Batan Güneş

Osamu Dazai

Japon Klasikleri - 30
2023 48. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2023 13:00
Osamu Dazai rüzgârı esmeye devam ediyor! Yazar Batan Güneş’te diğerlerinden oldukça farklı bir bakış açısı ile bizimle beraber. Neden farklıydı? Bir kadın gözünden yaşanılanlara tanık olmak, üstelik Dazai üslubu ile bambaşka bir deneyim oldu yine. Her kitabında genelde aynı otobiyografik öğelerle karşımıza çıksa da başka yönlerini de sergilemeden bir yere gitmiyor Dazai Bey. Thomas Mann’in Buddenbrooklar kitabını yani diğer bir ifadeyle ‘’Bir ailenin çöküşü’’nü aranızdan bilenler vardır belki… Adım adıma çöküşen giden bir hikâyeydi bu. Batan Güneş'te ise çok hızlı olup bitiyor her şey. Aile dramaları size hitap ediyorsa bu örnekten yola çıkabilirsiniz. Tek solukta bitirebileceğiniz Batan Güneş, karakter ve olaylar bakımından hiç uzatmadan ve zorlamadan sona götürecek bir kıvamda yazılmış. Annesi ve iki çocuğundan oluşan bu aile bir zamanlar aristokrat hayatı yaşarlarken babanın ölümüyle gittikçe yoksullaşan bir kesime doğru kaymaya başlıyorlar. İnsanın sevdiği şeyi yaptığı sürece iyi bir hayat yaşayacağını düşünmüşümdür hep. /s. 70 İkinci Dünya Savaşı’ndan birçok iz taşıyan eser Dazai ile bütünleşmiş bir karakter olan Naoci ile sayfalara taşınıyor. Yazarın hayatını bilenler için Naoci tıpkı Dazaivari eylemlerde bulunuyor ve ailesini pek çok açıdan zor durumda bırakıyor. Ve biz tüm bunları Naoci’nin kız kardeşi Kazuko’nun gözünden okuyoruz. Annesiyle iyi kötü bir hayat sürmeye çalışan Kazuko da müthiş biri değildir. İnişli çıkışlı yaşamında dengesizce hareketlerde bulunması onun da Dazaivari tarafını yansıtıyor bizlere. Bunlar yaşanırken annenin sağlığı bozuluyor. Japonya’nın o dönemlerde var olan kadın- erkek ilişkilerini, ahlak boyutunu ve aile yapısını incelerken bir yandan da aristokratların yaşam tarzlarını ve yok olmaya yüz tutmuş kalıpların eriyip gidişini
Puan vermedi·128 syf.·
2023 93. kitabı
Batan Güneş, Japon yazar Osamu Dazai’nin 1947 yılında yayımlanan romanı. KISACA KONU Kitap II. Dünya Savaşı’ndan hemen sonra Japonya’da geçiyor. Varlıklı bir ailenin servetlerini kaybetmeleri ve bundan sonra yaşadıkları çöküş anlatılıyor. KİTAP YORUMUM Kitapta savaş sonrası Japonya ve değişen toplumsal yaşam başarılı şekilde anlatılmış. Dazai’nin alışık olduğumuz melankolik tarzı bu kitapta da devam ediyor. Genel olarak akıcı bir kitap. Ben başarılı buldum. Japon edebiyatına ilgisi olanlara ve Osamu Dazai severlere tavsiye ederim. Batan Güneş Osamu Dazai
Batan GüneşOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 20234,548 okunma
Benim de güneşim batacaktı az kalsın :)
2026 71. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2026 17:09
Batan Güneş kitabı benim için biraz fazla melankolikti. Bazı kitaplar hüzünlü olur ama yine de içinde bir canlılık taşır; bunda ise neredeyse baştan sona çökmüşlük, umutsuzluk ve bitkinlik hayatta yer alamama hissi vardı. Özellikle karakterlerin hayata karşı sürekli tükenmiş olması beni yordu . Benim bir gıdım mecalim kalmış onu da sana mı vereceğim ya modunda okudum... Osamu Dazai anlatımı elbette güçlü ve bu yönde aslında yani; bir hayata tutunamamazlık yalnızlık, anlaşılamama, karamsarlık hakim ama bu kitap sanırsam benim kendi hayatımda yanlış bir zamanda elime geçince; hikaye daha fazla boğucu kaldı. Bitirdiğimde etkilenmekten çok içimin daraldığını hissettim.
