Jane Austen
Tasarımcı:
Faruk Erşahin

2020 32. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2020 01:51
Kitap farklı yayınevlerince farklı isimler ile çevrilmiş ama doğru çevirisi "Gurur ve Önyargı". Zaten kitabın konusu düşünülünce bu başlığın kitaba daha uygun olduğu görülebilir: Önyargılı bir kız ve gurur abidesi bir erkeğin aşkı. Kitapta dönemin koşullarına, karakter tahlillerine detaylı bir şekilde yer verilmiş. O dönemde de yine kadınların ezildiğini, birçok haklarının verilmediğini görüyoruz. Mirastan pay alma hakkı yok bu yüzden birçok genç kız tek amaçları iyi bir evlilik olacak şekilde yetiştiriliyorlar. Ne yazık ki buradaki iyi evlilikten kasıt anlaşabileceği iyi bir hayat arkadaşından ziyade iyi bir geliri olan bir erkek. Bu durum maalesef bazı erkekler için de geçerli: Orta gelirli bazı erkekler de çeyizi fazla olan kızlarla evlenip rahat yaşama ulaşmanın peşindeler. Kadınlara dönersek, o dönemde iyi bir eğitim alma ihtimalleri pek yoktu. Yazarımız da babası papaz olduğu için o dönemdeki kadınlara nispeten daha iyi bir eğitim alabilmiştir. Ama yine de dönemin koşullarından nasibini almış. Kitaplarını diğer birçok kadın yazar gibi gerçek adıyla değil takma bir isimle yayımlamak zorunda kalmıştır. #SPOİLER# Olay örgüsüne kısaca değinirsek; mükemmel olduğuna inanan gururlu erkeğimiz kıza onu sevdiğini söyler ama kız ondan ve gururlu davranışlarından nefret etmektedir. Bu da onun değişmesi için dönüm noktası olur ve aşkı için gururundan vazgeçer kendini değiştirir. Bu değişime kayıtsız kalamayan kızımız da ona aşık olur, evlenirler. Ve mutlu son... #SPOİLER# Basit ve duygusuzca yaptığım kısa özetten bağımsız olarak kitap aşkı, fedakarlığı güzel bir şekilde işlemiş. Bu yüzden aşk sadece kitaplarda filmlerde güzel... Çünkü gerçek hayatta böylesi aşklara, özverilere pek rastlanmıyor... Kitap kesinlikle okunması gereken eserlerden. Keyifli okumalar :))
İlişkiler
Aşk ve GururJane Austen · Tutku Yayınevi · 201598bin okunma
kibir ve gururu dize getiren bir aşk
2019 1072. kitabı
Uzun zamandır okumayı arzuladığım bu kitapla ve yazarıyla ilgili ufak bir bilgi vererek başlamak istedim incelememe. Jane Austen, kitabı 21 yaşındayken yazmış ve bu kitabı yazdığı sıralarda sevgilisi olan kişiden ayrılmasına rağmen kitabı mutlu son ile bitirmiştir. Kitabın konusu, farklı sosyo ekonomik seviyelere ait iki insanın aşkını ve bu aşk doğmadan önce başlarından geçen olayları anlatmaktadır. Roman, aşkın her zaman diğer duygulardan üstün olduğunu, sosyo ekonomik durumun ya da toplumsal statünün aşkın önüne geçemeyeceğini anlatmaktadır.
2021 33. kitabı
Uzun süredir hem okumayı hemde filmini izlemeyi düşündüğüm bir kitap. Bir çok kişinin aksine bence okumaya değer bir eser.Eserde klâsik bir pembe dizi anlatıldığını kesinlikle düşünmüyorum.O dönemin koşulları ,kadının konumlandırıldıgı ve özdeşleştirildiği alanlar göz önüne alınırsa yazarımız ile gurur duyulabilir ve duyulmalı. Çünkü geçmişte kadınların bazı anlamlarda hatta bir çok alanda faaliyet göstermesi kendini ortaya çıkarması kesinlikle zor bir durumdu ve bir kadın yazarımız bunu başarmış.Takdire şayan bir başarı benim nezdimde. Kitaba gelicek olursak. Ne olursa olsun bir insan önyargılarının, sabit ve değişmez düşüncelerin esiri olmamalı .Kitabın isimden de anlaşılacağı üzere çıkarılabilicek en güzel anlam bu.Siz benim böyle söylediğime bakmayın sanırsam önyargılarından en son ve en zor kurulacak kişi benim Bende bir çok birey gibi çok önyargılı bir insanım uzun süre törpülemeye çalıştığım bir özelliğim.Bu yüzden de sürekli yanildiğim oluyor.bu konuda kendime biraz daha çeki düzen vermem gerektiğini hatırlattı bana.Sıradan bir aşk öyküsü görmedim. Önyargıların nelere sebebiyet verdiğini, verebileceğini bir insanın bu gününü dününü hata uzun vadede geleceğini ne denli etkileyebileceğini gösteriyor.Bunlarin yanı sıra geçmişte kadına yüklenen anlamları ,aile yapısını,para ,makam gibi durumlarada değinmiş olması güzel. Tabi bunlar her okura göre degisebilicek,her bakış açısında farklı anlamlar kazanabilicek göreceli düşünceler. İyi okumalar kitap avcıları.
