2025'in son kitabı, tarihin en karanlık sayfalarından örülmüş bir polisiye roman oldu.
Adını, Berlin duvarı yıkılmadan önce en önemli geçiş kapısı olan Brandenburg'tan alan roman, Nazi ve NeoNazileri konu alıyor.
Bir eylemcinin vurulması, bir iş adamının intiharı ve bunların sebebini araştıran bir gazetecinin öldürülmesiyle başlayan olayları aydınlatılması için Avrupa Güvenlik İdaresi'nde çalışan bir uzman, ölen gazetecinin yakını tarafından ikna ediliyor.
Uzmanın yaptığı araştırmalar da Hitlerin hayatına, yaptığı insanlık dışı vahşete, bu vahşetin mağdurlarının sonrasındaki hayatına da bir pencere açıyor.
Dönemin gerçek tarihi belgelerini içeren Brandenburg, Hitler Almanyası ve NeoNazi planlarını geri döndürmek isteyen grupların planlarını gerilim dolu bir hikayeyle buluşturuyor.
Yazarın hayranları ve takipçileri çok fazla. Hem hikayenin gerçek olması hem de anlatımın ilgiyi canlı tutması bu hayranlığın en önemli nedenlerinden olsa gerek.
Tarihi polisiye sevenler yazarın ve serinin ilk kitabını denemek isteyebilir.
Yine mükemmel bir kitap ve yine Glenn Meade. Tarih üzerine gerilim ve kurgu kitaplar yazan Glenn Meade'in kitaplarını tavsiye ederim.
Tarihte geçen olayları birleştirerek, boşlukları doldurarak mükemmel bir kurgu yazıyor. Direk tarihi yansıtmıyor tabiki romanlarında. Ama tarihte olan olayların insanlar üzerindeki etkilerini çok güzel tahlil ediyor. Gerçekte olan olaylar üzerinden bize mükemmel bir roman armağan ediyor.Tavsiye ederim :)
BrandenburgGlenn Meade · Doğan Kitap · 2001762 okunma
“Brandenburg Kapısı Almanya'nın Berlin şehrinin ana sembollerinden biridir. Hemen kuzeyinde Reichstag bulunur. Soğuk Savaş boyunca, Reichstag Batı Berlin'de, Brandenburger Kapısı Doğu Berlin'de
Başrolde yine Glenn Meade’nin olduğu muhteşem bir kitap daha.Bu sefer konu; 2.Dünya Savaşı ve Naziler.Özellikle savaş sonrasında Almanya’dan Güney Amerika’ya göç eden Nazilerin gizli amaçlarının anlatıldığı kitap, aslında hepimizin bildiği Nazi dönemine ait gerçeklerin yeniden gün ışığına çıkarılarak kurgulanmasını içeriyor.Muhteşem bir kurgu, hiç bitmeyen heyecan ve Glenn Meade sürükleyiciliği hız kesmeden sizi bekliyor.
Ludlum ve Forysth' nin doğal mirasçısı olan Meade' ten harika bir nazi romanı. Meade tekrardan dünya tarihine damgasını vurmuş bir olay ile okuyuca heyecanlar yaşatıyor.
BrandenburgGlenn Meade · Doğan Kitap · 2001762 okunma
Meade’ın Brandenburg’u, 1990’ların Soğuk Savaş sonrası Almanya'sında darbe planlayan Neo-Nazi bir çetenin hikayesi. Meade her kitabında olduğu gibi bunda da tarihsel gerçeklikleri kurgusal öğelerle başarılı bir şekilde harmanlıyor. II. Dünya Savaşı sonrası Güney Amerika’ya kaçan ve gizli örgütler kurarak varlığını sürdüren, bir yandan da sağcı örgütler aracılığıyla Almanya’da etkin olan Naziler, Hitler’in gizli oğlu Schmeltz öncülüğünde ve nükleer başlıklı füze kozuyla, uluslararası bir komploya girişir.
