Batan Güneş

Osamu Dazai
Çevirmen:
Bilge Çay

2023 6. kitabı
Okumamın üstünden uzun süre geçmiş olsa da belleğimde yer eden o berrak imgeleri unutamıyorum. Bu yüzden bazılarına kısaca değinmek istedim. Anne ve kızının içlerinde biriktirdikleri, bir kabustan uyanır gibi ani ve cılız çığlıklarla dile geliyor. Sonra günlük yaşamlarına geri dönüyorlar. Eşinin ölümünden saatler önce kara bir yılanın kahinlik yapar gibi kıvrılarak gözden kayboluşunu izleyen ancak ses çıkaramayan anne, yıllar sonra oğulunun yolunu beklerken başka bir anne yılanın yavrularının yanışına şahit oluyor. Annesinin güzelliğine hayran, zarifliğinin hep sürmesini isteyen kız evladı, uğursuzluğuyla annesine ve erkek kardeşine bela çağırıyor adeta. Kitap böyle rüya(romantizm) ile gerçek(realizm) çatışması havasında. Hangisine uyumlu yaşamak gerek? Bir anda gerçekler, yediğiniz lezzetli bir çorbanın içinden kıl çıkarcasına sizi gördüğünüz rüyadan uyandırıyor. Ahlaki değerleri ve aşkı sorgulatan ve sizi betimlemeleriyle büyüleyecek bu kitabı okurken içerisinde bahsedilen Marie Laurencin'in tablolarına bakmayı unutmamanızı ve son olarak da kitabı okuduğunuz günlerde o havayı yakalamak için şu 4 şarkıyı önereceğim: Eartheater - Peripheral Ramona Lisa - Dominic Eartheater - Spill The Milk [bu kitabı 6 şubat depremi sıralarında okuyordum (2022'de hataylı bir çocukla konuşuyorduk instagramdan, çok seviyordum, bana açılmıştı kabul etmemiştim, yaştan dolayı mı demişti, o 16 ben de 19'dum sanırım, yalan söyleyip hayır dedim, ondan sonra az konuşmaya başladık. Deprem olduktan sonra da 2 gün boyunca cevap vermedi kendi kendimi yiyordum, birini kaybetmekten ilk defa o zaman korkmuştum, evleri yıkılmış, hesabını da kapattı, daha konuşmadık) ve o akşam bu şarkıyı dinlemiştim, erotik olsa da uğursuzluğu da çağrıştırıyor artık bu şarkı] Mitski - Class of 2013
2023 157. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2023 21:04
Batan Güneş / Osamu Dazai Merhabalar, Farklı kültürlere ait edebi eserleri okumayı seviyorum, Japon edebiyatı da bunlardan biri. Osamu Dazai’den ne zaman bir okuma yapsam eserlerinde otobiyografik öğelere ne kadar fazla yer verdiğini görüyorum. Batan Güneş de erkek kardeş Naoji üzerinden Dazai’nin aslında kendini anlattığı bir eseri. Eserde; savaştan çıkmış, toplumsal düzeni, ekonomisi ve insanları altüst olmuş bir ülkede dağılıp giden bir ailenin dramını okuyoruz. Annesi ve erkek kardeşiyle birlikte yaşayan Kazuko’nun penceresinden savaş sonrası Japonya’ya ve küçük ölçekte de bir aile dramına tanık oluyoruz. Yazar intiharla sonlandırdığı kısacık hayatına bir dolu eser sığdırmış. Eserleri; yalın dili ve melankolik havasına rağmen akıcılığıyla Japon edebiyatına ilgili okurların gözdesi olmuş. Batan Güneş, okuduğum üçüncü Dazai eseri. Eseri, Japonca aslından Bilge Çay çevirisiyle bizlerle buluşturan @olvidokitap a teşekkür ederim. 🩵Okuyunuz efendim, tavsiyemdir #alıntılarım “İnsanlar yalan söylerken ciddi bir ifade takılırlar. Aklıma ülke liderlerinin ciddiyeti geliyor. Pöh!” “Ama ait olduğum sınıfta dürüst insanlar yok. Aptallar var., Hortlaklar, pintiler, sonra kuduzlar var, palavracılar, asil görünmek için kelimeler uyduranlar, fildişi kulelerinden aşağı işeyenler var.” “Mantık dediğimiz şey aslında mantığa duyduğumuz sevgidir, insanlara duyduğumuz sevgi değil.” #batangüneş #osamudazai #olvidokitap #japonedebiyatı #birdahaoku
2023 4. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2023 01:51
Osamu Dazai'nin en beğendiğim kitabı oldu Batan Güneş. Gerek yazım dili gerek yaşamın karanlık acılarını hatırlatışıyla beni çok etkiledi. Kitaptan kısaca bahsedecek olursak: aristokrat bir ailenin bazı durumlar yüzünden sefalet içinde yaşam sürmek zorunda kaldığı o dönemi anlatıyor. Ana karakterimiz olan kadının annesine olan bağlılığı, hayranlığı ve bu sebeple çektiği acılar beni öyle üzdü ki. Benim gibi Japon Edebiyatı severlerin mutlaka okuması gereken bir kitap.
