Bu kitaba nasıl inceleme yazılır bilemedim ama birşeyler yazmak istedim.. Kendime de not olması için.. Çünkü hiç alıntı paylaşamadım. Kitabın her cümlesini alıntılamazsam da eksik kalacak gibi hissettim. Bu işi Allah ömür ve izin verirse Ramazan'dan sonraya bıraktım. Bu vesileyle de kitabı tekrardan okumuş olacağım inşAllah.
Kitabın satışı, basımı yok, mecburen pdf den okumak gerekiyor. Pdf okuduğum ilk kitap oldu. İlk olma özelliği ile birlikte eksiklik de oldu. Ama hâlâ kitabı bulma, sayfalarına dokunma, kokusunu içime çekme, satırlarının altını çizme umudu taşıyorum. Belki de yapamam, kıyamam, kıymeti itibariyle..(Bu durumu aşmıştım ama neyse..)
Velhasıl kitabın konusu adından da anlaşıldığı üzere aşk(mecazi ve hakiki)! Aşkın muhtevası, aşkın intizarı, aşkın yolculuğu, aşkın hakikati, âşkın(âşığın) hâlleri.. Bununla birlikte yaratılış gayesi, eşyanın hakikati, insan olma, kul olma, erdemler, irşad, mürşit-mürid ilişkisi, tevekkül, tefekkür, sabır konuları da aşk'ın içinde işlenmiş. Burada Fuzuli'nin
"Aşk imiş her ne var âlemde,
İlim bir kıylü kâl imiş ancak!" sözü geliyor hemen akla. Herşey O, herşey O'nun içinde, herşey O'ndan.
Kitabın dilinde -yazılış tarihi sebebiyle- Osmanlıca ve tasavvufi kelimeler çoğunlukta, ama anlamı kelimenin yanında parantez açılarak verilmiş, zorlamıyor. Sadece kitabın basımından mı pdf ye aktarımından mı kaynaklı bilemediğim küçük harf hataları mevcut, okudukça göz alışıyor, beyin düzeltiyor. Kitabın yazılma hikayesi de -kitabın girişinde yer verilmiş- merak, hayranlık ve heyecan uyandırıyor.
Samiha Ayverdi'yi buradaki kitap alıntılarından tanıdım, okumak istiyordum. Bu kitabını ve ilk alıntısını görür görmez, hemen okuma isteği oluştu. İyi ki'lerime bir iyi ki daha katabildiğim için, nasib edene, nasib olana, vesile olanlara