Beyaz Diş

Jack London

2024 21. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 14:55
Yine Jack London yine harika bir eser. Okudukça büyülendiğim, hayranlığımın arttığı bir yazar kendisi. Hayatın içerisindeki tüm olguları romanlarında bu kadar iyi kullanabilmesi, okuyucuya derinlemesine işlemesi ne kadar önemli bir yazar olduğunu kanıtlıyor bizlere. Bunun sebebinin de kendi yaşamında ki o mücadelenin izlerini bizlere yansıtabilmiş olması diye düşünüyorum. Kendisinin gençlik yıllarında kuzeylerde geçirdiği zamanlarda hem doğduğu büyüdüğü yerlerden uzaklaşıp o özgür, maceracı yanını hem o doğanın, yaşamın acımasızlığını o kadar iyi sentezleyip resmetmiş ki hayran kalmamak mümkün değil. Bir film izler tadında okudum. Beyaz Diş'in hayata ilk adımlarını atmasıyla beraber doğada güçlü kalması gerektiğini, güçlünün zayıfı ezdiğini, en önemli şeyin hayatta kalmak olduğunu anlatır bizlere mücadelesiyle. Açlık her şeyin üstünde gelir yaşamak için. Bu da onun daha çok vahşileşmesine sebep olur. Ne var ki insanlarla tanışma sırasıdır. Onun cansız nesneleri ne kadar iyi kullandığını farkedip üstün bir varlık oldugunu sezinler. Deneyimleriyle beraber sezgileriyle hareket edip en iyi yaşamın insanla birlikte olacağını öngörür. Aslında bu duygu her canlının ne kadar vahşide olsa sevgiye ihtiyaç duymasını da benimser. Onlara karşı bu bağlılık güdüsü devreye girer ama ne yazık ki insanin o kötü yanı olan merhametsizliğini, acımasızlığını da deneyimlemek zorunda kalır. Ta ki gerçek bir sevgi bulana değin...
Beyaz DişJack London · Akvaryum yayınları · 201295,6bin okunma
Sevin efendim. Çok sevin...
2022 29. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2022 18:18
》Kitap hakkında bir yazıya denk geldim. Jack London reddedilen bir çocukmuş ve bu sebeple eseri babasına mesaj olarak yazmış. Kitapta da bunu, kurdun annesi tarafından reddedilmesi olayıyla bağdaştırmış. Bunu öğrenince farklı bir anlam kazandı.  》Konusuna gelince... Annesi köpek babası kurt olan Beyaz Diş'in hikayesi... Dünyaya gelmesi, annesi ile yaşam mücadelesi, daha sonra zorunlu olarak yaşadıkları ayrılık, bunun ardından da Beyaz Diş'in tek başına kalması, zorluklara göğüs germesi, vahşi doğayla tanışması, insanlarla tanışması, insanları çözme çabası, evcilleşmesi, vahşilik ve evcillik arasındaki çatışması anlatılıyor. 》Hamurunda güvensizlik, hırçınlık, acımasızlık olan Beyaz Diş miras aldığı bu içgüdüleri nasıl yönetiyor, nasıl bir uçtan diğer uca getiriyor, kendine nasıl hükmedip şekil veriyor bunu görüyoruz. 》İnsanlardan korkuyor Beyaz Diş, ama sığınmak istediği yer de yine bir insan oluyor. Vahşi bir kurdun insanla tanışıp modern hayata uyum sağlamasını ve hayvanın gözünden insanı inceliyoruz okurken. 》Vahşi doğadan çıkıp, bir sahibi olduğunda bambaşka bir ruha giriyor Beyaz Diş. Kitaptaki bakışa göre kurt tarafı vahşi ve kötüyü, köpek tarafı uysal ve iyiyi simgeliyor. Sahibine göre ve bunun yanında çevre etkisiyle şekil alıyor, dönüşüyor kahramanımız. Ya kurt ya köpek yanı ağır basıyor. İnsan da böyle değil midir? Hepimizde iyi ve kötü yanlar vardır. Bu açıdan bakarsak güzel bir mesaj veriyor okuyucuya. 