat görüyorum...siir....kitap...huzur... nefes... güneş... yıldız...kendi içimde yaşıyorum hayatı insanların yanında ama onlardan tamamen uzak... İnsan görmüyorum ki ... kendi zihnimde yarattıklarım dışında... zihnimi seviyorum... oradakileri seviyorum... orası sımsıcak, çok güzel... Yine kitabı anlatmayı unuttum galiba...zaten anlatmıyordum ki...normalde yani...hisler duygular varken kitabı neden ezber ettireyim...neyse .. .......Herkese Keyifli Okumalar Diliyorum....
Beğendiğiniz GibiWilliam Shakespeare · Kapra Yayıncılık · 20242,332 okunma
2024 16. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2024 20:41
2024 Okuma Listesi 16. Hafta - 16. Kitap 2024’ün 17. Kitabı William Shakespeare’in Özdemir Nutku çevirisiyle Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanmış Romeo ve Juliet adlı pastoral komedya eseriydi. Elimdeki Aralık 2021 baskısı. Eser Ocak 1996’da Remzi Kitabevi tarafından Bülent Bozkurt çevirisiyle Size Nasıl Geliyorsan adı altında basılmış. Onun ancak PDF’sini bulabildim. Nasıl Hoşunuza Giderse, Size Nasıl Geliyorsa ya da orijinal adıyla As You Like It, konusunu Thomas Lodge’un Rosalynd adlı romanından almış. Shakespeare onu kendi tarzında geliştirip zenginleştirmiş. Ama maalesef diğer eserlerinin yanında biraz sönük kalmış. Kitap iki ana hikâyeyle ilerler. Birinci hikâye Dük Frederick’in ağabeyinin makamını ele geçirip onu sürgüne göndermesiyle başlar. Ağabeyinin kızı Rosalind'in, kendi kızı Celia ile birlikte kalmasına izin verse de sonra onu da uzaklaştırmaya karar verir. Ama Celia da Rosalind’le birlikte evden ayrılır. Birlikte Rosalind’in babasını aramaya girişirler. İkinci hikâye babasının ölümünden sonra ondan kalan her şeye sahip olan Oliver’ın kardeşi Orlando'yu arka planda tutup her fırsatta önünü kesmesiyle gelişir. Orlando kendini kanıtlamak için Dük Frederick'in güreşçisi Charles'ı yener. Rosalind ve Orlando birbirlerine âşık olurlar. Orlando'nun babasını sevmeyen Dük Frederick Orlando’yu kovar. Arden ormanında Rosalind ve Orlando tekrar karşılaşırlar. Bu arada Oliver da Celia'ya âşık olur. Dük Frederick bütün mal varlığını ağabeyine bırakıp manastıra kapanır. Kitap herkesin nasıl hoşuna giderse öyle sonlanır. Ve en çok “Bütün dünya bir sahnedir; kadın, erkek bütün insanlar da oyuncular.” (s.46) repliğiyle tanınır.
2021 9. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2021 10:49
William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, pastoral komedisi Nasıl Hoşunuza Giderse'de bir aşk hikâyesi etrafında şekillenen olayları ustaca resmeder. Shakespeare oyunun konusunu Thomas Lodge'un Rosalynd adlı romanından almıştır. Yazar aşk, tutku, melankoli kadar coşku, neşe ve ironiyi de muazzam bir ahenkle aktaran zekice kotarılmış diyaloglarıyla ölümsüz bir eser yaratmıştır. "Bütün dünya bir sahnedir, kadın erkek bütün insanlar da oyuncular." tiradıyla da ünlü olan Nasıl Hoşunuza Giderse, Shakespeare oyunları arasında özel bir yere sahiptir. Özdemir Nutku (1931): Türk tiyatrosuna büyük katkıları olan eğitimci ve yönetmen Özdemir Nutku, eleştirmen, yazar ve çevirmen olarak da önemli yapıtlar ortaya koydu. Sahnelediği pek çok oyunun yanı sıra, araştırma, inceleme ve çevirileriyle de ödüller kazandı. Ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da sahneye koyduğu oyunlar, verdiği ders ve konferanslarla tanınmaktadır.
2019 13. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2019 11:04
Nasıl Hoşunuza Giderse yazarın başka bir kitaptan esinlenip yazdığı bir oyun. Her Shakespeare eseri gibi bu da çok güzeldi. Aşk her zamanki gibi başroldeydi. Abisini topraklarından kovan dük bir zaman sonra yeğenini de kovar ve kızı da onunla birlikte kaçar. Erkek kılığına giren Rosalind ve aşkı Orlando ile yaşadıkları anlatılır. Karakterlerin az olması da okurken size büyük kolaylık sağlıyor. Baş ağrıtan bir kitabın ardından okunabilecek, dinlendirici ve keyif verici bir klasik.