Puan vermedi
Tüm zamanların en romantik kitabı diyebilirim Aşk ve Gurur için… Müthiş bir kurgusu olan kitapta, beş kızı olan bir anne, kızlarının evde kalma korkusuyla evlendirme telaşına girer. Ancak abartılı davranışları birçok yerde gülümsetiyor. Kitap ilk yazıldığı günden bu yana yıllara meydan okurcasına eskimeyen ve o günlerin koşullarını hatırlatan bir başyapıt. Aşkta gururun ve önyargının olmadığını ispat eden kitabımız mutlu sonla bitiyor..
2019 50. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2019 16:28
Jane Austen'in bu başyapıtını uzun zamandan beri okumak istiyordum. Aşkın en güzel aylarında okudum. Yaz ayları aşkın en güneşli olduğu aylardır. Gurur ve önyargı sahibi bir çift ve onların imkansız gibi görünen aşkı... Bir çift siyah gözlere aşık olan bir adam... Bir solukta okunacak bir aşk hikayesi. Okuduktan sonra ise bir an önce filmini izleme isteği... Zaten okurken hayal gücümle filmini çekmiştim. Her okuduğumuz hikayeyi, romanı zihnimizde canlandırdığımız gibi, bir de Aşk ve Gurur'u zihninizde canlandırın ve benim gibi keyfini çıkarın.
2023 8. kitabı
Güzel ,zeki ve bağımsız bir kadın ! Hayatında daha önce hiç bir kadını ciddiye almamış çapkın , tehlikeli ve asi bir erkek ! Jane Austen : Aşk Ve Gurur
2020 14. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 23:32
Bu kitapta iki insanın aşkını değil de birbirlerine olan nefretini, nasıl bunun aşka dönüştüğünü ve bunu kabullenme süreçlerini okuyoruz. Sonda kavuşmaları çok kısa anlatılmış hatta. Jane Austen'in upuzun devrik cümlelerini bir kaç kere okumak zorunda kalsam da keyifli, güzel ilerleyen, merak ettiren bir kitaptı. Bence toxic ilişki sahipleri ve platonikler mutlaka kendilerinden birkaç bir şey bulurlar.
En Nefret Ettiğiniz İnsan Hayatınız Olabilir
2018 8. kitabı
Kitabı yaklaşık 2 ayda bitirdim sınavlar, konunun yavaş ilerleyişi vb. nedenlerden ötürü. Kitabın başı ve ortası çok ağır ilerliyor. Sonlara doğru Mr.Darcy atağa kalkıp Elizabeth'in bulunduğu her mekanda onunla karşılaşmaya başlayınca olaylar hızlandı. Yorum yapacak çok bir şey bulamadım. Kadınların zengin olmadan evlenememesi çok ilginç geldi bana. Ayrıca önyargılı olmamayı öğrendim bu kitapta.
İlişkiler
2021 33. kitabı
Öncelikle kitabın orjinal isminin pride and prejudice iken dilimize neden aşk ve gurur olarak çevrildiğini anlamadığımı ifade etmeliyim. Kitap Charles Bingley'in bir malikane satın alarak Bennet Ailesine komşu olması ve sonrasında gelişen olayları konu alır. Bennet Ailesinin hayattaki tek amacı kızlarını zengin biriyle evlendirmektir. Kitabın kahramanı Elizabeth Bennet ve Fltzwlliam Darcy'dir. Bay Darcy gururlu, soğuk gorünse de şefkatli bir beyfendidir. Kitabın ana konusu da gurur ve önyargıları yenerek aşkın galip gelmesi ve birbirine önce uzak duran iki kişinin sonunda mutlu olmasi anlatılmaktadır. Bunun yanında kitabın sonunda Charles Bingley ile Bennetlerin diğer kızı Jane evlenmiştir. Mutlu sonla biten bir aşk hikayesini anlatsa da; kitabın çok derinlere inemediği ve ruhsal çözümlere çok yer verdiği için ben de biraz hayal kırıklığı yarattığını da ifade etmeliyim.