Puan vermedi·128 syf.·
2022 6. kitabı
Dazai'den okuduğum ilk eser. Ne zaman bir Uzak Doğu yazarı okusam aynı hisse kapılırım. İnsanın ruhunun inceliklerine dair derin bir bakış açıları vardır. Günlük, sıradan durumların ifade ediliş biçimi her zaman büyüleyicidir. Duygular ve deneyimler dolu dolu ele alınır, her kelime okuyucunun kalbine üflenen ince, ılık bir nefes gibidir. Büyünün anavatanı Uzak Doğu'dur. Batan Güneş, konu içeriği olarak çok dikkat çekici bir eser değil. Buna rağmen, karakterlerin ele alınış biçimi olgun bir kaleme dikkat çekiyor. Karakterlerin kendi varoluş maceralarını, hayattaki sebeplerini ve motivasyonlarını okuyucuyla buluşturan bir eser olmasına rağmen olay örgüsünün pek heyecanlı işlenmediğini de ekleyelim. Son kısımdaki intihar mektubunu okurken Dazai ile bağ kurdum. Kitabın en hüzünlü yanı o satırları okumaktı. Karakterin intihar mektubunu okurken, yazarın intiharından başka ne düşünülebilirdi? Okuduğum için memnun olduğum bir kitap oldu. Beklentim oldukça yüksek düzeyde başladığım için aradığımı bulamadım. Dazai'nin diğer romanlarından daha çok heyecan duyabileceğimi umarak bitiriyorum. Sevgiler
2023 12. kitabı
"Adalet mi dediniz? Sınıf çatışmasının tabiatında adalet yoktur. İnsanlık mı? Şaka yapmayın. İnsanlığın ne olduğunu biliyorum ben." (52) "Benim gibi bir canlının bu dünyanın havasını soluyarak, güneşini hissederek hayatta kalması çok zor. Yaşamam için bir şeyler eksik. Yetmiyor. Bu zamana kadar yaşamak için elimden gelen her şeyi yaptım." (112) Bir süredir Japon klasikleri okuyorum ve o eserlerde hissedilen atmosferi de Dazai'yi de en çok bu romanda anladım sanırım. Öyle ki bir yandan ağır atlatılan, tüm sosyal düzeni altüst eden bir savaş var. Öte yandan ise artık herkese etki eden bir alışmışlık, bir çöküntü var. Eski değerler yıkılırken yerine yeninin koyulamaması ya da adeta kendini bir şekilde uyuşturmaya, kandırmaya çalışma var. Kendi halinden, konumundan sıkılma ama bundan kaçmaya kalktıkça daha çok hırpalanma var. Nihayetinde artık herkes bir noktada hem hiçbir yargıyı düşünmeyecek kadar umursamaz hem de yaşamaktan boğulacak kadar mutsuz sanki... Bana bunu en iyi gösteren bu kitap oldu~ Dahası romanın ana karakteri bana savaş sonrası hayatını anlatmasıyla Batan Güneş'in ilham kaynağı olan, daha sonrasında ise Dazai'den gayrimeşru bir çocuk doğuran Shizuko Ota'yı hatırlatırken Naoji, Uehara Jiro gibi erkek karakterler ise direkt Dazai'yi anımsattı. Dazai de Naoji gibi varlıklı bir aileden gelmesi sebebiyle bunun sancılarını çeken biriydi belki de ve yine aynı şekilde o da Uehara gibi bir daha mutlu olmayacağına inandığından ölmeye içiyormuş gibi. Yani Kazuko'nun, kardeşi Naoji ve aşık olduğu adam olan Uehara'yı değil de savaş sonrası hayatı değişen Shizuko Ota ve yaşadığı dünyada artık hiçbir şeyin tadını ve anlamını bulamayan Osamu Dazai'yi ve onların düşüncelerini okudum sanki.. Çok güzeldi, çok derindi~
Japon Edebiyatı
Puan vermedi
Hani biz okurlar bazen kitap bir an once bitsin diye diretirizya.. Iste harika bir kitap buldugumuzda da bitmesini hic istemedigimiz icin sonunu bir turlu getirmek istemeyiz.. Bu kitapta benim icin oyle oldu.. Sonu gelmesin istedim nedense. Yazarin anlatimi oyle kus tuyu yastik gibiydi ki, olay orgusu akip gitti, gerci buyuk bir olay orgusu de yoktu. Kitap bir nevi duragan hikayelerden ama duragan bir hikaye olmasina ragmen anlati bu kadar hizli bir sekilde akip gidebildiyse yazar buyuk bir is basarmis demektir.. Ayrica Dazai'nin kisacik biyografisini de cok ilginc buldum.. Neyse cenem cok dustu, kitaptan fazla bahsetmeyeyim ama mutlaka okumak aklinizin bir kosesinde olsun derim..