·124 syf.·
2025 233. kitabı
Beğendiğiniz Gibi William Shakespeare William Shakespeare’in Beğendiğiniz Gibi adlı eserini okuma fırsatı buldum. Shakespeare’den okuduğum sekizinci eser oldu. Aynı gün içinde bitirdiğim ikinci Shakespeare kitabı. Ne yazık ki önceki okuma deneyimlerimin aksine, bu eserden aldığım tat oldukça düşük oldu. Öncelikle, kitabın merkezindeki aşk örgüsü bana son derece tekdüze ve sıkıcı geldi. Olaylar ilerledikçe bir derinlik ya da farklılık beklerken, sıradan bir romantik eser havasından öteye geçmedi. Hatta, gerek Shakespeare’in diğer aşk temalı eserleri, gerekse genel olarak aşk kitapları arasında bu kadar basit ve yüzeysel kalması beni hayal kırıklığına uğrattı. Açık konuşmam gerekirse, asla bir Romeo ve Juliet olamayacağı çok açık. Metinde yer yer karşıma çıkan şiirsel anlatımlar da beni aynı şekilde yordu. Shakespeare’in poetik diline hayran olduğum anlar olmuştur, ama burada kullanılan şiirsel bölümler fazlasıyla ağır, hatta bence sıkıcıydı. Diyalogların uzayıp gitmesi de cabası… Bazı kısımlarda tek bir karakterin konuşması neredeyse bir sayfa boyunca sürüyor. Bu bölümleri okurken dikkatim dağıldı ve metne karşı ilgim ciddi biçimde azaldı. Yine de, tüm bu hayal kırıklığı arasında dikkatimi çeken, hoşuma giden tek bir alıntı oldu: “Hristiyan’a meydan okuyan Türk gibi meydan okuyor bana.” Şahsen bu cümlenin gücünü eserin en güzel kısmı olarak gördüm. Kitapla ilgili bir diğer şaşkınlığım ise 1000kitap platformunda aldığı puandı. 8.1/10 gibi yüksek bir ortalamaya sahip olduğunu görünce hayret ettim. Benim gözümde bu eser maksimum 3/10 edebilir. Kendi değerlendirmemde de 3/10 vererek noktaladım. Sonuç olarak, Shakespeare’den okuduğum diğer eserlerin yanına koyduğumda Beğendiğiniz Gibi, bana göre çok
Beğendiğiniz GibiWilliam Shakespeare · Kapra Yayıncılık · 20242,332 okunma
2021 135. kitabı
Okunma: 01 Aralık 2021 22:33
“Bütün dünya bir sahnedir, kadın erkek bütün insanlar da oyuncular.” Diyor kitabında William Shakespeare Nasıl Hoşunuza Giderse’de bir aşk hikâyesi etrafında şekillenen olayları konu edinmektedir. Aşk,tutku ve birçok duyguyu içinde barından eser bizlere büyük dersle vermektedir hayata dair. Okumaya değer çok güzel bir kitap. Okunması naçizane herkese tavsiyemdir. Değerli çevirisi için Özdemir Nutku ‘ ya teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, pastoral komedisi Nasıl Hoşunuza Giderse’de bir aşk hikâyesi etrafında şekillenen olayları ustaca resmeder. Shakespeare oyunun konusunu Thomas Lodge’un Rosalynd adlı romanından almıştır. Yazar aşk, tutku, melankoli kadar coşku, neşe ve ironiyi de muazzam bir ahenkle aktaran zekice kotarılmış diyaloglarıyla ölümsüz bir eser yaratmıştır. “Bütün dünya bir sahnedir, kadın erkek bütün insanlar da oyuncular.” tiradıyla da ünlü olan Nasıl Hoşunuza Giderse, Shakespeare oyunları arasında özel bir yere sahiptir.
2021 9. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2021 01:07
Öyle hoşuma gitti ki:)) Aşkı başrol tema olarak işleyen yazarın diyaloglarındaki şiirsel tat hoş ve etkileyiciydi. En çirkin olay bile öyle bir üslup ile anlatılıyor ki kusursuz diyebilirim. Nazik , kibar ve aşk dolu o konuşmalar beni çok etkiliyor açıkçası. Yani diyeceğim pek bir şey yok aslında dolu dolu bir aşk okumak istiyorsanız buyrun nasıl hoşunuza giderse :) Kitabın en sevdiğim sözünü de buraya iliştirmek istiyorum. “Bütün dünya bir sahnedir, Kadın, erkek bütün insanlar da oyuncular.”

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...