Dünya Klasikleri
2019 1. kitabı
Herkese tavsiye ederim. Tekrar tekrar okuduğum bir kitap. Tek kelimeyle mükemmel. Okunuşu oldukça rahat kesinlikle öneriyorum. Daha sonra filmini de izledim ama öncelikle kitabını okuyun.

Jane AustenYazar · 31 kitap
Jane Austen (16 Aralık 1775 - 18 Temmuz 1817) 19. yüzyılda yaşamış İngiliz roman yazarı. Steventon, Hampshire'da 1775'de doğan Jane Austen; 1783'te Oxford'da bir akrabası sayesinde okumuş; eğitimine Southampton'da devam etmiş; en sonunda da kadınlar için bir okul olan Reading, Berkshire'da Abbey okulunda okumuştur. Roman yazmaya 1789'da başlar, 1802'de kendi tanımıyla büyük ve garip biri tarafından (Mr. Wisley) evlenme teklifi alsa da kabul etmez. İkilinin yaşadığı ilişki Aşkın Kitabı (Becoming Jane) adlı filmde işlenmiştir. Babasının 1805'de ölmesinden sonra Southmpton'a taşınır. 1809'da Chawton'a zengin kardeşinin yanına taşınır, ve günümüzde bu ev bir müze ve turistler için popüler bir yer haline gelir Jane Austen, dünyanın en ünlü yazarlarından biridir. Yaşadığı döneme ilişkin tasvirleri ve kahramanlarının karakterleri romanlarının klasikler arasında yer almasını sağlamıştır. Jane Austen bir köy papazının yedinci çocuğuydu. Babası tarafından eğitilmişti. O dönemdeki kadınlardan daha iyi bir eğitim aldığı için şanslıydı. Ebeveyni, çocukların hayal gücüne dayalı oyunlarını cesaretlendirdi. Papaz evinin ahırını, yaz tatillerinde ailelerin oyunlar sahneye koyabileceği küçük bir tiyatroya çevirdiler. Austen, 12 yaşına geldiğinde kendi hikayelerini yazıyordu; fakat ilk romanının yayımlanması için yaklaşık 25 yıl daha geçmesi gerekecekti. Austen'in romanları, günümüzde oldukça popülerdir. İnsanların zaaflarını esprili bir anlayış ve zarif bir mizahla eserlerinde işlemiştir. Romanlarının başkahramanlarının hepsi kadındır ve romanlarının hepsi de mutlu bir evlilikle sona ermiştir. İlk olarak Aşk ve Yaşam(1811) adlı kitabı basıldı. Bunu Gurur ve Önyargı (1813), Mansfield Parkı(1814) ve Emma (1816) takip etmiştir. Northanger Manastırı ve İkna romanlarının her ikisi de Austen'in ölümünden sonra 1818'de basılmıştır. Bütün bu romanlar anonim olarak yayımlanmıştır. Austen, hiç evlilik yapmamış, bunun yerine romanlarının birçok bölümünün geçtiği Bath dahil birkaç yerde ailesiyle birlikte yaşamıştır. Austen, 1816'nın başlarında kendini iyi hissetmemeye başladı, ancak uyarı işaretlerini görmezden geldi. Mayıs 1817'de aile, Austen'in hastalığına çare aramak için Winchester'e taşınmış; ancak 18 Temmuz 1817'de henüz genç denebilecek bir yaşta ölmüştür. Cenazesi Winchester Katedrali'ne gömülmüştür. Jane Austen'in tüm romanları, televizyon veya sinemaya uyarlanmış, en başarılı 3 romanı film yapılmıştır. Bunlar: Aşk ve Yaşam(1995), Emma ve İkna(her ikisi de 1996'da gösterime girdi.) Gurur ve Önyargı 1995'te çok başarılı bir televizyon dizisi oldu. Romanları - Sense and Sensibility (Sağduyu ve Duyarlılık), 1811 - Pride and Prejudice (Gurur ve Önyargı), 1813 - Mansfield Park (Mansfield Parkı), 1814 - Emma (Emma), 1815 Ölümünden Sonra Yayımlananlar - Northanger Abbey (Northanger Manastırı), 1818 - Persuasion (İkna), 1818 - The Watsons (Watson Ailesi), 1892