İnceleme
Batan Güneş
2023 16. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2023 00:00
En sevdiğim Osamu Dazai kitabıdır. Japon edebiyatına başlamak isterseniz bu kitabı okuyabilirsiniz.Bence ilk yazarın bu kitabı ile başlayabikirsiniz. Batan Güneş Osamu Dazai
Japon Edebiyatı
2024 31. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2024 15:41
Doğan güneşin ülkesi olarak bilinen Japonya’ya atıfta bulunarak ismini almış bir kitap. Yazar, kitapta soylu bir ailenin kızı olan Kazuko, annesi ve abisinin savaş ve dönemin zorlu şartları yüzünden fakirleştikten sonra yaşadığı içsel ve ahlâki çatışmaları ve ailevi sorunlarını kaleme almış. Yaşam ve ölüm çatışması, umutsuzluk ancak her şeye rağmen devrim düşüncesi kitabın tamamında işlenmiş. Kitaptaki her bir karakterde Osamu Dazai’nin bir parçası bulanabilir. İnsanlığımı Yitirirken ’den farklı olarak Batan Güneş, Osamu Dazai’nin intiharından önce yazdığı son kitap olması sebebiyle yazarın intihar etmeden önce içerisinde bulunduğu ruhsal durumu ve yaşadığı varoluşsal sancıları kitabın sonunda verilen mektup ile de birlikte çok daha derinden hissettirmiş. Kitap başından sonuna kadar kasvetli ve hüzünlü bir atmosferde ilerliyor ancak yazarın dili oldukça akıcı ve sade olduğu için hiç sıkılmadan tek solukta okudum. Kitabı okuduğum süreçte kalbimde büyük bir ağırlık hissettim ve çok büyük bir üzüntü duydum dolayısıyla yazar ile empati kurmak çok zor olmadı bilhassa kitabı okuyanlar, yazarın kitabın başından sonuna kadar işlediği tüm duyguların herkesin kendi yaşamında en az bir kere deneyimlediği hisler olduğunu görebilir. Okuyacak olanlara iyi okumalar dilerim. <3
1000k
Puan vermedi·128 syf.·
2023 103. kitabı
Bir yazarın eserlerini okumadan önce hayatı hakkında bazı bilgiler edinmek eseri anlamak adına baya faydalı oluyor. Ana kahraman Kazuko, Kazuko’nun erkek kardeşi Naoji veya Kazuko’nun annesi, hepsi de yazarın kendisiydi. Hepsi de yazardan birer parça taşıyordu. Kitabın konusu kısaca; vakti zamanında durumları iyi olan Kazuko ve ailesinin maddi durumları kötüleşmeye başlayınca bir köy evine taşınmaları ve Kazuko’nun iç dünyası, ailesindeki sorunlar üzerine kurulu. Kitapta geçen olaylar yazarın birebir hayatında olan verem, solcu siyasi düşünce, esrarkeşlik, boş vermiş bir hayat, karamsar iç dünyası ve tabii ki yazarın ölüm nedeni olan intihar. Bu olaylar içimi daraltmaz diyorsanız kitabı okuyabilirsiniz.
Batan GüneşOsamu Dazai · Olvido Kitap · 20214,544 okunma
Arka planda savaş sonrası bir ülkenin durmunu. Ön plandaysa yavaş yavaş çöken bir aileyi anlatıyor. Kitabın %60'ı mektuplardan oluşsada bazıları hariç güzel ve duygusal kitaplardı. Özellikle sondan önceki mektup beni ağlattı. Güzel kitap tavsiye ederim

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.