Babaya Mektup

Franz Kafka

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Çocuklar için "baba" figürü çok önemlidir. Hatta baba demek, kahraman demektir. Çocuk bilir ki, başı ne zaman sıkışsa anında ona yardım edecek ve tüm sıkıntılarını giderecek biri vardır. O kişi babadır. Baba demek, her şeyden önce, güven demektir. Güvenle büyümek ve onun himayesi altında ne olacağını düşünmeden yaşayabilmek demektir.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202241,1bin okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Bazı çocuklar evlerinin yetimhanelerinde kalırlar.
Babaya Mektup, Franz Kafka'nın babası Hermann'a Kasım 1919'da yazdığı bir mektuptur. Kafka'nın korkusu öylesine bir korkudur ki bu mektubu yazarken bile bazı şeyleri yazmasının önüne geçer. Babası Kafka'nın aile içi soğukluğunu gördüğü için onu nankörlükle suçlamıştır. Kafka'ya fiziksel şiddetin yanı sıra, Kafka'yı daha da derinden yaralayan psikolojik şiddet uygulamıştır. Ani öfke patlamaları, sürekli bağırmaları ve hakaretleri dövülmenin etkisi kadar derin yaralar açar. Hatta mektubundan bir alıntıyla psikolojik şiddetin ağırlığından bahsedip konuyu sonlandırmak istiyorum."Bazı çocuklar evlerinin yetimhanelerinde kalırlar. Bana bir kez bile vurmadığın doğru. Ama bağırman, yüzünün kızarması, pantolon kemerini telaşla çözmen, onların iskemle kenarında hazır beklemesi benim için dövülmekten daha kötüydü. Sanki birinin asılması için yapılan hazırlık gibi, Baba." Ah canım Kafka'm.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202241,1bin okunma
57 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 saatte okudu
Franz Kafka, “Babaya Mektup” adlı eserinde babası ile hesaplaşır. Ancak bu hesaplaşma, suçlayıcı bir hesaplaşmadan ziyade Kafka’nın iç dökümünü bizlere sunuyor. Babasına duyduğu hisleri, hiçbir zaman açıklayamayan Kafka, son yaşadığı olaydan sonra çareyi kaleminde bulur. Aslında babasına mektup yazmasının sebebi Kafka’nın aşık olduğu kadın hakkında babasının yaptığı yorumdur. Baba konusunda daima aynı yerden yaralanan Kafka’nın, geçmiş yaraları da gündeme gelir ve Kafka çareyi, çocukluğundan itibaren yaptığı kimine ‘pasif’ gelen bir direnişle yani ‘yazmakta’ bulur.Kitabın başlığında ise ‘babama’ değil ‘babaya’ mektup olması Kafka’nın hiçbir zaman babasına ait olmadığının bir diğer göstergesidir. Bu göstergeyi ise daha kitabın başında, kapağında okuyucuya sunarak, iç dökümünü göstermektedir... Umut dolu kitaplara, keyifli okumalar...
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202241,1bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.