》Duyguların değişebileceğini, sonsuz sevgi, itaat ve sadakati görüyoruz. 》Türlü türlü zorluk ve bir çok insafsız sahipten sonra nihayet onu gerçekten seven bir sahibi oluyor Beyaz Diş'in. İşte asıl hikayesi o zaman başlıyor. Hiç tatmadığı gerçek sevgi denen hissi o zaman doruklarına kadar yaşıyor. 》Kitap kurdun gözünden anlatılıyor, bu yüzden verdiği hissiyat
2020 68. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2020 01:41
Beyaz Diş ve benzeri kitaplar yediden yetmişe herkesin okuması gereken kitaplardır. Doğada amansız bir mücadele vardır, yaşamak için bir can başka bir cana hayat verir. Hayatta kalmanın kuralıdır bu. Yaşa, ye, yoksa yem olursun! Bir başka kural analar ne pahasına olursa olsun yavrularını korurlar. Bu kitaptan çıkartılacak en önemli derslerden biri dayak ve şiddetle yapılan bir eğitim sadece nefret ve kini doğurur. Oysa sevgi ve şefkat her zaman çok daha olumlu sonuçlar verir. Bu her canlıda böyledir hayvan olsun insan olsun fark etmez. Bir başka çıkarım da (burası bazı hem cinslerime gelsin) doğada hiç bir canlı dişisine saldırmaz zarar vermez, dişi ona saldırsa bile. Dişisine zarar veren tek canlı insan oğludur, ne yazık ki. 1906'da ilk kez yayınlanan bu kitaptan önemli dersler çıkarabilirsiniz. Okuyun ve okutun. Beyaz Diş'in hayatını okurken, zaman zaman duygulanacak, ona kötü davranan Gri Kunduz ve Güzel Smith'e kızacaksınız. Onun hayat mücadelesini adım adım izleyeceksiniz. Bir kurt'un gözünden insanları göreceksiniz. Keyifli Okumalar...
2023 92. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2023 17:55
Vahşi doğanın hüküm sürdüğü topraklarda dünyaya gelen Beyaz Diş yarı köpek bir anne ile kurt bir babanın kurt yavru. Güçlü, meraklı, akıllı yapısıyla hayatta kalmayı çabucak öğrenecek fakat insanlarla tanışır tanışmaz hayatı değişecek. Hayatta hangi zorluklarla karşılaşsak karşılaşalım sonuna kadar elimizden gelen mücadeleyi göstermemiz gerekmektedir. Ayrıca doğada dışladığımız ve vahşi olarak gördüğümüz hayvanların dahi bir gün sevgiye muhtaç olabileceğini ve onları da sevgisiz bırakmamız gerekiyor.
2020 11. kitabı
Atıl kurt... değil. O bir birey, düşünen sabreden hemen kavrayan, insanın iç dünyasını yakalayan. Sanki beyaz post sırtınız da büyüyor olgunlaşıyor en çevik en özel kurt olduğunuzu hissediyorsunuz. Okunulası...
Beyaz DişJack London · Akvaryum yayınları · 201295,6bin okunma
Beyaz Diş' in mazereti Hayvan Olması !
2020 201. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2020 10:46
Arkadaş kitabı açıp ilk kelimeyi okuduğumu ve sonra gözlerimin fal taşı, beynimin fezada sürüklendiğini, öylece kalakaldığımı hatırlıyorum. Bu nasıl bir büyüdür. Bazı yazarların neden her daim gönüllerimizde yaşayacağının ispatı işte bunun gibi kitaplar. Bu o kadar bilinen bir kitap ki aşinalıktan daha önce okuduğumu düşünmüştüm. Şimdi anlıyorum ki bir kez okuyan böyle bir kitabın içeriğini ve etkisini asla unutamaz. Başka söze gerek var mı ?