Ancak Meade, bütün bu gizli hikayenin ortaya çıkarılmasını, AB bünyesindeki ortak güvenlik-istihbarat örgütü DSE’nin Britanyalı dedektifine, onunla işbirliğini aşırı sol bir Alman örgütüne, Nazilere lojistik desteği G. Amerikalı sağcılara, sahnenin finalinde Şansölye suikastini de karısı Neo-Nazilerce öldürülen bir Türk’e havale eder. Alman bürokrasisi ve güvenlik kurumlarını ise Nazi sempatizanlarıyla dolu ve felç halde kurgular. Avrupa ülkeleri arasındaki tarihsel bagaj ve güvensizlikler, ekonomik kriz, yabancı düşmanlığı ve göçmenler sorunu da darbe senaryosunun sosu-biberi olur.
Fena bir polisiye/gerilim değil ama gereksiz detaylarla 700 sayfalık kitap, şişirme olmuş biraz; üstelik asıl hikaye tüm kitabın ancak beşte birlik son kısmına sıkışmış. Sakkara’nın Kumları, Kar Kurdu, Romanov Komplosu gibi daha başarılı kitaplarının gerisinde kalsa da yine de okunası bir Meade kurgusu...
Hitler adına kitaplar yazılmasından artık sıkılganlık geldi biliyoruz. Tabi farklı temalar ve akıcılık karşı koyamayacağımız unsurlardan. Gerçi bakıldığı zaman epey uzun bir kitap ve bu kitabın sıkıcı olmaması da şaşırtıcı olurdu kanımca. Çünkü uzun sayfalarda birbirini tekrar etmeler, boş konuşma sahneleri epey olur.
Kurguda dikkat çeken bir nokta var ki Hitler’in yeğeninden çocuğu olduğu yönünde. Yeğeninin intihar vakası ve yükselişe geçtiği döneme dair. Sanırım bu tarz yükselmelerde hep en yakınlara karşı bir kıyım yapılıyor. Tabi bu ensest ilişkileri tasvip etmediğimiz gibi daima karşısındayız.
Sonlara doğru iyi bir toparlama olduğu için kötüleyemiyorum ama bu kadar uzun sayfalar olunca zaten insan epey gereksiz ve sıkıcı sahneler olduğunu tahmin edebiliyor. Gene de sayfa sayısı çok olsun diye yazmanın anlamı var mı? Bence yok. Bence yok.
Hepimize iyi okumalar dilerim..
BrandenburgGlenn Meade · Doğan Kitap · 2001762 okunma
Öncelikle yorumuma başlamadan yazarın en sevdiğim kitaplarında ilk sırada yerini aldığını söylemek isterim.
Tabiki diğerleride benzer macera ve dolaylı kurgulardı ama daha başlar başlamaz bir intihar
Naziler yenildi ama tamamen tasfiye edilebildi mi? İdeolojisi halen yaşamaya devam etmiyor mu? Halen iktidar olma tehlikesi yok mu? Yazar Dünya'da Sovyetler Birliği ve Doğu Blokunun dağılması sonrasında neo-nazilerin Almanya'da tekrar iktidar olabilme ihtimalini roman kurgusu içinde masaya yatırıyor.
Bir kitapla daha geldim
Naziler ve savaş sonrası karanlık sırlar... Bu tür hikâyelere zaafınız varsa, bu kitap tam anlamıyla sizi içine çekecek bir yolculuk vadediyor.
Eski gazeteci ve uluslararası üne sahip yazar Glenn Meade, 1957 yılında İrlanda’nın başkenti Dublin’in Finglas kasabasında doğdu. "Irish Times" ve "Irish Independent" gazetelerinde yazdı. İlk romanı "Kar Kurdu"yla şöhreti yakalayan Glenn Meade’in romanları, yirmiden fazla dile çevrildi. Yazarlığının yanı sıra eğitim pilotu olarak da çalışan Meade, 1980’lerin ortalarından, ilk romanını yazana kadar (1994) Dublin’deki Strand Tiyatrosu’nda kendi yazdığı bir dizi oyunun yönetmenliğini de yaptı. Uzun yıllar pilot eğitmeni olarak çalışan Glenn Meade, artık sadece yazarlık yapıyor.
Eleştirmenler, Glenn Meade’in romanlarını, olay ve kurgu bakımından, Frederick Forsythe, John le Carre ve Tom Clancy’nin heyecanlı bir karışımı olarak niteliyor. Uluslararası başarı kazanan romanları, olayların geçtiği Rusya, Mısır, Avrupa ve ABD’de kılı kırk yaran araştırma ve incelemelerin ürünüdür.