Yaşamak ah yaşamak
2024 108. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2024 13:37
Kocasını kaybetmiş asilzade aileye mensup bir anne.. Doğmamış çocuğunu kaybeden ve kocasından ayrılarak annesiyle yaşamak zorunda kalan bir evlat.. Savaşın en zorlu cephelerinde savaşan, savaştan bedenen sağlam ruhen harap bir hâlde dönen, annesi ve kız kardeşiyle yaşamak zorunda kalan bir içki/ uyuşturucu bağımlısı adam.. Üçü de yarım, üçü de harap, üçü de tutunamayan.. Her biri hayata bağlanmak için bir yol dener. Kimi başarır kimi pes eder. Ancak yaşam hep devam edecektir. Batan güneş elbet yeniden doğacaktır. Genelde İnsanlığımı Yitirirken kitabıyla bilinen yazarın bu kitabını daha çok beğendim. Aşka, yaşama, savaşa, direnişe ve devrime dair söylenecek şeyleri okumak isteyenlere..
Batan Güneş
2025 6. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:00
Selam, bu benim sanal ortamda ilk kitap inceleme yazım olacak. Her bir cümle öznellik içereceği için siz yine de kitabı bi' okuyun derim. Okumaya değer fakat bayılmadım. Kitabı 7 günde bitirmişim ama 2 gün ara vermiştim. Osamu Dazai den okuduğum ikinci kitap Batan Güneş. Bir de İnsanlığımı Yitirirken 'i okumuştum. Bence Batan Güneş'ten daha başarılı. Bu yazarın kitapları akıcı ve tam olması gerektiği kadar sayfa sayısı var. Bu açıdan herkes okuyabilir ama içerik açısından herkes okuyamaz. 15 yaş üstü okumalı en kötü ihtimalle. Kitap 8 bölümden oluşuyor. Her gün bir bölüm okumuşum.(3 gün dışında 2 gün ara verip son gün ulti açıp bitirmiştim.) Önerir miyim? Pek sayılmaz. Ben iyi ki okumuş muyum? Kesinlikle evet. Çünkü merakımdan çatlayacaktım. Konusu "Dünya Savaşı'nın ertesinde, dünyanın gördüğü en büyük kitlesel kıyımların birine maruz kalan Japon halkının tastamam gerçekliğini anlatıyor Batan Güneş. Refah içinde süren bir yaşam bıçak gibi kesilip tepetaklak oluyor." şeklinde geçiyor Google'da. Tabi ki bunlar da yer alıyor. Fakat ikinci planda kalmış gibi hissettiriyor. Sürekli 'devrimci' kelimesi geçiyor ama asıl hikâyeye odaklandığım için pekte savaş ilgimi çekmemişti. Bana göre konusu 29 yaşında bir kadının ailesinin yavaş yavaş yok oluşuyla birlikte aşkına sahip çıkması. Bence böyle. Zaten Uzak Doğu Edebiyatından 3 kitap okudum. Batan Güneş İnsanlığımı Yitirirken Yaşamak inanın hepsinde de madde, kumar, ayyaş insanlar, savaş ve savaştan doğan yoksulluk var. Neredeyse yakın konular. (İnsanlığımı Yitirirken de savaş yok sadece ama hep benzer temalar işlenmiş.) Kısaca olaylardan bahsedeceğim (spoiler dolu bir bölüm olacak kitabı okumayanlar KESİNLİKLE OKUMASIN) 19 yaşında babasını kaybeden Kazuko 29 yaşına geldiğinde de annesinin vefat etme ihtimalinden endişelenmektedir. Çünkü annesi sürekli
!spoiler alert!