Sende Gördüğüm Kendimdi, Sana Gösterdiğim Kendin
2021 3. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 04:15
SPOİLER UYARISI Kışkırtılan, eziyet edilen, hakları elinden alınan, mahkum edilen, mecbur edilen tüm canlılar içlerinde bir nefret büyütür ve zamanı gelince de doğurur o nefreti. Bu metafordaki tek fark, bu doğum sancısının sadece nefreti içinde büyütene değil, zamanı gelince nefrete sebep olana da acı çektirmesidir. Bu büyüyen nefretin ibresi kalpsizliği değil, tam aksine sol yanda taşınan koca bir yumruk gibi oturmuş olan kalbi gösterir. Sevgi ise yine aynı kalbin eseridir ve yine içten geldiği kadar, aynı oranda dışa bağımlıdır. Ellerinde hissetmezler ve baktıklarında kör olur göremezler bazen fakat her canlı yaşamı boyunca ellerinde bir boy aynası taşır. Kime baksa kendini görecektir ve kim karşısındakine baksa gördüğü yalnızca kendi aksidir. Bu kitap, tam da bunları anlatıyor bana. Ne yalan söyleyim Beyaz Diş'e ilk başladığımda "Ne anlatacak şimdi?" diye ilk birkaç bölümü biraz zorlanarak okudum. Fakat ne zaman ki Kiche bir insanın boyunduruğunda olmanın tanıdık hissiyle atıldı, işte o zaman bu kitap hakkında bir ışık belirdi kafamda. Bir kurt ya da bir köpek olmak birbirlerinden ne kadar ayrıdır, genler türler üzerinde ne denli etkiler bırakır, kolektif bilinçdışının verdiği yaşam ipuçları ile hayvanlar dünyayı nasıl keşfeder, hayvanlara göre insanlar nasıl görünür? Tüm bunları Jack London'ın anlatımıyla okuduğunuzu unutacağınıza, okuduysanız unuttuğunuza eminim. Beyaz Diş'i okurken bir kurt köpeğinin gözünden görülebiliyor dünya ve aynı zamanda bir hayvanla bir insan çok kolay bir şekilde yaşam içindeki serüveninde eşleştirilebiliyor, insan kendini bir kurtta görebiliyor. Oldukça sade kaleme alınmış. İlk birkaç bölümden sonra yağ gibi kayıyor okuma. Ve biz de doğaya, bir "Dövüşken Kurt"un, "Sevgili Kurt"a dönüşme serüvenine bırakıyoruz kendimizi.
2019 37. kitabı
Okunma: 17 Mart 2019 01:22
Başlarda yavaş ilerlese de çokça ders çıkarılacak bir kitap. Kesinlikle herkes okumalı. Davranışların çevredeki davranışlara göre şekillendiği özenle vurgulanmış. Yazar farklı bakış açıları sunarken aynı zamanda bir canlının yaşamında inişler ve çıkışlar, mutluluklar ve acılar olabileceğini; hepsinin toplamının bireyin karakterini oluşturduğunu bir kurdun aracılığıyla gözler önüne seriyor. Küçük büyük herkesin keyifle okuyup kendine kolayca dersler çıkarabileceği bir kitap.
2020 105. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2020 17:13
Beyaz Diş kitabının çok büyük bölümü bir kurdun gözünden ilerliyor. İnsanların konuştuğu nadir bölümler ya da kurdun insanları gözlediği bölümlerin birçok noktasında Jack London insanlığın kanayan yaralarına ufak ufak parmak basmış. Kurdun hikayesinde ise mizacın ne olursa olsun büyüdüğün ortamın yetiştiğin çevrenin karakteri nasıl yoğurduğu iyi veya kötü olarak gördüğümüz davranışların ne tür yaşanmışlıkların sonucu olarak ortaya çıktığını görüyoruz. Ayrıca doğru bir ortamın zorda olsa doğru görülmeyen davranışları ne kadar değiştireceğinide görebiliyoruz. Bir kurdun gözünden ilerleyen harika bir hikaye. Yıllar önce okuduğum bir kitaptı şuan elimde yeni bir kitap olmadığı için tekrar okudum ve gerçekten yine çok zevk aldım.
2022 42. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2022 00:00
Selam, anladığım kadarıyla bu kitap, Jack London'un Vahşetin Çağrısı kitabının devamı niteliğinde. Bence önce onu okumalısınız. Hayatta kalma çabası, avlanma, annelik, bir yere ait hissetme, sevilmek, yeni bir düzene ayak uydurmak vs. gibi konuları hayvanlar üzerinden, olay örgüleriyle okuyucuya sunuyor yazar.      Ben Vahşetin Çağrısı kitabını daha çok sevmiştim. Belki de hemen hemen aynı şeylerden söz ettiği için Vahşetin Çağrısı kadar ilginç gelmemiş olabilir bana.      İçeriğinde, birbirinin devamı şeklinde 25 başlık bulunuyor. Bunları da sizinle paylaşmak istedim. Sırasıyla şu şekilde: Av peşinde, Dişi kurt, Uluyan açlık, Dişilerin savaşı, Kurt ini, Boz renkli yavru, Dünyanın duvarı, Yaşamın yasası, Ateş yakıcılar, Kölelik, Garip, İnsanların izinde, Anlaşma, Kıtlık, Cinsinin düşmanı, Çılgın sahip, Nefret, Ölümün dişleri arasında, Yaban, Sevgili efendi, Uzun yolculuk, Efendinin Mülkü, Soyunun çağrısı, Uyuyan kurt.  Kitapla kalın Jack London Beyaz Diş
1000k

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.