·128 syf.·
2024 243. kitabı
Uzun zamandır okumak istiyor olmama karşın hakkında hiçbir şey bilmediğim kitaplardan biriydi #k:393178. Hikayemiz ölmüş bir baba, asil bir anne ile kız ve oğul evlat arasında geçiyor. Asilzade/aristokrat bir ailenin mensubu olan annesi ve 29 yaşındaki Kazuko, yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelirler ve evlerini Vada Dayı'nın yardımıyla satıp köhne bir yere yerleşirler. Anne, babanın ölümü ve kayıp oğulun derdiyle psikolojik buhran içindeyken Kazuko'nun gayesi ne olursa olsun onları hayatta tutmaktır çünkü başarısız bir evlilik ve düşük yapma sonucu evine dönmüştür. Annesiyle yaşadığı derin özdeşleşme Kazuko'nun duygusal şemasında kendine değer vermeme öğesini sembolize ediyor. Kardeşi Naoci'nin hayatta olduğu ve halüsinasyon yapıcı etken maddelerin altında bulunduğu haberi gelmesi ile anne mutlu olurken Kazuko kötü hissetmeye başlar, Naoci ne kadar yetersiz tercihler yapıp annesini acılara boğsa da kendisinden daha değerli bir noktadaymış gibi algılar. Kardeşinin dönmesi sonucu zaten yolunda gitmeyen hayat, aile için işin içinden çıkılmaz bir noktaya gelir. Kaybedilmiş aristokrasinin prestij eksikliği karakterlerin hayatında oldukça önemli yere sahip, uyum sağlamakta her seferinde problem yaşıyorlar. Olaylar sonucu karakterlerimizden sadece Kazuko hayatta kalır lakin kendisini fiziksel ölüm yerine ruhsal intihara sürükleyen bir karar ile mutlu olduğunu ifade eden mektubuyla bitiyor roman. Osamu Dazai'den okuduğum ikinci kitap. İlki İnsanlığımı Yitirirken'di ve Batan Güneş'e oranla daha az beğenmiştim. Romanı okurken kendimi hikayenin bir parçası gibi hissettim, oldukça akıcı ve sürükleyici bir eser. (Kişisel görüşler değişir.) Japon edebiyatının gündelik hayatı işleyen ama bu sıradanlıkta bile mana-manasızlık bulan içerik yapısına her zaman hayran kalacağım sanırım,
2025 18. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2025 12:11
Açıkçası sonbaharda okuduğum için çok mutluyum çünkü tam bir sonbahar kitabıydı. Genelde inceleme yazmayı pek sevmem ama bana çok farklı duygular hissettirdi ve bu yüzden hakkında birkaç cümle yazmak istedim. Dazai diyince zaten mutlu ve huzurlu bir kitap okumayı bekleyemeyiz ama bu kitabı okurken hissettiklerim klasik depresifliğin, melankolikliğin çok dışındaydı. Bir yandan hüzünlü havaya eşlik eden küçük umut kırıntılarının sayfalar geçtikçe nasıl kitapta yok olduğunu gözlemlerken bir yandan da kendimi etik bazı tartışmaların içinde buldum. Kitabın bana en çok hissettirdiği duygu çaresizlik ve tuhaf gelebilir ama pişmanlıktı. Kendim de böyle bir dönemde olduğumdan mıdır bilmiyorum, özellikle (burası spoiler) noaji'nin intihar mektubunu okurken çok ama çok duygulandım. Her ne kadar pek sevmesem de noaji kitapta benim için en güzel anlatılan karakterdi bu mektup sayesinde. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Puan vermedi·128 syf.·
2026 13. kitabı
Osamu Dazai’nin yazdığı bu roman, savaş sonrası Japonya’da soylu bir ailenin çöküşünü anlatır. Eski düzenin zenginliği ve gücü yok olurken, aile bireyleri yeni dünyaya uyum sağlayamaz ve dağılır. Kitap; çöküş, yalnızlık, değişim ve umutsuzluk temalarını işler. Özellikle bireyin toplumsal dönüşüm karşısındaki çaresizliği öne çıkar. Kısaca eser, bir ailenin hikâyesi üzerinden bir dönemin sona erişini anlatan hüzünlü bir romandır.
2025 6. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2025 14:52
Batan Güneş, savaş sonrası Japonya’nın çöküşünü ve savaşın etkisiyle yaşama sevincinin, umudun yavaş yavaş kayboluşunu anlatıyor. Daha önce İnsanlığımı Yitirirken kitabını okumuş ve beğenmiştim. Görünen o ki, Dazai’nin tüm eserlerinde umutsuzluk ve kaybolmuşluk hâkim. Savaş döneminde acılar içinde yaşayan ve intihara meyilli bir insandan da böyle bir kitap yazması beklenirdi.
2024 21. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2024 01:49
Kazuko, annesi ve erkek kardeşi Naoci ile yaşayan genç bir kadındır. Naoci uzun süre Güney Pasifik'te kaldıktan sonra eve döner. Hayatı gelişi güzel yaşar. Onun gelişiyle özellikle Kazuko'yu zor günler bekler. Bir de bunun üstüne alkolik bir yazara aşık olur ve işler çıkılmaz bir hal alır. Okudukça ortaya çıkan sürprizler var ve kitabı beğendim.

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.